Gadgets en onderwijs

zondag, december 07, 2008

Lumens documentcamera


In de Vives van deze maand stond een klein stukje waarin een gadget werd genoemd die ik nog niet kende: de Lumens documentcamera. Deze combinatie van een lamp met een camera is aan een pc te koppelen, waarna je het object of document dat je eronder legt op een groot scherm kan projecteren. Ook kun je de opname op je pc opslaan voor hergebruik. Het is eigenlijk een moderne versie van een overhead projector, maar hier heb je geen sheets nodig, maar kun je bijvoorbeeld een chemische reactie laten zien, een vlinder op een groter scherm bestuderen of plaatjes toelichten die je eronder legt.
Er zijn verschillende versies van het apparaat. Ik vind de rode variant op het plaatje (de DC160) wel erg speels en grappig. Prijzen zijn wat lastig te vinden. Op een Britse site zag ik een prijs voor het PS400 model (2e van links op het plaatje) voor rond de 900 pond, niet goedkoop dus. Maar het kan wel een nieuwe dimensie aan je lessen toevoegen, die je met een digitaal bord niet hebt, namelijk het live projecteren en manipuleren van fysieke objecten in je lokaal.
Er zijn ongetwijfeld nog docenten die gebruik maken van de oude overhead projector, maar dit lijkt me voor hen dan toch een stap voorwaarts. Verkoopadressen op de Lumens site zijn er niet in Nederland, maar op een weblog voor Speciaal Onderwijs van Kennisnet las ik in de reacties dat de leverancier wel in Nederland levert. Lumens is trouwens niet de enige die dergelijke apparaten maakt. Op een Belgische site kwam ik nog veel meer voorbeelden tegen van Elmo en Wolfvision. Ik had van geen van deze merken ooit gehoord, dus ik heb in ieder geval weer wat geleerd vandaag!

Labels: , , ,

zaterdag, juni 07, 2008

Nieuwe camera gekochtIk was al een tijdje op zoek naar een camera waar ik wat verder mee kon inzoomen dan de magere 3x optische zoom van mijn Pentax Optio S6 en een beetje meer megapixels was ook wel fijn, dus heb ik vandaag een Canon Powershot SX100 aangeschaft. Deze heeft 8 Megapixel en 10x optische zoom. Het is een heel handzaam ding, zonder grote toeter als lens en lekker licht, dus ik ben er zeer blij mee.


Ik heb zonet de gebruikelijke eerste foto's genomen (bloemen in de tuin, de kat, de woonkamer, je kent het wel) en vooral de scherpte vind ik prachtig. Ik heb ze net even op mijn Picasasite gezet, voor wie wil weten welke bloemen er nu bloeien of hoe onze kat eruit ziet. De meeste foto's heb ik ingezoomd op ongeveer 8x en op het moment dat ik op de knop druk stelt het apparaat scherp en kan ik klikken. Een kind kan de was doen. Het mooiste van een camera vind ik altijd dat ik zelf even door alle menuopties kan heenlopen voordat ik eerst een handleiding hoef te raadplegen, want dat is natuurlijk wel erg ouderwets. Ik heb de handleiding nog wel op een cd erbij gekregen, dus daar kijk ik nog wel een keer naar, maar met mijn beperkte kennis van foto's maken kom ik toch al een heel eind.


Bij de camera zit nog een een 2e cd met daarop de programma's PhotoBrowser en PhotoStitch. Dat laatste wil ik zeker nog even uitproberen voordat ik op vakantie ga, voor de prachtige panoramafoto's die ik in de Pyreneen denk te gaan maken. Eerst maar even oefenen in het duingebied

Labels: ,

woensdag, mei 07, 2008

Webcam experimentenIk heb enkele uurtjes van deze vakantie gebruikt om te experimenteren met mijn nieuwste gadget, namelijk een Creative Live! Vista IM webcam. Hij was lekker goedkoop (nog geen twee tientjes) en verder maakt het me niet zoveel uit wat de kwaliteit van het beeld is, dus dit was een goede keuze. Ik ben bezig een presentatie uit te werken voor een masterclass streaming video die ik volgende week voor het management ga geven. Als basis heb ik daarvoor een presentatie van Willem Karssenberg gebruikt (met zijn toestemming natuurlijk), maar aangezien in alle screenshots Willems hoofd te zien is, wilde ik daar toch iets anders van maken (sorry Willem!)


Installatie onder Vista was geen probleem en al snel was ik bezig met mijn eigen hoofd vastleggen op allerlei video sites. Ik heb onder meer gewerkt met YouTube (de Quick Capture optie), Kyte.tv, Ustream.tv (wat ik slechts gedeeltelijk aan de praat heb gekregen), Pocketcaster.com (waarbij mijn telefoon steeds vastliep, maar uiteindelijk het filmpje wel geupload was), Hellodeo, Gabmail en Tokbox. Vooral de laatste 3 gaven snel resultaat, namelijk een berichtje opgenomen met de webcam en de link weer verzonden naar een ander. Zo kan je heel eenvoudig een persoonlijke boodschap voor iemand achterlaten. Ik zou me ook kunnen voorstellen dat een cursist dit gebruikt om bijvoorbeeld aan zijn docent zijn laatste spreekvaardigheidsoefening te sturen.

