Gadgets en onderwijs

woensdag, november 28, 2007

Flexibele OLED kleurendisplay van Sony

Op Gadgetzone.nl kwam ik onderstaand filmpje tegen van een wel zeer flexibel en dun (0,3mm!)OLED kleurenschermpje van Sony. Het scherm is 2,5 inch groot. Voordeel is dat het op allerlei manieren kan worden gebruikt, bijvoorbeeld in mediaspelers, pda's of mobiele telefoons waar je een groot scherm uit zou kunnen rollen. Zo heb je een groter oppervlak om op te werken. De mobieltjes van de toekomst zijn dan nog makkelijker in het onderwijs in te zetten. OLED heeft ook nog eens als voordeel dat er weinig stroom door verbruikt wordt.

Labels: ,

woensdag, mei 16, 2007

Gekleurd electronisch papier en de Readius


Het was natuurlijk een kwestie van tijd en vandaag werd bekend dat LG Philips erin geslaagd is gekleurd electronisch papier te maken (zie Engadget en Gadgetzone). Dit biedt natuurlijk weer veel meer mogelijkheden voor bijvoorbeeld de Edupaper, maar ik zou me ook kunnen voorstellen dat de flexibele schermen in gadgets als de Readius van Polymer Vision (een spin-off van Philips, zie het zeer interessante filmpje) op termijn in kleur zullen verschijnen. Het apparaatje is heel klein en zal ook in de GSM markt grote aftrek gaan vinden als het aan Polymer Vision ligt. Het is ook niet voor niks dat deze gadget op de 3GSM conferentie in Barcelona van enkele maanden geleden voor het eerst werd gepresenteerd. Het grote voordeel van e-papier is dat het weinig stroom gebruikt, dat het flexibel en oprolbaar is en dat het veel aangenamer lezen is dan van een pda scherm of een monitor. Je hebt bijvoorbeeld geen last van reflectie van zon of lampen. De Readius heeft ook nog eens de mogelijkheid om er mp3 mee af te spelen en er RSS feeds en e-mail op te lezen. Een dergelijke display in een mobiele telefoon (die toch al iedereen bij zich heeft), die je vervolgens uitrolt en waarop je RSS, e-mail, e-boeken en pdf bestanden kan lezen is toch wel een prachtig toekomstbeeld.
Wanneer de techniek van het gekleurde e-papier op grotere schaal kan worden gebruikt is nog onduidelijk, maar het is in ieder geval weer een stapje dichterbij gekomen.

Labels: ,

woensdag, april 04, 2007

De Edupaper in het wild


Een van de aanwezigen tijdens de Kennisnet ambassadeurs bijeenkomst (zie het vorige bericht) had een Edupaper bij zich, en dat was de eerste keer dat ik er eentje "in het wild" heb gezien. Ik had er al eens eerder iets over geschreven. Natuurlijk heb ik hem meteen even gefotografeerd en ik mocht er ook nog even aanzitten. Hij is echt heel licht, het scherm is mooi helder en je kunt er eenvoudig met de stylus op schrijven. Volgens de eigenaar (de naam is me helaas even ontschoten) werd de geschreven tekst ook goed herkend bij overzetten naar de pc. Via een usb poort of draadloos maakt het apparaat verbinding met een pc en kun je zaken erop zetten of eraf halen. Er stonden enkele pdf-bestanden op en alles was prima te lezen en door te bladeren. Hij gaat bovendien wel 14 uur mee zonder opladen. Af en toe vond ik wel dat het apparaat wat traag reageerde op het indrukken van toetsen, maar dat zou kunnen komen door de maar kleine hoeveelheid intern geheugen van 128 MB. Helaas zit hij nog steeds boven mijn budget (650 euro), maar het is zeker iets wat een toekomst heeft in onderwijsland. Nu maar hopen dat ook uitgevers hier brood in zien en hun content ervoor beschikbaar gaan maken...

Labels: , ,

donderdag, januari 25, 2007

Limburgse school test digitaal papier"MAASTRICHT - Limburgse scholieren gaan volgende maand tests doen met 'digitaal papier'. Ze krijgen een apparaat waarop zij huiswerk kunnen maken en waarop al hun schoolboeken worden opgeslagen.
Dat heeft het bedrijf Edupaper, dat de apparaten op de markt brengt, woensdag gezegd. Volgens een woordvoerder van Edupaper leest het scherm, zo groot als een halve A4, als echt papier en schrijft het ook erg prettig.
Andere voordelen zijn dat het apparaat van een paar ons alle zware boeken vervangt en dat huiswerk via draadloos internet wordt ingeleverd bij de docent."

De apparaten die op de site van Edupaper staan lijken me erg bruikbaar, met een groot scherm (een half A4) waarop ook geschreven kan worden. Er zit standaard slechts 128 MB geheugen in, maar dat is uit te breiden met SF kaartjes, en die zijn er tegenwoordig al van meerdere gigabytes. Het apparaat herkent ook handschrift en zet dit dan om naar de pc. Helaas kan er niet op gesurfd worden of naar films gekeken, wat toch wel een behoorlijke beperking is. Zie ook de brochure (pdf) over de Edupaper (of Iliad zoals hij ook heet).
Interessant is verder nog dat er op de site staat:
"In de nabije toekomst gaan wij ook diensten rondom PDA's, Pocket-PC's, SmartPhone's, Mini-PC's en andere mobile device's aanbieden. " Ik hou de site dus nog een poosje in de gaten!
De Edupaper kost los 695 euro, maar voor scholen en grotere aantallen willen ze daar vast wel wat vanaf doen. Ik ben benieuwd wat de Limburgse scholieren ervan zullen vinden.

