Gadgets en onderwijs

zaterdag, januari 17, 2009

Raarste gadget van de week: Monkey usb handwarmers

Elke week blader ik vaak met stijgende verbazing door de gadgetblogs, want de fantasie van gadgetdesigners is onuitputtelijk en levert dankbare onderwerpen voor deze rubriek op. Vooral op usb gebied valt er veel raars te vinden en zo kwam ik deze usb handwarmers tegen in de vorm van apenhoofdjes.
Nou heb ik zelf best vaak last van koude handen als ik een tijdje achter de pc heb zitten werken, maar ik geloof niet dat ik zo ver zou gaan om een dergelijke merkwaardige uitvinding om mijn handen heen te doen. Ev en eenbakje warme koffie of thee vasthouden wil dan vaak ook goed werken.

Labels: ,

maandag, januari 12, 2009

Kathy Schrock's Guide for Educators- digital gadgets


Via een tweet van @sparklinks kwam ik terecht bij Kathy Schrock's Guide for Educators, waar ik nog niet eerder van gehoord had. Voor mij het zoveelste bewijs dat Twitter werkt als het gaat om kennis delen en informeel leren.
1 pagina sprak me in het bijzonder aan, namelijk die over het toepassen van gadgets in de les. Kathy heeft hiervoor drie kopjes gemaakt, "Podcasting in the Classroom", "Digital Cameras and Camcorders in the Classroom" en "Other Devices in the Classroom". Onder elk kopje staan interessante links naar voorbeelden van toepassingen van gadgets in het onderwijs zoals digitale camera's, interactieve borden, gps apparaten en usb sticks.
Een heel handig overzicht, dat natuurlijk maar een klein deel van de mogelijkheden opsomt, maar zeker de moeite van het bekijken waard!

Labels: ,

zondag, januari 11, 2009

Samsung MBP200 Pico projector en mediaspeler


Een interessante gadget die op de CES gepresenteerd werd is de MBP200 pico projector van Samsung. Naast het feit dat het apparaat kan projecteren, bevat het ook nog een lcd scherm en kun je er mediabestanden opzetten middels een microSD kaart. Een mediaspeler dus, met projector ingebouwd. Hij projecteert tot ongeveer 50 inch beeldgrootte en weegt slechts 160 gram. Het apparaatje kan ook bestandsformaten als pdf, ppt en doc aan. Alle specificaties op een rijtje (volgens Gadgetgarden):

Features: File viewer, picture viewer, music player, video player
Projection Panel: HVGA (480*320)
LCD: 2.2” QVGA(320*240)
Audio Output: 3.5 mm Standard Stereo Earphone Jack
Storage: microSD slot (up to 16 GB)
Picture Viewer: JPEG, GIF, Animated GIF, MBP
Music Player: MP3, WMA, OGG, AAC, WAV
Video Player: Video CODEC: DivX, Xvid, WMV9 Simple Profile, MPEG-2, MPEG-4; Audio CODEC: MP3, AAC, WMA
File Viewer: Adobe PDF (.pdf), MS PowerPoint (.ppt), MS Word (.doc), MS Excel (.xls), Text (.txt)
Size/Weight: 107.3 x 48.8 x 19 mm / 160 g

Labels: ,

Goed alternatief voor de MS Surface: iTable

Bij Crunchgear kwam ik een filmpje tegen over een nieuw product op de markt van interactieve tv-schermen zoals de Microsoft Surface, namelijk iTable van PQ Labs. Een nieuw bedrijfje dat een goedkoop alternatief heeft weten te bouwen voor de veel duurdere interactieve tafel van Microsoft. Dit systeem is op een TV te monteren of geïntegreerd in een liggend scherm. Zie het artikel van Cruchgear voor de uitleg en mogelijke prijzen en kijk hieronder wat de iTable allemaal kan.

Labels:

zaterdag, januari 10, 2009

Raarste gadget van de week: Origami Sticky Notes


Bij Nerd Approved stond een overzicht van de voor hen raarste gadgets van 2008 en daar zat heel veel geschikts voor deze rubriek tussen. Ik heb er eentje gekozen die wellicht nog in het onderwijs een plekje zou kunnen vinden (want de Humping Bunnies vond ik wat te ver gaan), namelijk de Origami Sticky Notes. Ik gebruik ze ook wel eens, geeltjes noemen wij ze. Handig als je even iets moet noteren of onthouden. Leuk bij deze variant is dat er instructies opstaan om ze tot een figuurtje om te vouwen. Elk blaadje is weer anders, dus je kan een aardige verzameling knutselen. Vooral goed voor als je je verveelt denk ik, want enig educatief nut zie ik er zo 1-2-3 niet in. Iemand anders misschien?

Labels: ,

Microsoft toekomstbeeld voor het onderwijs

Bij Pierre zag ik een prachtig filmpje over enkele concepten die Microsoft aan het uitwerken is voor het onderwijs. Janet Galore, Program Manager Strategic Prototyping, laat zien hoe interactief lesmateriaal eruit kan zien, hoe de Surface daarbij een rol kan spelen en hoe kan worden samengewerkt en gedeeld. Pierre stelt hierbij enkele kritische vragen die je ook zeker even moet lezen. Kijk het filmpje hieronder(wel Silverlight even installeren) en lees meer bij Pierre.

Labels: ,

woensdag, januari 07, 2009

Mijn eigen PokenVandaag had ik ineens een hele groep mensen in de woonkamer staan en dat allemaal voor de Poken. Jilles (@jillesdotcom) en Petra (@slijterijmeisje) stonden samen met de zoons van Jilles op de stoep om mij persoonlijk mijn poken te overhandigen. Daarnaast kwam ook Roos (@malphas86) langs om er een aan te schaffen. Het was erg leuk om mensen die ik alleen via Twitter ken nu eens in levende lijve te ontmoeten. En het was ineens even heel druk!

Maar het ging allemaal om de Poken. In mijn vorige berichten heb ik het al uitgelegd, dus dat doe ik niet opnieuw. Wel even een fotootje van mijn exemplaar en een indruk van mijn profiel dat je dus te zien krijgt als iemand met mij heeft gelinkt via een eigen Poken. Het was heel simpel. Poken in de pc, html-pagina opstarten en je gaat naar de DoYouPoken.com site. Daar maak je een account aan en vul je je gegevens in. Vervolgens geef je nog aan bij welke sociale netwerken je bekend bent (bij mij LinkedIn en Hyves) en een foto erbij. En klaar is Kees! Nu hopen dat dit verder aanslaat in Nederland zodat ik ook daadwerkelijk met anderen kan linken. Op de TeachMeet na de NOT ga ik in ieder geval enkele andere poken bezitters ontmoeten.

Labels: ,

Eerste berichten en beelden van CES 2009

In Las Vegas is weer de Consumer Electronics Show (CES) van start gegaan en via Twitter volg ik mensen die er heen zijn. De eerste berichten over draadloze stroom, draadloze usb en mobiele wifi hotspots(!) en een nieuwe Asus Eee tablet pc stromen binnen. De film hieronder gaat o.a. op deze zaken in.

Labels: ,

zaterdag, januari 03, 2009

Uitgebreide uitleg over de Poken

In een reactie op mijn post van gisteren stond een heel uitgebreide uitleg over de Poken, die ik even als apart bericht plaats, omdat er veel in staat dat interessant is om te delen en het verduidelijkt een hoop. Ik wil Corné Kox hartelijk danken voor de uitleg die hij gegeven heeft en zet het verhaal hier integraal even neer. Doe er je voordeel mee!

Hallo Annet, leuk dat je erover blogt. Ik zal in deze reactie technisch ingaan op de werking van de Poken en inhoudelijk op de huidige status voor wat betreft Nederland.
Poken SA Switzerland, wil in ieder geval niet een nieuw sociaal netwerk worden, laten we dat in ieder geval eerst even voorop stellen.

Geen persoonsgegevens
De Poken zelf bevat géén persoonsgegevens, maar een 128bit encrypted unique key. Als je twee Pokens tegen elkaar aan houdt, worden deze 'keys' uitgewisseld, dus in principe weet de Poken niet meer, dan dat hij een andere Poken is tegen gekomen. Pas later, als je de Poken in je USB connector steekt en verbinding maakt met de website, worden deze 'keys' gematched met de personen die je bent tegen gekomen. Ze verschijnen in een overzicht van zogenaamde visitekaartjes, je kunt dan in eerste instantie kiezen om deze mensen in je overzicht te behouden of niet. Ieder visitekaartje bevat de gegevens die deze persoon wil delen, dit heeft de gebruiker zelf onder controle, hiervoor heb je zes velden. Ook bevatten de visitekaartjes kleine logootjes die vervolgens de toegang bieden tot de persoonlijke pagina's van deze gebruikers op diverse Sociale Netwerken.

