Gadgets en onderwijs

woensdag, augustus 13, 2008

Ook maar weer aan de slag


Nadat al meerdere collega bloggers een bericht hadden gepost over hun vakantieperikelen en de start van een nieuw schooljaar (zie bijv. hier, hier, hier of hier), kon ik natuurlijk niet meer achterblijven. De vakantie viel voor mij vroeg dit jaar en lijkt al weer lang geleden, maar voor wie het interesseert: de foto's met beschrijvingen en hoog kastelengehalte staan hier. Ik heb nog enkele panoramafoto's gemaakt die ik met de software van de Canon camera eenvoudig heb bewerkt en die best aardig gelukt zijn, al zeg ik het zelf. Mocht je nog een leuk overnachtingsadres zoeken dan kan ik je Chateau de Cheman of de parador in Hondarribia van harte aanbevelen. We zijn er enorm in de watten gelegd, iets wat ik erg belangrijk vind bij een vakantie. Voor ons geen camping, gasstelletjes en BBQ, wij houden van luxe!

Onderweg hadden we op meerdere adressen wifi (meestal gratis, men begint het te leren) en daarom kwam mijn Eee pc goed van pas. Ik kon het toch niet laten af en toe te twitteren en wat gadgetnieuws door te nemen. Vooral op het gebied van de mini notebooks kwam er weer veel voorbij. Zie bijvoorbeeld de weblog Lilliputing voor actueel nieuws hierover. De mininotes/ netbooks/ ulpc's nemen momenteel echt een vlucht en ook de Aldi had deze zomer een 10 inch Medion variant te koop. Natuurlijk heb ik mijn pc-tje weer te vroeg gekocht, want de schermen van de nieuwe modellen zijn groter, er zit een webcam in, er zit een Nederlandstalig besturingssysteem op en er zit meer geheugen in voor dezelfde prijs. Toch ben ik nog steeds heel blij met de Eee pc en gebruik hem iedere dag.

Mijn andere favoriete gadget, de Nintendo DS Lite, is helaas niet ongeschonden de vakantie doorgekomen. Ik heb hem laten vallen op een stenen vloer en het bovenste scherm is nu stuk. Dat betekent dat veel spellen niet meer te spelen zijn, maar gelukkig doet Mahjong het nog wel, iets wat ik het meeste doe. Ik wacht tot de feestdagen in de hoop dat er dan aanbiedingen komen en dan schaf ik een nieuwe aan. Of heeft iemand er nog eentje liggen die ik voor een zacht prijsje kan overnemen?

Labels: , ,

zaterdag, mei 24, 2008

Eee pc screenshots

Ik ben erin geslaagd in de advanced desktop modus wat screenshots te maken. Deze staan allemaal bij de eerdere plaatjes die ik al eens gemaakt had. Hieronder een overzicht.
Eee pc

Labels:

Advanced desktop en The Gimp op de eee pc


Via een tip van een collega (bedankt Hans!) heb ik in hele korte tijd de zogenaamde Advanced desktop op de eee pc gezet. Hierdoor krijg je de optie om te switchen tussen een reguliere desktop, of de standaard geinstalleerde easy mode van Xandros. Alles is te vinden op de eeeuser site, met name de wiki bevat veel waardevolle instructies voor als je wat meer met je systeem wil doen en niet zoveel verstand hebt van Linux (zoals ik).
Op de advanced desktop heb je eigenlijk meteen 2 desktops waartussen je kunt schakelen en in het Launch menu heb je dan ook nog de optie om de vertrouwde easy mode weer op te roepen. Verder is het natuurlijk prettig dat je de desktop nu met je eigen snelkoppelingen kan aankleden. Ik ben nog maar net begonnen, dus ga nog veel meer ontdekken!
Daarnaast heb ik in dezelfde wiki de instructies opgevolgd om The Gimp te installeren. Ik had namelijk de behoefte aan een programma waarmee ik bijvoorbeeld gemaakte foto's kon bewerken en dat zit niet standaard op de eee pc. Ook dit ging eigenlijk heel simpel, alleen heb ik dat vanuit de easy mode gedaan, omdat de instructies ook daar vanuit gaan.
Ik moet nog even uitzoeken hoe ik hier overal screenshots van maak (de standaard toetsen combinatie hiervoor werkt niet onder advanced desktop), en die zal ik dan bij Picasa neerzetten. Wordt vervolgd!
PS: ik tik dit trouwens in ScribeFire in de Firefox browser, hoop dat het er straks goed instaat.
UPDATE: plaatje toonde niet goed na uploaden, daarom maar even in Blogger aangepast.

