Gadgets en onderwijs

maandag, december 08, 2008

WunderWall, deel 2

Tijdens mijn zelf gekozen "blog sabbatical" kreeg ik een mail van Maarten van Wunderworks. In een bericht van 2,5 jaar geleden had ik aandacht besteed aan hun Wunderwall en nu waren er nieuwe ontwikkelingen op software gebied die men graag onder de aandacht wilde brengen. Het gaat hierbij om de Team Player software, die het mogelijk maakt om met meer mensen tegelijk op 1 Windows pc samen te werken. Dus meerdere muizen en toetsenborden aansluiten en vervolgens bijvoorbeeld via een beamer op 1 scherm samenwerken. Het bericht van Maarten luidde:

"In mei 2006 heb je geschreven over de WunderWall in het onderwijs. Een leuk artikel waarvan we nog steeds bezoeken krijgen bij ons op de website. Ondertussen is WunderWorks verder gegaan met het ontwikkelen. We zijn niet meer afhankelijk van hardware, elke muis, toetsenbord, tablet kan worden aangesloten. Doel is om ook alle interactieve whiteboards te ondersteunen, sommige doen het al. We zijn ook niet meer afhankelijk van het scherm, het kan nu op elke laptop, zelfs de Asus EEE Pc’s!

WunderWorks heeft een gratis versie van haar Multi User software TeamPlayer gratis beschikbaar gesteld. Extra muizen inpluggen, software downloaden en installeren, TeamPlayer opstarten. Uniek in de wereld en ook nog van een Nederlands bedrijf!

We zien dat veel ouders met jonge kinderen dit gebruiken om samen op de PC te werken, maar ook klaslokalen en zakelijke meetings doen er hun voordeel mee.

Het is voor iedereen met een Windows XP of Vista computer gratis beschikbaar op www.Wunderworks.com

Ik dacht dat het interessant is voor de lezers van je blog. Ik ben erg benieuwd wat de lezers van de software vinden."

Wat heel interessant is, is natuurlijk het woord gratis in dit verhaal! Zelf heb ik het nog niet kunnen testen, maar natuurlijk ben ik zelf wel heel benieuwd naar jullie reacties over deze software.

Labels: , ,

zondag, december 07, 2008

Lumens documentcamera


In de Vives van deze maand stond een klein stukje waarin een gadget werd genoemd die ik nog niet kende: de Lumens documentcamera. Deze combinatie van een lamp met een camera is aan een pc te koppelen, waarna je het object of document dat je eronder legt op een groot scherm kan projecteren. Ook kun je de opname op je pc opslaan voor hergebruik. Het is eigenlijk een moderne versie van een overhead projector, maar hier heb je geen sheets nodig, maar kun je bijvoorbeeld een chemische reactie laten zien, een vlinder op een groter scherm bestuderen of plaatjes toelichten die je eronder legt.
Er zijn verschillende versies van het apparaat. Ik vind de rode variant op het plaatje (de DC160) wel erg speels en grappig. Prijzen zijn wat lastig te vinden. Op een Britse site zag ik een prijs voor het PS400 model (2e van links op het plaatje) voor rond de 900 pond, niet goedkoop dus. Maar het kan wel een nieuwe dimensie aan je lessen toevoegen, die je met een digitaal bord niet hebt, namelijk het live projecteren en manipuleren van fysieke objecten in je lokaal.
Er zijn ongetwijfeld nog docenten die gebruik maken van de oude overhead projector, maar dit lijkt me voor hen dan toch een stap voorwaarts. Verkoopadressen op de Lumens site zijn er niet in Nederland, maar op een weblog voor Speciaal Onderwijs van Kennisnet las ik in de reacties dat de leverancier wel in Nederland levert. Lumens is trouwens niet de enige die dergelijke apparaten maakt. Op een Belgische site kwam ik nog veel meer voorbeelden tegen van Elmo en Wolfvision. Ik had van geen van deze merken ooit gehoord, dus ik heb in ieder geval weer wat geleerd vandaag!

Labels: , , ,

zaterdag, mei 17, 2008

Train de trainer met een digitaal bord

Afgelopen donderdag had ik met enkele collega's een afspraak op een van onze vestigingen om ons eens goed te laten voorlichten over het digitale schoolbord dat ze daar al een tijdje gebruiken. Collega Nico Zijlstra, die over dit onderwerp ook in Maastricht had gepresenteerd, nam ons mee in de wereld van het ActivBoard en dat was zeer leerzaam. Je kan er nog zoveel over lezen, of ze op beurzen en conferenties even aanraken, het beste werkt toch wanneer je er zelf even mee mag stoeien en kan ervaren hoe het voelt. Letterlijk, want het werken met de bijgeleverde pennen en apart aangeschafte aanwijsstok was wel even wennen!