Twee visitekaartjes
Er zijn twee verschillende modi die je met je Poken kunt gebruiken. Als je de Pokens tegen elkaar aan houdt, wisselt hij jouw basis gegevens uit. Er is ook een 'discrete' modus, door de button op de Poken twee keer in te drukken, kom je in deze discrete modus en wordt er een discreet visitekaartje uitgewisseld, het discrete visitekaartje kent drie velden. Er is op de chip ruimte voor 64 van visitekaartjes, bij als je met de 62e Poken gegevens uitgewisseld hebt, gloeit bij de eerstevolgende verbinding de Poken oranje op. Bij nummer 64 rood en bij nummer 65 wordt de eerste gewist en de 65 toegevoegd (als nummer 64 dus). Bij verbinding met de website, worden deze gegevens op de Poken gematched met de personen die je ontmoet hebt en vervolgens van je Poken gewist, waarna je dus opnieuw met een 'lege' Poken kunt beginnen.

Poken verloren
Omdat de Poken op zichzelf géén persoonsgegevens bevat, is het in principe ook niet zo erg als je hem kwijt raakt, wel zonde ;-). Op de website kun je de Poken (die je verloren bent, of weg wilt geven) ontkoppelen van jouw profiel. Als de Poken dan in de USB Connector wordt gestopt, krijgt de gebruiker opnieuw de activatie-wizard voor zich. Mocht je dit nog niet gedaan hebben, na verlies, moet de gebruiker inloggen. Je gegevens worden dus veilig bewaard op de webserver.

Sociale netwerken
Er worden nu drie sociale netwerken ondersteund, te weten LinkedIn, Facebook en Usgang (Een Zwitserse Hyves zeg maar). In Nederland lopen contacten met diverse sociale netwerken die op korte termijn ondersteund zullen gaan worden.

Usernames and Passwords
Usernames en passwords worden door Poken SA alleen gebruikt om te controleren of de gebruiker inderdaad een pagina heeft bij het sociale netwerk (of gebruik maakt van een dienst, denk hierbij aan Twitter of YouTube). Deze usernames en passwords worden door ons niet opgeslagen en maken dus ook geen deel uit van de gegevens die opgeslagen worden in de database.

Out of the Box
Het feit dat er geen persoonsgegevens worden uitgewisseld maar een unieke Key die de Poken 'af fabriek' al bij zich draagt, maakt het ook mogelijk om de Poken direct uit het doosje te gaan gebruiken zonder eerst de noodzaak tot registratie op de website. Dit maakt de Poken een uitermate geschikte netwerktool op evenementen, seminars en congressen.

Poken for Business
Piet van Luijt geeft al aan dat het gebruik van de Poken kinderlijk eenvoudig lijkt (en is). Maar daarnaast dit ook zijn uitstraling kent in het ontwerp van de Poken. Uiteraard is hier wel aan gedacht. Het 'handje' waarmee je de 'Poken High Four' uitvoert (een connectie maken met een andere Poken), is het merk van Poken. Het 'afsluitdopje' (dat wat nu het poppetje is) in principe niet en biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld een bedrijfslogo te dragen.

Krachtige API
Op dit moment wordt er door Poken SA in Zwitserland getest met een API, hierbij wordt een deel van de Poken functionaliteit aangeboden en kan op deze geïmplementeerd worden binnen een eigen omgeving. Veel meer kunnen we hier nu helaas niet over zeggen.

Retailprijs
De retailprijs is nu, voor de Nederlandse markt, nog niet helemaal bekend. In Zwitserland wordt de Poken aangeboden voor 25 Zwitserse Franc, wat neerkomt op op zo'n € 16,95. (Persoonlijk ben ik van mening dat de Poken in Nederland voor € 14,95 in de retail zou moeten liggen).

Ik vertrouw erop jullie voldoende te hebben geïnformeerd. Willen jullie alsnog contact opnemen met me omdat bepaalde zaken niet duidelijk zijn, dan kan dat

Corné Kox
http://www.ckmextended.com
http://www.linkedin.com/in/cornekox
http://www.twitter.com/corne

P.S. Meld je ook even aan op de Poken Hyve: http://pokengadget.hyves.nl

Labels: ,

vrijdag, januari 02, 2009

Raarste gadget van de week: de Poken


Al enkele weken zingt het rond in Twitterland en ook Karin Winters had me al vroeg een mailtje over de nieuwste rage gestuurd: de Poken. Wat is het? Daar kun je alles over lezen op de site DoYouPoken.com en Twitteraar @jillesdotcom is intussen een eigen site erover begonnen en heeft een handeltje via Twitter opgezet. Ben benieuwd wanneer ik de mijne mag ontvangen.
Maar goed, een Poken is, in het kort, een klein apparaatje dat je ook via usb aan je pc kan hangen en waarop je je profielgegevens zet. Kom je iemand tegen die ook een Poken heeft en wil je elkaars gegevens uitwisselen, dan kan dat eenvoudig door de Pokens even tegen elkaar te houden. Je kunt je profiel van allerlei sociale netwerken waar je inzit op de Poken zetten en er nog een foto van jezelf aan toevoegen. Heel simpel dus en leuker dan het uitwisselen van visitekaartjes vind ik. Wat wel jammer is, is de vormgeving van de Pokens, die voor mijn gevoel eerder aan een kinderspeeltje doen denken dan aan een apparaatje waarmee je kan netwerken. Toch wil ik het wel eens in de praktijk uitproberen (hopelijk op de NOT eind deze maand).
En ziet iemand er ook mogelijkheden voor in het onderwijs? Zijn er misschien situaties te bedenken waarbij genetwerkt wordt, waarbij cursisten gegevens met elkaar moeten uitwisselen?
Tenslotte nog een filmpje dat precies uitlegt hoe het werkt.

Labels: , ,

maandag, december 22, 2008

Raarste gadget van de week: BagTV


Beetje laat met de wekelijkse rubriek, excuses. Al te snel was het vakantiegevoel ingedaald en was ik het gewoon even vergeten.
Hoewel ik eigenlijk de vreemde knop-gadget die ik vorige week kreeg bij de EduExchange als raarste wilde nomineren, kwam ik vandaag bij Gizmodo toch wel iets veel gekkers tegen. De BagTV, een tas met een ingebouwd TV scherm en DVD speler. "The latest fashion accessory", aldus de site. Maar wie wil dat nou? Is toch hartstikke kwetsbaar? En hoe ga je ernaar kijken als hij over je schouder/arm hangt? En krijgen we dan, naast alle pubers die hun mobiel op hun hartst aanzetten als ze op de bus wachten, ook allerlei "domme blondjes" die de laatste film met Brad Pitt hun omgeving inslingeren? Ik snap hem niet, dus daarom staat ie hier. Als schooltas lijkt het me ook helemaal niks, dus wat mij betreft een verloren zaak om dit in het onderwijs een plekje te geven. Of...?

Labels: ,

donderdag, december 18, 2008

Make IT Fair webquest


Via ICT nieuws kwam ik bij een artikel van Vives over de organisatie Make IT Fair, waar men een webquest heeft gemaakt over mobiele telefoons. MakeITfair legt uit waar ze voor staan:
"makeITfair is a European project focusing on the electronics industry, especially on consumer electronics like mobile phones, laptops and MP3 players. We want to let young people across Europe know about the labour abuses and environmental problems that are going on right now around the world – just to satisfy our demand for all the latest electronic gadgets. And we want young people to get active to improve the situation. Together we can hold big brand electronics companies to account – asking them to take responsibility for the labour abuses and environmental damage at the bottom of their supply chain."
Het doel van de webquest is om cursisten bewust te maken van de arbeids- en milieuomstandigheden in de toeleveringsketen van de elektronica-industrie. Vaak worden de gadgets waar onze cursisten zo dol op zijn in arme landen gemaakt door mensen die onder slechte arbeidsomstandigheden tegen een hongerloon werken.
De webquest van enkele lesuren lijkt me niet alleen geschikt voor 3 en 4 vmbo en havo 2 en 3 zoals Vives aangeeft, maar sluit ook heel goed aan bij de detailhandel opleiding in het mbo. Een goed initiatief!