Labels: , ,

dinsdag, april 15, 2008

The invasion of the minis

Het lijkt of er de laatste dagen steeds meer nieuws is over mini laptops, jeweetwel, iets als de Eee pc of de OLPC. Steeds meer grote fabrikanten in computerland zien er wel brood in en zetten hun eigen variant in de markt, met steeds weer net even andere specificaties dan die van de concurrent. Een klein overzicht van nieuws van de afgelopen week:

MSI Wind prijsindicatie: de MSI Wind, waarover ik al eerder berichtte, zal, afhankelijk van de gewenste hardwareconfiguratie, tussen de $470 en $1099 gaan kosten. In dat laatste geval krijgt zo'n mini laptop toch wel een maxi prijs.

Sharp brengt kleinste UMPC op de markt: dit wel heel fraai ogende apparaat, de Willcom D4, is slechts 188 x 84 x 25,9 mm groot en weegt 470 gram. Verder heeft het o.a. een 5 inch touchscreen, 1GB RAM, Wifi, een 40GB harddisk, Bluetooth, 2 MP camera,micro-SD slot en Voorlopig alleen in Japan te koop en dan voor omgerekend €740.

Het mij onbekende Kohjinsha komt met een UMPC waarin een dvd brander zit, iets wat toch wel heel bijzonder is in zo'n klein apparaat. Deze gadget heeft verder een 7 inch scherm, 1GB RAM, 60 GB harddisk, en nog wat andere, niet zo heel spannende zaken. Volgens Engadget gaat hij rond de $1500,- kosten (au!).

HP tenslotte heeft een heel leuke lijn van mini laptops aangekondigd, die ik vooralsnog alleen op de Amerikaanse website kon vinden. De laptop heet Mininote 2133 en is er in meerdere varianten, die weer in prijs varieren van $499 tot $849. Het instapmodel heeft dan bijvoorbeeld 4GB flashdrive en 512 MB RAM, terwijl de topper een 160 GB harddisk en 2GB SDRAM heeft. Kijk, daar gaat mijn gadgethart nou wel sneller van kloppen...

Labels: , ,

donderdag, april 03, 2008

Indirect gadgetnieuws


Ga ik een paar dagen even wat afstand nemen van mijn blog, gaan er ineens allerlei anderen over gadgetnieuws bloggen! :-) Ik volsta daarom maar met wat verwijzigen hier naar interessante posts die de laatste dagen verschenen.

Zo had Wilfred een item over de iPhone binnen het onderwijs. Natuurlijk is de iPhone helemaal hot en kan je als school ook wel scoren als je daarmee iets in je onderwijs gaat doen. Toch denk ik dat de functionaliteiten die genoemd worden niet zo typisch voor de iPhone zijn (zoals Wilfred ook al opmerkt) en dat je als alternatief ook heel goed een Windows Mobile telefoon kan gebruiken, die ook nog een stuk goedkoper is.

Pierre maakte een uitgebreide vergelijking tussen de Eee pc en de OLPC XO die nog eens goed aangeeft wat de apparaten interessant maakt en wat de overwegingen zijn om er 1 te kiezen. Ik ben zelf natuurlijk weg van de Eee pc, nog steeds mijn favoriete gadget op dit moment, dus mijn keuze is gemaakt.
Ook de aflevering van Klokhuis waarin gamebesturing wordt uitgelegd en waarover Pierre berichtte was erg aardig. Nooit geweten hoe een muis precies werkt bijvoorbeeld en dat daarbij een kleine lichtbron wordt gebruikt.