Ik heb ervoor gekozen om mij probeersels allemaal prive te laten, dus verwacht geen links naar gemaakte filmpjes. Het ging me ook niet zozeer om de inhoud, meer om de werkwijze van de diverse sites. Ik ben erg onder de indruk van de toegankelijkheid van de bezochte sites. Ik heb nu maar een kleine selectie bekeken, maar dat geeft al meer dan genoeg stof tot discussie tijdens de masterclass denk ik.

Labels: , ,

zondag, april 13, 2008

Video tips van Click


Dit weekend zat ik wat te zappen (af en toe kijk ik nog wel eens tv) en kwam bij het programma Click van de BBC uit dat via BBC World wordt uitgezonden. Deze keer ging het over camcorders en digitale camera's en men had allerlei tips over aanschaf en het filmen zelf. Helaas viel ik er halverwege in, maar gelukkig kan je de uitzending ook online bekijken. Leuk is bijvoorbeeld het filmen van een groep straatartiesten door de presentator (= amateur) en een professioneel filmer, allebei met dezelfde camera. Een aanrader als je een digitale (video) camera wilt aanschaffen of betere opnames wilt leren maken.

Labels: ,

woensdag, september 26, 2007

Filmpje!In het kader van het Streaming Media project van Kennisnet waar we dit schooljaar aan mee doen met drie opleidingsteams zijn we de laatste weken hard bezig om te komen tot een wensenlijstje voor hardware en software. Een derde deel van het totale budget mag daaraan worden besteed en dan wordt je natuurlijk wel hebberig! Er is van alles nodig om een goede werkplek voor het maken van video voor de les mogelijk te maken.


Allereerst is daar een goeie pc, met veel geheugen, een snelle processor, veel harde schijf ruimte, een goeie grafische kaart, een tv-kaart en een groot (22") beeldscherm. Daar gaat de helft van je budget... Onze ICT afdeling is momenteel aan het uitzoeken wat dat moet kosten.
De software die we gaan gebruiken is Magix Video Deluxe 2008, waarvan ik al met de foto-variant aardig wat ervaring heb opgedaan bij mijn China foto's. Er wordt binnen de school ook wel gebruik gemaakt van Pinnacle, maar deze software is toch net iets toegankelijker en levert al hele mooie resultaten op.


Daarnaast moeten er camera's worden aangeschaft. De discussie over wat voor soort opslagmedium je dan moet gebruiken heeft erin geresulteerd dat we met twee verschillende soorten gaan werken, namelijk eentje met een harde schijf (de JVC GZMG275) en eentje met bandjes (de Panasonic NV-GS320). De eerste is vooral gekozen omdat er al zo'n camera was met extra accu's en ander toebehoren en dan wil je toch hetzelfde erbij, de laatste is gekozen omdat volgens de plaatselijke fotozaak de kwaliteit daarvan beter is. Opslaan op een harde schijf brengt bovendien het probleem met zich mee dat je er alles eerst af moet halen als een ander ermee op pad wil.


Tenslotte wil je natuurlijk ook nog de nodige statieven en microfoons. Daarbij is voor de statieven de keuze gevallen op een combinatie van een Velbon klemstatief met een aparte dolly erbij, waardoor je met de camera kan rijden over een vlak oppervlak. Erg handig voor in de klas. Ook komen er nog enkele 1-been statieven bij, zodat je welliswaar uit de hand kan filmen, maar het apparaat tussendoor ook even neer kan zetten voor een rustiger beeld. De microfoons zijn van het type Rode NT3, met bijbehorend snoer en apart microfoonstatief.

Om je video op te slaan wordt er nu ook nog gekeken naar externe harde schijven, maar wanneer je ze vanaf een externe schijf wilt gaan bewerken loopt dat via een usb-kabel toch niet lekker. Meer schrijfruimte op een server is dan een optie. Ook heb je een plek nodig waar je je films kan plaatsen, een streaming media server. Dit laatste is iets dat niet meer uit het projectgeld gefinancierd kan worden, dus daar moet op hoger niveau naar gekeken worden. Aangezien Kennisnet de voorkant van de Videoportal op 1 november uit de lucht haalt (heel erg jammer....), zoeken we naar een alternatief. Misschien moeten we wel een eigen voorkant maken, die bijvoorbeeld in onze Sharepoint omgeving kan draaien. En zo is er nog heel wat uitzoekwerk te doen voordat je je films ook echt kunt laten zien.

Binnenkort gaat de bestelling voor de hardware de deur uit. Nu maar hopen dat iedereen er makkelijk mee kan werken en dat de apparatuur ook levert wat het belooft. Wordt vervolgd!

Labels: , , ,


Wikipedia Affiliate Button