Labels: ,

woensdag, december 17, 2008

EduExchange 2008: toegift

Voor een gadgetgek als ik was het presentje dat we aan het eind van de EduExchange meekregen natuurlijk best leuk. Zie de foto waar je het ding aan mijn Medion gekoppeld kan zien. Maar wat is het nou eigenlijk? Een knop! En wat gebeurt er als je die knop indrukt? Je surft dan naar de website van EduExchange. Wist niet dat het bestond en als idee wel grappig, maar ik ben bang dat hij, nu ik er een keer op gedrukt heb, toch ergens in een la gaat verdwijnen...

Labels: ,

OLPC stand van zaken tijdens EduExchange 2008


De laatste sessie van vandaag tijdens de EduExchange met de titel "De invloed van de $100 laptop op ons onderwijs" wilde ik natuurlijk niet missen! Hij werd geleid door Frits Hoff van Stichting Openwijs.nl en ging over OLPC, een project naar mijn hart en waarover ik al veel vaker heb bericht.

Er werd gestart met de achtergronden van de OLPC (One Laptop Per Child) gedachte en de millenniumdoelen die de aanleiding voor de ontwikkeling van deze goedkope laptop (XO) vormden. Daarna wat technische specificaties. De XO is 100% recyclebaar en zo goed als gifvrij. Hij is op afstand beveiligd, dus stelen ervan is geen optie. Gevoeligheid voor netwerken in de omgeving is groot, de pc's kunnen ook tot op 2 km in onbebouwd gebied (!) met elkaar communiceren, zonder dat internet nodig is. Accu gaat 5-16 uur mee! Voor een school is er bovendien een koffer met zonnecellen te leveren waarmee de pc's kunnen worden opgeladen. Iets wat ik nog niet wist was dat de XO opstart met de boodschap: "Welcome children of the world". Ik wist ook niet dat het apparaat zelf te repareren is, het is modulair opgebouwd. Allemaal heel erg gericht op de situatie in een ontwikkelingsland. Belangrijke overweging voor inzet in ontwikkelingslanden is verder dat de pc's die daar nu heen gestuurd worden erg vervuilend zijn en kostbaar zijn in vervoer en gebruik. De XO is schoon en kost bovendien veel minder. Intussen is men ook bezig met een XS schoolserver, die volgend jaar te leveren zal zijn.

Het besturingssysteem, Sugar, is gebaseerd op Linux en is simpel te begrijpen. Binnenkort gaat Hoff sd-kaartjes leveren met Sugar erop. Er is intussen ook al aardig wat software voor de XO ontwikkeld door een kleine, maar actieve groep programmeurs. Voorbeelden van software zijn o.a. ESpeak,GeoQuiz, Memory, Measure, animaties maken, muziek componeren en presentatiesoftware. Samen werken in een tekstverwerker kan ook, er zijn dan 2 cursors op het scherm. De laatste handleidingen zijn altijd online gratis beschikbaar. Voor heel veel talen is een eigen variant gemaakt, zelfs voor plaatselijke dialecten. Sinds kort kan het apparaat ook gedeeltelijk Flash aan. En via een Jabber server is te chatten met XO gebruikers wereldwijd.

Inmiddels zijn er rond de 600.000 exemplaren wereldwijd verkocht. Meest wordt hij gebruikt in Zuid-Amerika. In Europa zijn ook al aardig wat groepen op kleine schaal met projecten met de XO bezig. Via Google maps is de wereldwijde verspreiding van de pilots met de XO te vinden.

Bram Renckens van basisschool Elckerlijc en Stichting Jong Leren vertelde vervolgens nog kort over zijn ervaringen. Met de XO wordt individueel onderwijs weer beter mogelijk. Creativiteit van de kinderen wordt gestimuleerd. Ze maken bijvoorbeeld ook tekeningen, reclameboodschappen en foto's met de XO. Het is geen vervanger voor de pc's die er al stonden op school, de mogelijkheden blijven beperkt. Maar het voegt wel weer extra mogelijkheden aan je onderwijs toe.

Er komt in het voorjaar van 2009 een nieuwe XO 1.5 op de markt waarin meer geheugen zit en waarop XP draaien mogelijk wordt. De XO 2 wordt dan eind 2009 verwacht, wat echt een heel nieuw toestel zal zijn. Zie daarover een eerder bericht. Hoff gaf aan dat deze wel eens voor de spectaculair lage prijs van $75,- zou kunnen worden verkocht. Het zal een dubbel touchscreen hebben en is ook te gebruiken als e-book reader.

Een hele mooie afsluiting voor mij van de EduExchange en het was goed om alles rondom de XO nog eens op een rijtje gepresenteerd te krijgen. Wil je alles weten over de XO in Nederland of meedoen aan een project ermee? Kijk dan op www.openwijs.nl.

Labels: , , , ,

maandag, december 15, 2008

Universiteit Keulen koopt iPhones, of toch niet?


Via CrunchGear kwam ik bij een bericht uit over de universiteit van Keulen waar men zou hebben besloten om alle studenten te voorzien van eeniPhone, althans volgens CrunchGear. Het plan is om er speciale applicaties voor te ontwikkelen die het de student makkelijker moeten maken. Zo kan hij zijn taken bijhouden, contact leggen met docenten of zich inschrijven voor tentamens via de iPhone.
Het Duitstalige artikel waarop het bericht gebaseerd is, zwakt het geheel wel aardig af, want op verschillende plekken wordt duidelijk dat het om een mogelijke aanschaf gaat, een idee van professor Andre Bresges dat hij bij de iPhone Developer Conference heeft genoemd. Er zal eerst nog bestudeerd worden wat er voor mobiele diensten zouden kunnen worden ontwikkeld en in januari komt er hierover een workshop. Uiteindelijk doet men dan een aanbeveling naar het CvB om de iPhones wel of niet in te voeren.
Het zou wel wat zijn, wanneer er inderdaad 45.000 studenten van een iPhone worden voorzien. De vraag die bij mij dan wel meteen weer opkomt is: wie gaat al die docenten daar leren hoe ze de iPhone zinvol kunnen inzetten?

Labels: , ,

vrijdag, december 12, 2008

Raarste gadget van de week: H-Bouya usb speeltje


Gizmodo heeft voor deze rare gadget speciaal de categorie USB-weirdness toegevoegd, dus raar is hij zeker. Wat het is? De H-Bouya is een klein Japans poppetje dat gaat blozen en met de ogen knippert als je op de H-toets drukt. Waarom? Volgens Gizmodo lijkt de letter H in het Japans als je hem uitspreekt op het woord erotisch (klinkt als "eechi"). Preuts volk, die Japanners. Een toepassing in het onderwijs in Nederland? Misschien om te kunnen zien wanneer cursisten Hyves bezoeken?

Labels: ,

maandag, december 08, 2008

WunderWall, deel 2

Tijdens mijn zelf gekozen "blog sabbatical" kreeg ik een mail van Maarten van Wunderworks. In een bericht van 2,5 jaar geleden had ik aandacht besteed aan hun Wunderwall en nu waren er nieuwe ontwikkelingen op software gebied die men graag onder de aandacht wilde brengen. Het gaat hierbij om de Team Player software, die het mogelijk maakt om met meer mensen tegelijk op 1 Windows pc samen te werken. Dus meerdere muizen en toetsenborden aansluiten en vervolgens bijvoorbeeld via een beamer op 1 scherm samenwerken. Het bericht van Maarten luidde:

"In mei 2006 heb je geschreven over de WunderWall in het onderwijs. Een leuk artikel waarvan we nog steeds bezoeken krijgen bij ons op de website. Ondertussen is WunderWorks verder gegaan met het ontwikkelen. We zijn niet meer afhankelijk van hardware, elke muis, toetsenbord, tablet kan worden aangesloten. Doel is om ook alle interactieve whiteboards te ondersteunen, sommige doen het al. We zijn ook niet meer afhankelijk van het scherm, het kan nu op elke laptop, zelfs de Asus EEE Pc’s!

WunderWorks heeft een gratis versie van haar Multi User software TeamPlayer gratis beschikbaar gesteld. Extra muizen inpluggen, software downloaden en installeren, TeamPlayer opstarten. Uniek in de wereld en ook nog van een Nederlands bedrijf!