Bij Gizmodo (waar natuurlijk alleen maar over gadgets geblogd wordt, dus dat telt eigenlijk niet) zag ik nog de nieuwste Eee pc variant van Asus, namelijk een desktop model, de EP20 (zie plaatje). Helaas is er nog niks bekend over wat het ding allemaal gaat kunnen en wat het moet kosten. Ziet er wel aardig uit.

Labels: , , ,

woensdag, maart 12, 2008

MSI Wind een Eee PC killer?


Bij Gizmodo kwam een artikel voorbij over een mini laptop die wellicht de Eee pc (waar ik dit bericht trouwens op zit te tikken) het vuur na aan de schenen gaat leggen: de MSI Wind. Dit kleine laptopje, dat op de Cebit vorige week werd getoond, heeft een 10 inch scherm (de Eee pc heeft 7 inch), meer werkgeheugen (1GB), een strakkere vormgeving, snellere processor opties, een batterij die 7 (!) uur zou meegaan, en de mogelijkheid om er Linux of Windows op te draaien. Vooralsnog waarschijnlijk alleen nog een concept, maar zeker iets om in de gaten te houden. Verwachte prijs, afhankelijk van de specificaties: 299 - 699 euro. Volgens Tweakers komt hij in juni uit. Iets om op te wachten, Willem?

Labels: , ,

vrijdag, maart 07, 2008

De eerste indrukken van de Eee pc

Jawel, gisteren heb ik mijn Asus Eee pc opgehaald op het postkantoor en de hele avond heb ik ermee kunnen stoeien. Nu is het tijd om een eerste verslag te doen van dit prachtige apparaatje! Want dat is ie zeker.
Bij het openen van de doos was er verder weinig spannends, er zit een Eee pc in, een accu, een adapter, een cd-rom (die je er trouwens niet in kan afspelen, want er zit geen cd-drive in) en enkele boekjes met handleidingen. Maar het hele idee is natuurlijk ook dat je weinig nodig hebt om ermee aan de slag te kunnen.

Buitenkant: wit (nog wel...), 3 USB poorten, mmc/sd kaart slot, netwerkkabel ingang, ingang voor microfoon en koptelefoon, beeld uitgang. Bij het openklappen valt op dat dit vrij stroef gaat, je hebt er wel twee handen bij nodig. Toetsenbord is klein, dat is wel even wennen, je zit er al gauw naast. Maar oefening baart kunst zullen we maar denken. Kleine touchpad met muisknop eronder en een scrollmogelijkheid aan de rechterkant. Verdere specificaties: 4GB SSD, 512 MB RAM, 7 inch scherm, Linux besturingssysteem. Hij weegt nog net geen kilo (0,89). De accu gaat volgens de leverancier 2,5 uur mee, maar dat heb ik nog niet kunnen testen.

En dan zet je hem aan en valt meteen op hoe helder het beeldscherm is. Weliswaar klein (met 7 inch), maar toch heel duidelijk, omdat de iconen van het Linux besturingssysteem hierop zijn aangepast. Achtereenvolgens heb je bovenaan de keuze uit de tabbladen Internet, Work, Learn, Play, Settings en Favorites en kun je ook nog op een Help knop klikken. Ik heb trouwens overal screendumps van gemaakt die je hier kan vinden.

Het werken met de Eee pc gaat heel makkelijk, de tabbladen zijn intuitief, je hoeft maar 1 keer op een icoon te klikken en je kunt aan de slag. Voorgeinstalleerde programma's zijn Open Office, Firefox, Skype, Messenger, een PDF lezer, File Manager, een Longman woordenboek (wel Engels-Engels of Engels- Japans), Sound recorder, Music-, Video- en Photo manager, Media Player, verschillende kleine programma's voor het leren van taal, scheikunde, astrologie en rekenen, Paint en spelletjes als Solitaire, Sudoku, Tetris en Penguin racer. Een aardig uitgebreide selectie dus, en meteen waren daar al allerlei updates voor de downloaden nadat ik het draadloze netwerk aan de praat had gekregen.