We zijn bezig met het opzetten van een digitaal lab op ons ROC, waar we ook graag een digitaal bord willen zodat we daar docenten kunnen trainen. Die training hebben we dan natuurlijk eerst zelf nodig, en dit was een eerste aanzet daartoe. Nico Zijlstra is docent Wiskunde bij het Vavo en heeft samen met een collega intussen aardig wat ervaring met het ActiveBoard opgedaan. Zo hebben ze bijvoorbeeld allerlei symbolen, opdrachten en tekeningen ingescand die met 1 klik weer zijn op te roepen en te manipuleren. Scheelt heel veel tekenwerk. Naast de bijgeleverde software gebruikt hij ook vaak een rekenmachine simulator op het bord, waarvan hij dan weer een schermafdruk kan maken om verder te manipuleren.

Wat ik me wel steeds meer begon af te vragen tijdens de sessie is of elke docent wel een goede toepassing van een dergelijk bord kan verzinnen. Er zijn scholen waar ze massaal naar binnen worden gehaald, om vervolgens stoffig aan de muur te hangen als decoratie. Zonde. Natuurlijk zijn er heel veel toepassingen voor allerlei vakgebieden, maar de bijgeleverde software is voor het PO en VO leuk, maar voor het MBO niet voldoende en ook is alles in het Engels. Dat betekent dus veel werk om geschikt materiaal te maken en dat vergt wel enige creativiteit. Er zijn al wel wat plekken waar spullen en ideeen kunnen worden uitgewisseld, dus het begin is er, maar de Nederlandstalige producten zijn nog schaars.

Een ander punt dat bij ons opkwam was dat het werken met een digitaal bord in het Competentie Gericht Onderwijs natuurlijk niet alleen aan de docent is voorbehouden (althans, dat zou niet zo moeten zijn), maar dat ook cursisten het zullen gebruiken om aan hun prestaties en leervragen te werken. Ook hier kun je je weer afvragen of de docent dan in staat zal zijn om dit te begeleiden en hoe je de vele mogelijkheden van het bord optimaal kan inzetten.

Een eerste stap in deze richting zou al kunnen zijn dat een docent beschikt over een laptop of pc met internetverbinding en dat er in het lokaal een beamer hangt. Zo kan je wennen aan het gebruik van meer visueel materiaal in de klas, los van het bord, meer interactie en aansprekender lesinhoud. Nu lopen we er nog veel te vaak tegenaan dat er beamers moeten worden gereserveerd, dat er geen internet in het lokaal is of dat men niet weet hoe de pc of beamer werkt.

Deze stap wordt alleen vaak overgeslagen en intussen doet het digitale bord ook op ons ROC steeds meer zijn intrede. Dat is natuurlijk een mooie ontwikkeling, maar toch vraag ik me wel eens af of er bij de aanschaf van dergelijke, toch wel dure, apparatuur wel een goed doordacht plan achter zit of dat er meer is gekeken naar de Wow-factor en dat men overdonderd is door wat er allemaal wel niet kan. En dan heb ik het nog niet eens over de keuze uit alle types die er intussen zijn. Vaak geeft toch de prijs dan de doorslag, terwijl je natuurlijk veel meer zou moeten kijken naar mogelijkheden, ondersteuning en communities rondom het merk. Kortom, een lastig vraagstuk waar ik in ieder geval nog lang niet over uitgeschreven ben.

Labels: , ,

dinsdag, februari 26, 2008

Interactief bord zonder bord


Van de IPON had een collega nog een interessante folder meegenomen van een aardig stukje techniek dat ik daar gemist had. Het gaat om een LC-XIP2000 beamer van het mij onbekende merk EIKI, een apparaat waarmee je op ieder oppervlak kan projecteren en door middel van de bijgeleverde software, bekabeling en een interactieve pen kun je dan net zo werken als met een digitaal bord!
Wat mij vooral aanspreekt bij dit apparaat is de flexibiliteit ervan. Je neemt de beamer overal mee naartoe en bent niet meer afhankelijk van het lokaal waar toevallig het digitale bord is geinstalleerd. Helaas heb ik het niet werkend kunnen zien, dus misschien is er iemand die hier ervaring mee heeft. Er zijn ook nog geen reviews online te vinden. De productinformatie (PDF) vind je hier. Op YouTube stond nog een heel kort filmpje met een kleine demonstratie. 
Volgens de folder kost het apparaat incl. BTW toch nog 2374,05 euro, wat veel duurder is dan de huidige aanbiedingen met digitale borden als bijvoorbeeld een Active Board en de vraag is dus of je voor een stukje extra flexibiliteit ook zoveel extra wilt betalen. Ook zou ik dan willen weten hoeveel software ervoor te krijgen is. Kortom, nog even teveel vraagtekens om dit als alternatief voor een digitaal bord aan te prijzen.