We zien dat veel ouders met jonge kinderen dit gebruiken om samen op de PC te werken, maar ook klaslokalen en zakelijke meetings doen er hun voordeel mee.

Het is voor iedereen met een Windows XP of Vista computer gratis beschikbaar op www.Wunderworks.com

Ik dacht dat het interessant is voor de lezers van je blog. Ik ben erg benieuwd wat de lezers van de software vinden."

Wat heel interessant is, is natuurlijk het woord gratis in dit verhaal! Zelf heb ik het nog niet kunnen testen, maar natuurlijk ben ik zelf wel heel benieuwd naar jullie reacties over deze software.

Labels: , ,

zondag, december 07, 2008

Lumens documentcamera


In de Vives van deze maand stond een klein stukje waarin een gadget werd genoemd die ik nog niet kende: de Lumens documentcamera. Deze combinatie van een lamp met een camera is aan een pc te koppelen, waarna je het object of document dat je eronder legt op een groot scherm kan projecteren. Ook kun je de opname op je pc opslaan voor hergebruik. Het is eigenlijk een moderne versie van een overhead projector, maar hier heb je geen sheets nodig, maar kun je bijvoorbeeld een chemische reactie laten zien, een vlinder op een groter scherm bestuderen of plaatjes toelichten die je eronder legt.
Er zijn verschillende versies van het apparaat. Ik vind de rode variant op het plaatje (de DC160) wel erg speels en grappig. Prijzen zijn wat lastig te vinden. Op een Britse site zag ik een prijs voor het PS400 model (2e van links op het plaatje) voor rond de 900 pond, niet goedkoop dus. Maar het kan wel een nieuwe dimensie aan je lessen toevoegen, die je met een digitaal bord niet hebt, namelijk het live projecteren en manipuleren van fysieke objecten in je lokaal.
Er zijn ongetwijfeld nog docenten die gebruik maken van de oude overhead projector, maar dit lijkt me voor hen dan toch een stap voorwaarts. Verkoopadressen op de Lumens site zijn er niet in Nederland, maar op een weblog voor Speciaal Onderwijs van Kennisnet las ik in de reacties dat de leverancier wel in Nederland levert. Lumens is trouwens niet de enige die dergelijke apparaten maakt. Op een Belgische site kwam ik nog veel meer voorbeelden tegen van Elmo en Wolfvision. Ik had van geen van deze merken ooit gehoord, dus ik heb in ieder geval weer wat geleerd vandaag!

Labels: , , ,

woensdag, december 03, 2008

Raarste gadget van de week: Mouse Scale


Het is weer tijd voor de raarste gadget van de week en ik heb er weer eentje weten op te snorren die 2 zaken combineert op een heel bijzondere manier. Het gaat hier om de American Weigh MSC-500Mouse Scale! Deze muis heeft (jawel) een ingebouwde precisie weegschaal en dat alles voor het aantrekkelijke prijsje van slechts $59,95.

De feiten: "Introducing the NEW Mouse Scale from American Weigh Scales. This scales acts as both an optical mouse and a precision pocket scale. Simply plug the included USB cord into the scale to use with your laptop or computer."


De specificaties:
  • USB Cable included
  • Back-lit LCD Display
  • Two key operation
  • Compatible Scroll Wheel
  • Removable cover can be used as a tray.
  • 10 Year American Weigh Warranty

Is het geen plaatje? En hoe we dit in het onderwijs gaan inzetten? Roept u maar!

Labels: , ,

zaterdag, november 29, 2008

Medion Akoya E1210: eerste indrukken


Zoals in het vorige bericht aangekondigd heb ik dus vandaag een nieuw netbook gekocht. Mijn Eee pc 701 Surf is dus te koop! :-)
De eerste indrukken van de Medion even kort op een rijtje:
- Prettig groot scherm (10") vergeleken met de Asus (7") en hogere resolutie (1024 x 600).
- Groter toetsenbord is even wennen.
- Touchpad gebruiken bij scrollen is ook nog even wennen. Ging op de Eee makkelijker.
- Batterij gaat helaas niet langer mee dan de Eee (ongeveer 2 uur).
- Windows XP werkt prima en is lekker vertrouwd (sorry Martijn).
- Webcam werkt ook goed en geeft beeld zoals je van eenvoudige webcams mag verwachten.
- Veel minder scrollen tijdens het browsen.
- Ietsje zwaarder dan de Asus, maar niet veel.
- De adapter is helaas wel erg zwaar, waardoor het geheel toch nog wel zwaarder is dan de Asus met toebehoren.
- Geinstalleerd zijn Wordperfect Office X3, Power DVD (hoewel er geen dvd speler inzit), FGoogle Desktop, Adobe Acrobat Reader en een programma voor bij de webcam (Cyberlink YouCam).
- Mooie afwerking, grijs met zwart, degelijk toetsenbord.
- Lekker grote schijf (160GB) voor zo'n klein apparaat.
- 3x USB, LAN, VGA uit, geheugenkaartslot, microfoon in en audio uit. Eigenlijk hetzelfde als op de Eee.
Al met al ben ik tot nu toe heel tevreden (maar dat ben ik al snel als ik wat nieuws heb). In de loop van de komende weken ga ik hem net zo gebruiken als de Eee en zal ik berichten over de verdere ervaringen.

Labels: ,

MultiMedia EventVandaag bezocht ik de jaarbeurs in Utrecht voor het Multimedia Event (de oude HCC dagen en carrieredagen in een nieuw jasje). Ik was van plan wat rond te kijken naar netbooks, omdat mijn eee pc (hoewel nog steeds een mooi apparaat) toch niet helemaal meer aan mijn wensen beantwoordt. Te klein scherm, te klein toetsenbord en te weinig schijfruimte. En ook al vind ik Linux op de eee een prachtige oplossing, ik heb er gewoon te weinig verstand van om het naar mijn hand te kunnen zetten. En ik heb ook niet veel zin om het te gaan leren. (ja, noem me maar lui, kommaar, kommaar, kommaar).
Dus, vol verwachting de hallen doorgestruind, maar eigenlijk viel de opbrengst wat netbooks betreft een beetje tegen. Er was bij de ingang een Medion stand met 1 variant, de Akoya E1210, die me wel aansprak. Daarna volgde nog de stand van MSI, waar de MSI Wind U100 te zien was en die lijkt wel heeeel veel op de Medion, maar was alleen iets duurder. En dan was er nog een Asus stand met een heel mooi exemplaar, de ultradunne S101, die wel erg mooi was, maar toch een beetje boven mijn budget (ruim 500 euro).
Indrukken van het MultiMedia Event: veel grote stands met weinig inhoud, veel gaming consoles, veel draadloos bestuurbare helicopters (why?), aardig wat stands van ICT headhunters en veel Duitse bedrijfjes met spulletjes voor de computer doe-het-zelver, iets waar wij intussen wel een beetje klaar mee zijn. Wel aardig was de stand van het computer museum, waar nostalgische gevoelens bovenkwamen bij het zien van gamingconsoles uit mijn jeugd (zie plaatje boven). En dan nog wat stands met tijdschriften, waar ik nog een exemplaar van het nieuwe gadgettijdschrift voor vrouwen, Savvy, heb gekocht. Hierover later wel meer.
Een laatste deel van een hal was voor de HCC leden en daar waren nog wel wat aardige zaken te zien op het gebied van modding, foto en video, gaming en simulatoren. De Flight simulator uitbreiding zag er wel heel mooi uit (zie plaatje).
Uiteindelijk kon ik me niet bedwingen, omdat de aanbieding met de Medion toch wel aantrekkelijk was en ik vlak bij mijn werk naar de Computerland kan (want daar was de stand van) als er iets mee is en ik heb dus de Akoya E1210 aangeschaft. In de volgende post mijn eerste indrukken.
Of ik nog een keer naar dit Multimedia Event ga? Denk het niet, het tijdperk van knutselen aan pc's is voor mij verleden tijd en dan vind ik er te weinig te halen. Of ik moet al echt weten dat er een speciale aanbieding is die ik niet kan missen, maar de prijzen op internet zijn tegenwoordig zo concurrerend dat het niet echt meer de moeite is.

Labels: ,

woensdag, november 26, 2008

En nog maar een mini projector


Vandaag viel mijn oog op een interessant bericht van Gizmodo over een mini projector van Aiptek. Dit is dezelfde fabrikant die ons ook regelmatig die goedkope videocamera's bij de Blokker brengt (een post van vorig jaar daarover levert me nog steeds veel hits op hier, dus je kunt niet genoeg over Aiptek bloggen zeg ik maar zo).