Het draadloze internet instellen was een fluitje van een cent, alleen de WEP key intikken en browsen maar. Helaas moet je wel elke keer je Web-key opnieuw intikken om verbinding te maken, maar misschien moet ik nog even verder zoeken waar ik dat automatisch kan instellen. Met Firefox is surfen heel vertrouwd, ook op het kleine scherm werkt het goed. Soms moet je wel horizontaal scrollen, wat vervelend is en lettertypes zijn op enkele sites wel klein. Op het tabblad Internet staan allerlei links naar bijvoorbeeld Webmail (je kiest zelf tussen Gmail, Hotmail, AOL of Yahoo), iGoogle, Messenger, Google Docs en Wikipedia. Google docs is net te doen op het kleine scherm, je merkt wel dat je zit te priegelen, vooral in Presentations. Dan is een groter scherm toch beter. Voor een indruk heb ik daar ook wat screenshots van gemaakt die op mijn picasasite staan.
Het geluid is boven verwachting goed. Het klinkt niet erg blikkerig en is nog behoorlijk hard te zetten zonder dat het vervormd. Er is ook een icoon Internet radio waar je naar Mediayou.net wordt geleid die allerlei kanalen biedt die je kan luisteren en ook dat werkt goed. De opname van geluid werkt ook, maar de microfoon zit aan de onderkant, dus als je hem even optilt gaat het wel beter. Geen topkwalitet, maar dat mag je hiervan ook niet verwachten vind ik.

Alles bij elkaar denk ik dat ik me hier wel aardig mee kan redden als ik bijvoorbeeld op vergaderingen aantekeningen wil bijhouden, bij conferenties verslag wil doen of gewoon op de bank wil zitten browsen. Na een tijdje wordt hij trouwens wel vrij warm aan de onderkant, dus dan is hij op schoot niet meer zo comfortabel. De komende weken heb ik wel genoeg gelegenheden om hem verder te testen, dus mensen die mij in Maastricht tegenkomen zullen mijn Eee pc ook zeker zien.

Of het apparaat ook voor cursisten interessant zou kunnen zijn is natuurlijk de hamvraag. Als je ze wilt laten tekstverwerken, internetten en geluid, foto's of film wil laten luisteren/bekijken dan is het prima geschikt. Maar het kleine scherm en toetsenbord is wel een beperking als je hem veel gaat gebruiken. Sommige zaken zijn dan niet zo prettig als bij een normale pc. Natuurlijk kun je er ook wel weer een extern toetsenbord, scherm en muis aan koppelen via de verschillende poorten, maar dan heb je een pc die natuurlijk minder kan dan een normale laptop. De vraag is dan of je een volwaardig apparaat nodig hebt of dat je hiermee kunt volstaan. In mijn situatie denk ik dat ik een heel eind kom, maar als ik een presentatie wil maken of foto's wil bewerken denk ik toch dat ik mijn gewone pc kies. En ik denk dat dit voor cursisten net zo zal gelden.

Labels: , , ,

dinsdag, maart 04, 2008

Eee pc part two


Helaas is mijn Eee pc nog niet afgeleverd (de bezorger stond voor een dichte deur en morgen ook weer, dus dat wordt donderdag pas), maar er is wel ander nieuws op dit front. Op de CEBIT, de jaarlijkse "grootste beurs te wereld voor de digitale industrie" in Hannover is een nieuwe versie van de Eee pc (de 900) gepresenteerd met een groter scherm (9 inch), meer RAM (1GB), een grotere SSD (12GB) en mogelijk zelfs Windows XP erop (maar dit alleen tegen meerprijs). Verwachting is dat deze halverwege dit jaar gaat uitkomen voor 399 euro. Ook werd een samenwerking met T-Mobile aangekondigd waar men een abonnement wil aanbieden voor gebruik van hun Hotspots in combinatie met een Eee pc.
Daarnaast zijn er enkele accessoires door Asus gepresenteerd voor de Eee pc, die misschien nog niet erg spannend zijn, maar wel aangeven dat Asus serieus van plan is om hiermee verder te gaan en het niet als eendagsvlieg ziet. Ik kan bijna niet wachten tot ik hem heb, maar tot die tijd ga ik maar in mijn pas aangeschafte tijdschrift Linux Starter zitten bladeren...