Labels: , ,

donderdag, januari 24, 2008

Proview Visboard


Ik heb net bij de stand van Centenna een Proview Visboard bekeken. Dit is een tablet monitor die goed te gebruiken is als alternatief voor een digitaal schoolbord. Je sluit hem aan op een beamer met pc en kan vervolgens het scherm gebruiken als tablet, met programma's als Photoshop of Word, of met software die voor een digitaal schoolbord is gemaakt. Je staat niet meer tussen een beamer en een bord, maar kan zelf je plek kiezen en alles wat je schrijft of tekent staat ook op het grote scherm. De speciale pen heeft helaas wel een batterij nodig,
maar volgens de folder zou dit jaar een nieuwe versie zonder batterij beschikbaar komen. Kosten? €599 of €820, excl. btw.

Labels: , , ,

zaterdag, mei 13, 2006

de WunderWall


Een attente lezer (Maarten bedankt!) mailde me over de WunderWall en ik ben meteen eens in de site gedoken om te zien wat deze "gadget" voor het onderwijs allemaal zou kunnen.

De WunderWall is een product van WunderWorks en is "een groot projectie- en sensorscherm waar vele mensen tegelijk en samen actief kunnen zijn." Het scherm is gepresenteerd op het ICT Kenniscongres in april van dit jaar en daar was Minister van der Hoeven er volgens de site ook wel van onder de indruk (maar da's natuurlijk ook meteen een leuk reclamepraatje). Men noemt in dit verband o.a. het gebruik van het scherm voor "serious gaming", oftewel een spel spelen waar je meteen ook nog wat van kan leren. Volgens de site is het trouwens een product dat ook te gebruiken is in entertainment centra, experience musea, vrije tijd parken, etc.

Maar wat kan het nou precies? Je kunt met maximaal 50 spelers tegelijk naar het scherm wijzen met een hand-held pointer. "Zodra de gebruiker met zijn pointer naar het scherm wijst wordt de positie hiervan door het scherm bepaalt en reageert de applicatie hierop. Er zijn nog extra mogelijkheden met de knoppen op de pointer. De plaats van de gebruiker op het scherm wordt weergegeven door een cursor, een spel karakter of een avatar. Zo ziet de gebruiker zijn eigen positie en die van de andere gebruikers." Je kunt ermee gamen, maar ook bijvoorbeeld je toeschouwers (of studenten) interactief bij een presentatie betrekken. Op deze pagina staan de wat serieuzere toepassingen van het systeem. Verder is het scherm modulair op te bouwen, van minimaal 1 x 1,5 m tot maximaal 3 x 4,5 m. Je kunt het systeem huren of kopen, maar de prijzen worden niet op de site vermeld.

Een interessante uitbreiding op het smartboard, deze WunderWall, en zeker de moeite waard om eens in het echt te gaan bekijken ergens. Ik wil er wel eentje voor in mijn lokaal!

Labels: , ,

zaterdag, januari 21, 2006

Smartboard


Een Smartboard is iets waar ik 4 jaar geleden op een conferentie in Minneapolis al verlekkerd naar zat te kijken. Een interactief schoolbord waar je op kunt klikken, slepen en schrijven is toch wat iedere ict-geinteresseerde docent zou willen hebben. Zo kun je websites op het bord projecteren en erdoorheen bladeren, aantekeningen rechtstreeks naar een pc sturen en opslaan en allerlei handelingen doen die je normaal met een touchscreen ook kunt doen. Langzaamaan zie je ze nu in de Nederlandse scholen binnenkomen, al is het mondjesmaat. Ik weet dat er bij ons op school ook smartboards zijn, maar helaas niet binnen mijn bereik omdat ze of op een andere locatie staan of door een andere unit zijn aangeschaft (en dan mag ik er niet aankomen).
Enkele bedrijven in Nederland leveren mooie spullen op dit gebied. Smartboard.nl is de site van de importeur in Nederland en Belgie, VSV Nederland bv. Limid.nl en Promethean.nl (voornamelijk gericht op het basisonderwijs) leveren vergelijkbare presentatiemiddelen.
Er is ook een mogelijkheid om voor veel minder geld je gewone whiteboard om te toveren tot smartboard door er enkele hulpstukken op te plaatsen. Dit systeem van Mimio , wat ik ook al in Minneapolis heb gezien, heeft als voordeel dat je het ook nog eens mee zou kunnen nemen als je ergens anders een presentatie moet geven en het is natuurlijk goedkoper (kost $799.- waarbij een klein smartboard al gauw het dubbele kost). Ik ga op school maar eens kijken of ik niet ergens toch een keer een smartboard mag gebruiken, of misschien wel een Mimio systeem onder de aandacht kan brengen van de mensen met het geld, dat kan je lessen toch een stuk leuker maken.
UPDATE 5 februari: Ik las dat er ook een zeer informatieve informatiewijzer over digitale schoolborden te vinden is op ictopschool.net (PDF) en daarmee kun je als school een goede keuze maken door de verschillende mogelijkheden tegen elkaar af te wegen.

Labels: , ,


Wikipedia Affiliate Button