De mini projector met de naam Pocket Cinema V10 pico projector wordt in een korte review door Gizmodo vergeleken met de 3M projector waar ik al eerder over schreef. En de Aiptek komt er dan goed vanaf, vooral door de betere beeldkwaliteit, de mogelijkheid om er sd kaartjes in te stoppen en bijgevoegde conversiesoftware, zodat je zelfs films kan afspelen zonder dat de projector ergens aan vastzit. De prijs is, vergeleken met de 3M, lager ($300,-), en daarvoor krijg je dan ook nog een tripod en een afstandsbediening, wat weer erg handig is voor presentaties. Kortom, ziet eruit als een goeie investering. Maar omdat de techniek nog steeds in de kinderschoenen staat is het misschien toch beter om nog even te wachten, aldus Gizmodo. Maar of ik dat kan?

Labels: ,

Nieuw: Raarste gadget van de week

Om de vaart hier er een beetje in te houden vond ik het tijd worden voor een vast, wekelijks terugkerend onderwerp. Geinspireerd door Karin Winters, die eerst haar TGIF en nu Woensdag gehaktdag stukjes schrijft, ga ik me richten op gadgets (what else?). En zo is vanochtend toen ik voor me uit zat te staren in de bus de nieuwe rubriek "raarste gadget van de week" geboren.
Ik kom op de verschillende gadgetsites die ik volg regelmatig zaken tegen waarvan ik me afvraag wie die in hemelsnaam heeft verzonnen of waar je dat voor zou kunnen gebruiken. De uitdaging leg ik neer bij mijn lezers om voor de gadget een toepassing in het onderwijs te verzinnen en dit via commentaar te delen. Zo houden we de titel van dit blog ook nog een beetje in het achterhoofd.
Goed, als eerste genomineerde voor deze week wil ik dit verkeersbord voor op je bureau naar voren schuiven. Je kan het mannetje zelf in allerlei posities zetten. Wat je eraan hebt? Geen idee, en daarom is dit een goede kandidaat als raarste gadget van de week. Zie je mogelijkheden voor het onderwijs? Ik lees ze graag!

Labels: ,

dinsdag, november 25, 2008

OLPC ook voor Nederland?

Vandaag zag ik een bericht bij ICT-in-Onderwijs waarin het volgende werd meegedeeld:

"De OLPC (One Laptop Pro Child), ooit de 100$ laptop genoemd, kan nu ook in Nederland via Amazon.com worden besteld ... motto: G1G1 (Get One Give One).
De prijs is € 312 voor twee XO-laptops ... u ontvangt echter slechts één exemplaar. Het andere exemplaar gaat naar een kind in een ontwikkelingsland."

Nu was er inderdaad al even sprake van het feit dat de OLPC eindelijk in Nederland geleverd zou kunnen worden, maar dit bericht blijkt toch wat te voorbarig. Bij controle op Amazon.com is het nog steeds zo dat men de OLPC niet in Nederland levert. Wanneer dat wel zal zijn is mij niet bekend, misschien weet iemand meer? Op de Britse Amazon site staat dat de OLPC op 16 december leverbaar is, maar of je hem daar als Nederlander dan kan bestellen?
Het idee is in ieder geval heel mooi. Bestel er 1 voor jezelf en schenk er ook 1 aan een kind in een arm land.

Labels: , ,

woensdag, november 19, 2008

2 Mini projectoren vergeleken


Op het blog van Laptop magazine kwam ik een aardige vergelijking tegen van 2 mini projectoren. Er zit een filmpje bij waarin de 3M MPro 110 en de Dell M109S worden getoond en de beelden die ze op de muur projecteren. De Dell komt er duidelijk beter vanaf en deze geeft een heel behoorlijk beeld. Wel is het nodig om in een browser horizontaal te scrollen, wat best irritant kan zijn. De 3M vervormt het beeld licht, en de kleuren zijn ook niet mooi. De resolutie van de 3M is dan ook lager (640 X 480) dan die van de Dell (858 x 600).
Qua prijs en omvang verschillen de beide apparaatjes nogal van elkaar. De Dell is duurder (475 euro) dan de 3M (287 euro), maar is ook veel groter zoals je op het plaatje kan zien. Toch zou ik denk ik voor de Dell kiezen, omdat het beeld er gewoon veel beter uitziet. Wel jammer dat hij niet in je binnenzak past. Op dit moment vind ik de prijzen echter nog te hoog en de kwaliteit nog te laag om te overwegen een dergelijk apparaat aan te schaffen. Maar het is ongetwijfeld een kwestie van tijd voordat deze projectoren zich kunnen meten met de grote jongens.

Labels: ,

zaterdag, november 15, 2008

Mini projectoren


Is er eindelijk een besluit genomen op school om in alle lesruimtes draadloos internet en beamers op te hangen, zie ik de laatste dagen meerdere mini projectoren voorbij komen. Zo kun je op een klein stukje muur even snel iets van je telefoon laten zien bijvoorbeeld. Ook erg handig voor kleine projectruimtes, die we op school veel hebben en waar maximaal zo'n 10 mensen kunnen zitten. Daar komen ook geen beamers te hangen.

Een klein overzicht van 18 mini projectoren, inclusief enkele concepten, is te vinden bij OObject. De afgelopen week kwam ik nog tegen:
- De Optoma Pico Projector, die je kan aansluiten op je iPod of iPhone, een pda of mobiele telefoon. Lees er meer over bij Gizmodo.nl. Hij kan een beeld tonen van 0,15 tot 1,5 meter in doorsnee, wat heel behoorlijk is voor zo'n klein dingetje. Er is een brochure (pdf) over te downloaden.
- De M3 MPro 110 kwam ik tegen bij GadgetGarden (een site die ik trouwens ook nog maar net heb ontdekt). Deze kost omgerekend slechts iets van 280 euro en toont een iets kleiner beeld dan de Optoma.

En eerder dit jaar was er al de Chinese telefoon van CKing met ingebouwde projector. Hierover is verder weinig bekend, behalve dat hij een beeld van ongeveer 30 inch kan projecteren en dat de batterij 2 uur meegaat. Hij wordt intussen in China gemaakt, maar wanneer we iets dergelijks in Nederland kunnen verwachten en wat dat dan zou kosten is onduidelijk.

Een interessante nieuwe technologie die volgens mij een enorme vlucht gaat nemen. Er worden tegenwoordig zoveel foto's en filmpjes gemaakt met de mobiele telefoon en wat is er dan mooier dan het meteen (of op een later tijdstip) te kunnen laten zien? Ook ideaal voor al die scholen waar beamers geen optie zijn en weer een manier om flexibeler beeldmateriaal te kunnen inzetten.

Labels: , ,

vrijdag, november 14, 2008

And we're off! Again.


Ruim drie jaar geleden luidde de titel van mijn eerste bericht hier "And we're off!" Hoe zou ik het bericht nu noemen? De sequel, part II, the next generation? Ik heb geen idee, maar ik weet wel dat ik weer wat meer wil gaan bloggen en het voelt als een soort nieuw begin. De laatste maanden heeft het hier een beetje stil gelegen, door allerlei omstandigheden en onduidelijkheden op mijn werk, waardoor de lust om te bloggen me een beetje ontviel. Maar we're back! With a vengeance!

Waar te beginnen om de laatste maanden samen te vatten? Er is zoveel gebeurt waarover ik had kunnen schrijven. Een kleine opsomming dan maar.

Wat heb ik gedaan:
- Ik ben weer projectleider van een Kennisnet streaming media project
- Ik heb 2 ambassadeursdagen bezocht, eentje in Hoorn bij het Clusius en eentje bij Beeld en Geluid. Korte impressie: leerzaam, gezellig, netwerken, experimenteren.
- Ik ben naar PICNIC Young geweest in de Westergasfabriek. Korte impressie: 1 dag was veeeeel te kort.
- Ik heb een presentatie gegeven bij de Hapsnapshots in Den Bosch. Korte impressie: lekker gegeten, leuk publiek, doen we nog een keer!
- Ik heb een nieuwe telefoon aangeschaft, een HTC Touch Diamond. Korte impressie: geweldig!
- Ik heb me geregistreerd als Buzzer. Ga je nog meer van horen hier.
- Ik ben helemaal verslaafd geraakt aan Twitter!
- Ik heb verschillende gadgets via Marktplaats verkocht, en allemaal voor de vraagprijs (had misschien meer moeten vragen?).
- Ik ben voor het eerst bij het Edubloggers diner aanwezig geweest. Korte impressie: een feest! (Zie ook het bericht bij Trendmatcher, waarin weer links naar alle andere impressies).