Labels: , ,

dinsdag, april 25, 2006

Kranten als e-books


Op Gizmodo valt te lezen dat er uitgevers voorzichtig beginnen met het experimenteren met een krant in e-book formaat. Zo zal een krant als de New York Times en De Tijd binnenkort wellicht te lezen zijn op de Sony e-book reader die op de CES dit jaar werd gepresenteerd. Ik denk dat dit weer een stapje richting de toekomst is en voorzie dat uiteindelijk alle geprinte media ook in e-book formaat zullen worden uitgebracht. Toch zal er eerst nog behoorlijk wat van de prijs van de readers afmoeten (nu rond de $400) voordat het aanslaat.

Labels: ,

zaterdag, januari 07, 2006

Sony Reader op CES


Een van de meest vernieuwende producten op de CES dit jaar is de Sony Reader (zie ook dit artikel van Nu.nl). Dit apparaatje maakt gebruik van het zogenaamde epaper waar ik al eerder over schreef en heeft volgens de mensen die er even mee mochten spelen een haarscherp scherm waarop teksten kunnen worden gelezen zonder dat je ogen hier snel geirriteerd van raken. Het is net alsof je een gewoon boek leest. Het apparaat kan ebooks (in de toekomst te bestellen via Sony Connect), jpeg en pdf-bestanden tonen maar je kunt door middel van meegeleverde software ook doc-bestanden converteren zodat die op de reader kunnen worden gelezen. Volgens Nu.nl kan het ding ook nog MP3 afspelen. Het interessantst is echter (volgens Gizmodo) dat je er ook rss-feeds met plaatjes op kan bekijken.
In het commentaar op de Gizmodo site stond nog dit stukje van ene jrghoull (in ietwat gebrekkig Engels):
"i think these things like e paper are going to have a huge image on the world. Libraries, newspapers, even schools will be able to provide alot more, alot cheaper, and in alot less space. in time they'll be higher resolution, faster refresh rate, and of corse, color. though who the heck knows when it'll be up to the point where they can work as tvs."
Voor het onderwijs zie ik hier zeker mogelijkheden voor gebruik. In plaats van allerlei boeken meenemen in je tas zou je als leerling genoeg hebben aan dit apparaatje om al je lesstof op te kunnen lezen. Uitgevers zouden hun boeken in ebook of pdf-formaat kunnen aanbieden tegen een aantrekkelijke prijs.
Helaas ligt de prijs voor de reader nog vrij hoog, ergens tussen 300 en 400 dollar wordt gesuggereerd, wat voor een dergelijk apparaat, wat alleen maar bedoeld is om teksten op te lezen wel erg prijzig is. Nog even wachten op de concurrentie lijkt me.

Labels: ,

zaterdag, september 24, 2005

Ebooks

Ik ben al een tijdje geinteresseerd in de mogelijkheden van Ebooks, maar op de een of andere manier komt het niet echt van de grond. Zal wel te maken hebben met voorzichtige uitgevers die bang zijn om hun materiaal te grabbel te gooien. Toch zie ik dat het best kan werken. Zo koop ik af en toe een engelstalig boek via Fictionwise.com, waar je tegen geringe bedragen best leuke boeken kunt kopen in allerlei ebook-formaten, maar erg veel keus wat bekende auteurs betreft is er (nog) niet. Zelf lees ik ebooks meestal in Mobipocket (zie een eerdere post hierover), maar enkele dagen geleden heb ik me geabboneerd op het tijdschrift Pocket PC Magazine in Ebook-formaat en dat kan alleen in Microsoft Reader gelezen worden. Beide programma's werken prima en hebben elk hun eigen (on)mogelijkheden, maar de Microsoft Reader moet geactiveerd worden als ik er beveiligde Ebooks op wil lezen, en dat vind ik een nadeel, temeer omdat de Microsoft site beweert dat mijn Pocket PC een verouderd besturingssysteem heeft, wat absoluut niet waar is! Tja, Microsoft he, daar loop je wel eens tegen een probleempje aan, ook als je je netjes aan hun regeltjes wilt houden. Gelukkig kan ik de ebooks van Pocket PC Magazine ook lezen zonder het programma te activeren.

Labels: , ,

dinsdag, september 06, 2005

Digitaal papier


Ik had dit vorige week al op Gizmodo gezien en vandaag staat het op Nu.nl. Het is een dochteronderneming van Philips, Polymer Vision, gelukt om een oprolbaar elektronisch scherm te maken. Je hebt zo een handig formaat apparaat waarvan je het scherm kunt uitrollen. Ik zie hier veel mogelijkheden voor, zoals e-books lezen, studieboeken, kranten, pda's, mobiele telefoons. Ze kunnen nu alleen nog zwart-wit tekst en afbeeldingen laten zien, nog geen kleur of bewegend materiaal, maar dat lijkt me een kwestie van tijd. Iets om in de gaten te houden, want dit gaat zeker een vlucht nemen.

Labels: , ,


Wikipedia Affiliate Button