Labels: , ,

maandag, maart 03, 2008

De Eee pc is te koop!


Ik kreeg net een tip dat de Eee pc van Asus nu ook al in Nederland te koop is via Komplett. Hij kost er €339,- en dat is een hele aardige prijs denk ik, hoewel eerder geruchten rondgingen dat hij €299,- zou gaan kosten. Ook zou hij pas in april in Nederland beschikbaar zijn, maar dat blijkt dus ook niet waar te zijn geweest. Het is de witte uitvoering, de zwarte staat ook op de site, maar is nog niet op voorraad. Ik heb de bestelling meteen maar geplaatst, en als hij er is zal ik uitgebreid verslag doen van de mogelijkheden. En in Maastricht kan ik er dan uitgebreid mee aan de slag!

Labels: , ,

donderdag, januari 24, 2008

Gadgets, gadgets, gadgets!Mijn laatste workshop op IPON 2008 was ook wel de leukste. Maar wat wil je als het gaat om gebruik van gadgets in het onderwijs. Frits Hoff van Edupaper.nl hield een verhaal over de ontwikkelingen op het gebied van digitaal papier en Mobile Learning. Hij had voor de gelegenheid enkele e-book readers bij zich, de Eee PC en ook de 100 dollar laptop. Eindelijk mocht ik deze ook eens vasthouden!

Hoff vertelde dat men met deze kleine groene laptop (zie de foto's) van plan is pilots op Nederlandse scholen te doen en vroeg geinteresseerden contact op te nemen. Hij is bezig een Stichting hiervoor op te richten. Helaas zit de overheid er ook tussen en moet er van de leverancier een minimum van 10.000 pc's worden afgenomen. Maar het is wel een heel mooi dingetje, met een nieuw type LCD scherm dat in de zon juist beter leesbaar wordt. Verder is hij heel energiezuinig en kan hij niet alleen wifi ontvangen, maar ook weer verzenden. Hoff sprak de verwachting uit dat de prijs van deze laptop dit jaar tot slechts 68 euro zal gaan dalen. Daar koop je al bijna geen schoolboek meer voor.
Tussenopmerking: Scholen die nu nog moeten starten met de aanleg van een draadloos netwerk, raadde hij aan om te wachten op het veel snellere Wimax.
Wat betreft de Iliad e-book reader van iRex meldde hij nog dat daarvan dit jaar een nieuwe versie zal verschijnen, met 10" kleurenscherm en internet waarschijnlijk. Content wordt nu al geleverd met DRM via Mobipocket, maar er moeten met uitgeverijen nog veel afspraken worden gemaakt. In sommige gevallen kan de kostenbesparing volgens Hoff wel oplopen tot 70% van de prijs van een normaal boek! De prijs van de nieuwe Iliad zou rond de 450 euro komen te liggen, toch wel veel duurder dan de 100 dollar laptop of de Eee pc.
Ook noemde hij nog de Amazon Kindle, een apparaat van 400 dollar. Speciaal voor het lezen en downloaden van het digitale boekenaanbod van Amazon, maar met meer mogelijkheden. Tenslotten heb ik ook nog even een Franse Bookeen CyBook vastgehouden. Helaas heeft dit apparaat geen touchscreen zodat je er geen notities op kan maken, zoals dat wel op de Iliad kan. Bij Edupaper kost de CyBook € 350,- en kun je er nog meer informatie over vinden.

Labels: , , ,

woensdag, januari 23, 2008

Eee PC in het wild


Ik heb net een Eee pc van Asus in het echt gezien bij de stand van Skool. Prachtige kleine laptop, op Linux gebaseerd en voorzien van een software "schil" die het voor cursisten makkelijk maakt om de programma's te vinden die ze nodig hebben. Foto en links volgen!

Labels: , , , ,


Wikipedia Affiliate Button