Nieuwe gadgets die ik heb mogen vasthouden:
- De Flip
- De iPod Touch

Nieuwe interessante techniek en software:
- BoinxTV (lees er alles over bij Helicon)
- Live Mesh (lees er meer over bij Remco vd Ploeg)
- ceTwit (om te twitteren vanaf de Windows Mobile telefoon)
- Gesture based gaming (je pc besturen met gebaren)

Goh, dat is toch wel makkelijk even zo'n opsomming. Ik denk dat ik maar vaker stop met bloggen. :-)

Labels: , , ,

woensdag, oktober 15, 2008

Blog Action Day, gadgets en onderwijs


In het kader van Blog Action Day schrijf ik vandaag iets over het onderwerp armoede. Wereldwijd doen duizenden bloggers mee om dit onderwerp vandaag extra onder de aandacht te brengen.
Bij het zoeken naar een link tussen armoede, gadgets en onderwijs denkt iedereen natuurlijk meteen aan de OLPC, maar daar wil ik het nu even niet over hebben, want dat heb ik al genoeg gedaan. Ook dacht ik nog even terug aan de prachtige en grappige toespraak van Prof. Sugata Mitra tijdens Educa in Berlijn van vorig jaar, waarbij de armste kinderen op het platteland in India leerden omgaan met computers zonder enige vorm van begeleiding. Heel indrukwekkend. Maar ook daar wil ik het niet over hebben.
Wat ik vandaag las was een artikel uit de Guardian met de interessante titel "Gadgets help draw world's poorest into global economy". Toegang tot internet zorgt ervoor dat arme mensen ook mee kunnen doen in de wereld en dit levert financiele en sociale voordelen op. Maar hoe zorg je op een simpele manier voor die toegang op plekken waar geen voorzieningen zijn? In dit artikel worden enkele voorbeelden genoemd. Het mooiste vond ik wel het Text2Teach project. Hierbij worden in de Filipijnen mobiele telefoons gebruikt door docenten om via sms lesstof op te vragen vanuit een centrale database (zie dit filmpje over dit BridgeIT Text2Teach project). Intussen zijn al ruim 120.000 cursisten bereikt en uit onderzoek blijkt dat ze meer leren. Echt een voorbeeld van eenvoudige middelen die veel opleveren.

Labels: , ,

vrijdag, augustus 29, 2008

De geschiedenis van de OLPC op een rij


Gizmodo post vandaag een interessant bericht met de titel "OLPC origin: Bittersweet success and future of the XO laptop"waarin het verleden, heden en de toekomst van de OLPC (jeweetwel, dat was die lelijke groene pc die slechts 100 dollar had moeten kosten) eens goed op een rijtje is gezet. De bedenker van het apparaat, Nicholas Negroponte, komt aan het woord en ook worden de nieuwe spelers op de markt, zoals de Classmate en de EEE pc genoemd. De OLPC organisatie is in de loop der jaren aardig uitgedund doordat velen ontevreden zijn opgestapt, maar Negroponte gelooft nog steeds in het concept. De vroege aankondiging van de XO-2, waarvan alleen maar foto's bestaan en waarover ik al eerder blogde, zou anderen kunnen stimuleren om het concept verder uit te werken en te kopieren, aldus Negroponte.

Een duidelijk overzicht van hoe het was, hoe het is (met een link naar een handige database van Liliputing) en hoe het (misschien) zal worden. Onderaan het bericht staan ook nog links naar eerdere posts over de OLPC van de afgelopen jaren. Zeker het lezen waard als je er de tijd voor hebt.

Labels: , , ,

donderdag, augustus 21, 2008

Intel presenteert Classmate tablet pc


OLPC move over! Bij Liliputing stond een bericht over een nieuwe speler op de pc markt voor het onderwijs, namelijk de Classmate tablet pc (of Classmate 3, er is nog wat onduidelijkheid over de naam). Dit door Intel ontwikkelde apparaat is de opvolger van de Classmate pc en is voorzien van een 8.9 inch 1024 x 600 pixel touchscreen, 1.6GHz Intel Atom CPU, 1GB RAM, en een SSD. Verder zit hij in een stevig omhulsel met een handvat. Het scherm kan 180 graden roteren en er zit ook nog een webcam in.
Zie verder nog dit filmpje en het blogbericht van Pierre Gorissen die me net voor was.

Labels: , ,

maandag, augustus 18, 2008

I'm in love!


Wat nou iPhone. Ik wil een HTC Touch Diamond als mijn volgende telefoon! Na het zien van dit filmpje ben ik verkocht. Lekker met mijn oude, vertrouwde Windows Mobile erop, zodat ik al mijn oude software gewoon weer kan gebruiken. Natuurlijk ben ik dan niet zo hip (gebruikt men dat woord eigenlijk nog?) als met een iPhone, maar volgens mij is deze ook best trendy. Helaas moet ik nog wachten tot januari voordat ik van mezelf weer een nieuwe telefoon mag uitzoeken...

Labels: ,

High-tech schooluniformBij Marks & Spencer kan de Britse schooljeugd sinds kort een heel aardig alternatief voor het saaie uniformjasje aanschaffen: een blazer met ingebouwde bedieningsknoppen voor een iPod! Natuurlijk levert dit meteen de nodige discussie op over of dit nou is waar we in het onderwijs naartoe willen. Zo gaan leerlingen toch alleen maar muziek zitten luisteren in de les? Op de blog van Terry Freedman kwam ik een aardig weerwoord tegen, waarin ook de kansen die dit biedt aan bod komen. Misschien moet de discussie rondom schooluniformen in Nederland maar weer eens worden aangezwengeld....

Labels: ,

woensdag, augustus 13, 2008

Ook maar weer aan de slag


Nadat al meerdere collega bloggers een bericht hadden gepost over hun vakantieperikelen en de start van een nieuw schooljaar (zie bijv. hier, hier, hier of hier), kon ik natuurlijk niet meer achterblijven. De vakantie viel voor mij vroeg dit jaar en lijkt al weer lang geleden, maar voor wie het interesseert: de foto's met beschrijvingen en hoog kastelengehalte staan hier. Ik heb nog enkele panoramafoto's gemaakt die ik met de software van de Canon camera eenvoudig heb bewerkt en die best aardig gelukt zijn, al zeg ik het zelf. Mocht je nog een leuk overnachtingsadres zoeken dan kan ik je Chateau de Cheman of de parador in Hondarribia van harte aanbevelen. We zijn er enorm in de watten gelegd, iets wat ik erg belangrijk vind bij een vakantie. Voor ons geen camping, gasstelletjes en BBQ, wij houden van luxe!

Onderweg hadden we op meerdere adressen wifi (meestal gratis, men begint het te leren) en daarom kwam mijn Eee pc goed van pas. Ik kon het toch niet laten af en toe te twitteren en wat gadgetnieuws door te nemen. Vooral op het gebied van de mini notebooks kwam er weer veel voorbij. Zie bijvoorbeeld de weblog Lilliputing voor actueel nieuws hierover. De mininotes/ netbooks/ ulpc's nemen momenteel echt een vlucht en ook de Aldi had deze zomer een 10 inch Medion variant te koop. Natuurlijk heb ik mijn pc-tje weer te vroeg gekocht, want de schermen van de nieuwe modellen zijn groter, er zit een webcam in, er zit een Nederlandstalig besturingssysteem op en er zit meer geheugen in voor dezelfde prijs. Toch ben ik nog steeds heel blij met de Eee pc en gebruik hem iedere dag.

Mijn andere favoriete gadget, de Nintendo DS Lite, is helaas niet ongeschonden de vakantie doorgekomen. Ik heb hem laten vallen op een stenen vloer en het bovenste scherm is nu stuk. Dat betekent dat veel spellen niet meer te spelen zijn, maar gelukkig doet Mahjong het nog wel, iets wat ik het meeste doe. Ik wacht tot de feestdagen in de hoop dat er dan aanbiedingen komen en dan schaf ik een nieuwe aan. Of heeft iemand er nog eentje liggen die ik voor een zacht prijsje kan overnemen?

Labels: , ,

vrijdag, juni 20, 2008

Mini laptops vergeleken


Bij PC Magazine hebben ze een handig overzicht gemaakt van een aantal mini laptops naast elkaar, zodat je makkelijker een keuze kan maken op basis van bijvoorbeeld prijs, schermgrootte of geheugen. De modellen zijn de Acer Aspire One, de HP Mininote en de Eee pc types 900 en 700. Het is soms wel een beetje lastig tegen elkaar afwegen, want de HP Mininote is dan wel heel compleet, maar kost ook meer dan het dubbele van een standaard Eee pc. Toch kan het wel handig zijn om eens alles naast elkaar te zien. Alleen jammer dat de MSI Wind , die later deze maand uitkomt, en de wat onbekendere Jisus van Van der Led. Vooral de nieuwste versie van de Jisus (de V2, zie het plaatje) lijkt een heel interessant alternatief voor een Eee pc 900 te zijn en kost slechts €350,-. Hij is er in rood, bruin leer en rose (!) leren uitvoering.

Labels: ,

woensdag, juni 11, 2008

Keynote Steve Jobs in 60 seconden

Mocht je willen weten wat Steve Jobs tijdens de keynote van de World Wide Developers Conference (WWDC) 2008 van afgelopen maandag heeft gezegd, maar wil je niet het hele verhaal aanhoren, dan is hier de korte samenvatting.

Labels: ,

zaterdag, juni 07, 2008

Nieuwe camera gekochtIk was al een tijdje op zoek naar een camera waar ik wat verder mee kon inzoomen dan de magere 3x optische zoom van mijn Pentax Optio S6 en een beetje meer megapixels was ook wel fijn, dus heb ik vandaag een Canon Powershot SX100 aangeschaft. Deze heeft 8 Megapixel en 10x optische zoom. Het is een heel handzaam ding, zonder grote toeter als lens en lekker licht, dus ik ben er zeer blij mee.


Ik heb zonet de gebruikelijke eerste foto's genomen (bloemen in de tuin, de kat, de woonkamer, je kent het wel) en vooral de scherpte vind ik prachtig. Ik heb ze net even op mijn Picasasite gezet, voor wie wil weten welke bloemen er nu bloeien of hoe onze kat eruit ziet. De meeste foto's heb ik ingezoomd op ongeveer 8x en op het moment dat ik op de knop druk stelt het apparaat scherp en kan ik klikken. Een kind kan de was doen. Het mooiste van een camera vind ik altijd dat ik zelf even door alle menuopties kan heenlopen voordat ik eerst een handleiding hoef te raadplegen, want dat is natuurlijk wel erg ouderwets. Ik heb de handleiding nog wel op een cd erbij gekregen, dus daar kijk ik nog wel een keer naar, maar met mijn beperkte kennis van foto's maken kom ik toch al een heel eind.


Bij de camera zit nog een een 2e cd met daarop de programma's PhotoBrowser en PhotoStitch. Dat laatste wil ik zeker nog even uitproberen voordat ik op vakantie ga, voor de prachtige panoramafoto's die ik in de Pyreneen denk te gaan maken. Eerst maar even oefenen in het duingebied

Labels: ,

maandag, mei 26, 2008

Smashing magazine

Ik zit net te smullen van een site die mijn vriend ontdekte, namelijk Smashing Magazine. Daarop staan vele design zaken, zoals concepten voor technologie, gebruiksvoorwerpen, meubels, gadgets en webdesign. Een greep uit de bijdrages:

Labels:

zaterdag, mei 24, 2008

Advanced desktop en The Gimp op de eee pc


Via een tip van een collega (bedankt Hans!) heb ik in hele korte tijd de zogenaamde Advanced desktop op de eee pc gezet. Hierdoor krijg je de optie om te switchen tussen een reguliere desktop, of de standaard geinstalleerde easy mode van Xandros. Alles is te vinden op de eeeuser site, met name de wiki bevat veel waardevolle instructies voor als je wat meer met je systeem wil doen en niet zoveel verstand hebt van Linux (zoals ik).
Op de advanced desktop heb je eigenlijk meteen 2 desktops waartussen je kunt schakelen en in het Launch menu heb je dan ook nog de optie om de vertrouwde easy mode weer op te roepen. Verder is het natuurlijk prettig dat je de desktop nu met je eigen snelkoppelingen kan aankleden. Ik ben nog maar net begonnen, dus ga nog veel meer ontdekken!
Daarnaast heb ik in dezelfde wiki de instructies opgevolgd om The Gimp te installeren. Ik had namelijk de behoefte aan een programma waarmee ik bijvoorbeeld gemaakte foto's kon bewerken en dat zit niet standaard op de eee pc. Ook dit ging eigenlijk heel simpel, alleen heb ik dat vanuit de easy mode gedaan, omdat de instructies ook daar vanuit gaan.
Ik moet nog even uitzoeken hoe ik hier overal screenshots van maak (de standaard toetsen combinatie hiervoor werkt niet onder advanced desktop), en die zal ik dan bij Picasa neerzetten. Wordt vervolgd!
PS: ik tik dit trouwens in ScribeFire in de Firefox browser, hoop dat het er straks goed instaat.
UPDATE: plaatje toonde niet goed na uploaden, daarom maar even in Blogger aangepast.

Labels: , ,

vrijdag, mei 23, 2008

Geschiedenis van het mobieltje

Op 5min.com (via Gadgetzone) heb ik dit leuke filmpje gevonden over de opkomst van het mobieltje. Het begint met de Motorola DynaTAC in 1985 en eindigt met de iPhone in 2007. Daarna worden nog wat grappige concepten getoond. Het is wel in korte tijd heel snel gegaan!


Labels: ,

woensdag, mei 21, 2008

Nieuwe versie OLPC?


Bij Gizmodo stond vandaag het bericht dat de ontwikkelaars achter de One Laptop Per Child (OLPC), die ooit voor 100 dollar op de markt had moeten komen, maar intussen bijna 200 kost, nu een nieuw concept heeft getoond. Deze zal 2 touchscreens hebben (eentje waar een virtueel toetsenbord op zit) en het kan dan bijvoorbeeld ook als digitaal boek worden gebruikt. Het mooiste is dat de prijs die het zou moeten krijgen slechts $75,- (!) is, maar het zou me niet verbazen als men daar uiteindelijk toch overheen gaat. Vanaf 2010 zou hij beschikbaar moeten zijn.
Helaas een bericht zonder plaatje (alweer), want ik krijg in Blogger de laatste dagen geen plaatjes meer geupload naar de server. Zie hier voor het OLPC concept.
UPDATE: plaatjes werken weer bij Blogger, gelukkig.

Labels: , ,

zaterdag, mei 17, 2008

Train de trainer met een digitaal bord

Afgelopen donderdag had ik met enkele collega's een afspraak op een van onze vestigingen om ons eens goed te laten voorlichten over het digitale schoolbord dat ze daar al een tijdje gebruiken. Collega Nico Zijlstra, die over dit onderwerp ook in Maastricht had gepresenteerd, nam ons mee in de wereld van het ActivBoard en dat was zeer leerzaam. Je kan er nog zoveel over lezen, of ze op beurzen en conferenties even aanraken, het beste werkt toch wanneer je er zelf even mee mag stoeien en kan ervaren hoe het voelt. Letterlijk, want het werken met de bijgeleverde pennen en apart aangeschafte aanwijsstok was wel even wennen!


We zijn bezig met het opzetten van een digitaal lab op ons ROC, waar we ook graag een digitaal bord willen zodat we daar docenten kunnen trainen. Die training hebben we dan natuurlijk eerst zelf nodig, en dit was een eerste aanzet daartoe. Nico Zijlstra is docent Wiskunde bij het Vavo en heeft samen met een collega intussen aardig wat ervaring met het ActiveBoard opgedaan. Zo hebben ze bijvoorbeeld allerlei symbolen, opdrachten en tekeningen ingescand die met 1 klik weer zijn op te roepen en te manipuleren. Scheelt heel veel tekenwerk. Naast de bijgeleverde software gebruikt hij ook vaak een rekenmachine simulator op het bord, waarvan hij dan weer een schermafdruk kan maken om verder te manipuleren.

Wat ik me wel steeds meer begon af te vragen tijdens de sessie is of elke docent wel een goede toepassing van een dergelijk bord kan verzinnen. Er zijn scholen waar ze massaal naar binnen worden gehaald, om vervolgens stoffig aan de muur te hangen als decoratie. Zonde. Natuurlijk zijn er heel veel toepassingen voor allerlei vakgebieden, maar de bijgeleverde software is voor het PO en VO leuk, maar voor het MBO niet voldoende en ook is alles in het Engels. Dat betekent dus veel werk om geschikt materiaal te maken en dat vergt wel enige creativiteit. Er zijn al wel wat plekken waar spullen en ideeen kunnen worden uitgewisseld, dus het begin is er, maar de Nederlandstalige producten zijn nog schaars.

Een ander punt dat bij ons opkwam was dat het werken met een digitaal bord in het Competentie Gericht Onderwijs natuurlijk niet alleen aan de docent is voorbehouden (althans, dat zou niet zo moeten zijn), maar dat ook cursisten het zullen gebruiken om aan hun prestaties en leervragen te werken. Ook hier kun je je weer afvragen of de docent dan in staat zal zijn om dit te begeleiden en hoe je de vele mogelijkheden van het bord optimaal kan inzetten.

Een eerste stap in deze richting zou al kunnen zijn dat een docent beschikt over een laptop of pc met internetverbinding en dat er in het lokaal een beamer hangt. Zo kan je wennen aan het gebruik van meer visueel materiaal in de klas, los van het bord, meer interactie en aansprekender lesinhoud. Nu lopen we er nog veel te vaak tegenaan dat er beamers moeten worden gereserveerd, dat er geen internet in het lokaal is of dat men niet weet hoe de pc of beamer werkt.

Deze stap wordt alleen vaak overgeslagen en intussen doet het digitale bord ook op ons ROC steeds meer zijn intrede. Dat is natuurlijk een mooie ontwikkeling, maar toch vraag ik me wel eens af of er bij de aanschaf van dergelijke, toch wel dure, apparatuur wel een goed doordacht plan achter zit of dat er meer is gekeken naar de Wow-factor en dat men overdonderd is door wat er allemaal wel niet kan. En dan heb ik het nog niet eens over de keuze uit alle types die er intussen zijn. Vaak geeft toch de prijs dan de doorslag, terwijl je natuurlijk veel meer zou moeten kijken naar mogelijkheden, ondersteuning en communities rondom het merk. Kortom, een lastig vraagstuk waar ik in ieder geval nog lang niet over uitgeschreven ben.

Labels: , ,

woensdag, mei 07, 2008

Webcam experimentenIk heb enkele uurtjes van deze vakantie gebruikt om te experimenteren met mijn nieuwste gadget, namelijk een Creative Live! Vista IM webcam. Hij was lekker goedkoop (nog geen twee tientjes) en verder maakt het me niet zoveel uit wat de kwaliteit van het beeld is, dus dit was een goede keuze. Ik ben bezig een presentatie uit te werken voor een masterclass streaming video die ik volgende week voor het management ga geven. Als basis heb ik daarvoor een presentatie van Willem Karssenberg gebruikt (met zijn toestemming natuurlijk), maar aangezien in alle screenshots Willems hoofd te zien is, wilde ik daar toch iets anders van maken (sorry Willem!)


Installatie onder Vista was geen probleem en al snel was ik bezig met mijn eigen hoofd vastleggen op allerlei video sites. Ik heb onder meer gewerkt met YouTube (de Quick Capture optie), Kyte.tv, Ustream.tv (wat ik slechts gedeeltelijk aan de praat heb gekregen), Pocketcaster.com (waarbij mijn telefoon steeds vastliep, maar uiteindelijk het filmpje wel geupload was), Hellodeo, Gabmail en Tokbox. Vooral de laatste 3 gaven snel resultaat, namelijk een berichtje opgenomen met de webcam en de link weer verzonden naar een ander. Zo kan je heel eenvoudig een persoonlijke boodschap voor iemand achterlaten. Ik zou me ook kunnen voorstellen dat een cursist dit gebruikt om bijvoorbeeld aan zijn docent zijn laatste spreekvaardigheidsoefening te sturen.

Ik heb ervoor gekozen om mij probeersels allemaal prive te laten, dus verwacht geen links naar gemaakte filmpjes. Het ging me ook niet zozeer om de inhoud, meer om de werkwijze van de diverse sites. Ik ben erg onder de indruk van de toegankelijkheid van de bezochte sites. Ik heb nu maar een kleine selectie bekeken, maar dat geeft al meer dan genoeg stof tot discussie tijdens de masterclass denk ik.

Labels: , ,

zaterdag, april 19, 2008

Swinxs gameconsole voor binnen en buitenVandaag werd ik door een e-mail van Blogsupport geattendeerd op een nieuwe speler op de gameconsole markt: de Swinxs. Deze groene console is vooral gericht op actief spelen, de Wii on steroids zou je kunnen zeggen. Hetbericht van Blogsupport vermeldt het volgende:
"Swinxs, een nieuwe spelconsole die speciaal is ontworpen om er buiten met de hele familie en met vriendjes mee te spelen, wordt vandaag - 19 april - gelanceerd in de Bijenkorf in Amsterdam.

De Swinxs bestaat uit vier onderdelen:
Swinxs - de spelconsole voor buiten en binnen, die het spel uitlegt, aanmoedigt, scheidsrechter is en de score bijhoudt;
XS-tags - armbanden met microchips die communiceren met de console. De spelers hebben ieder hun eigen kleur armband die de spellen start en de prestaties bijhoudt;
Games - voor verschillende leeftijden en in allerlei soorten, van verstoppertje tot educatieve quizzen en adventure games;
Swinxs.com - een USB-kabel verbindt de console met de computer. De spelers kunnen daar gratis nieuwe games downloaden, ervaringen uitwisselen en prestaties uploaden.

Directeur Eduard Zanen van Swinxs BV, die eerder verantwoordelijk was voor de succesvolle lancering van de Bugaboo kinderwagen, zegt: “Swinxs daagt kinderen uit: samen buitenspelen wordt weer leuk, Swinxs stimuleert de creativiteit en is ook nog leerzaam. Ik ben ervan overtuigd dat dit actieve speelconcept bij kinderen en ouders zal aanslaan, alleen al om de unieke combinatie van ‘ouderwets’ buiten bewegen en moderne elektronische middelen.”

Swinxs is geschikt voor kinderen vanaf vier jaar en bevat de console, vier XS-tags, een USB-kabel, een adapter met oplaadbare batterij en zes games. De advies verkoopprijs bedraagt 149 euro en hij is volgens de site alleen nog maar bij enkele filialen van de Bijenkorf te koop.

Voor meer informatie zie www.swinxs.com en een eerder persbericht. Op de site zie je ook een fimpje waarin wat kinderen met het apparaat spelen. Wel allemaal in het Engels. Er zijn ook 2 Nederlandstalige games te downloaden, maar daarvan moet het aanbod natuurijk nog wel groeien wil dit aftrek vinden. Het heeft een educatief tintje omdat er door middel van quiz vragen iets geleerd kan worden, maar wat ik er vooral heel goed aan vind is dat kinderen hiermee gestimuleerd worden om fysiek actief te zijn en dat je het apparaat mee naar buten kan nemen (mits het niet regent). Rennen, springen, ronddraaien en wedstrijdjes tegen elkaar. Misschien ook leuk voor de gymles?

Labels: ,

donderdag, april 17, 2008

De Apple "i"

Dit is echt alles waar je als gadgetfreak altijd al van hebt gedroomd. College Humor presenteert: de Apple "i"!

See more funny videos at CollegeHumor

Labels: ,

dinsdag, april 15, 2008

The invasion of the minis

Het lijkt of er de laatste dagen steeds meer nieuws is over mini laptops, jeweetwel, iets als de Eee pc of de OLPC. Steeds meer grote fabrikanten in computerland zien er wel brood in en zetten hun eigen variant in de markt, met steeds weer net even andere specificaties dan die van de concurrent. Een klein overzicht van nieuws van de afgelopen week:

MSI Wind prijsindicatie: de MSI Wind, waarover ik al eerder berichtte, zal, afhankelijk van de gewenste hardwareconfiguratie, tussen de $470 en $1099 gaan kosten. In dat laatste geval krijgt zo'n mini laptop toch wel een maxi prijs.

Sharp brengt kleinste UMPC op de markt: dit wel heel fraai ogende apparaat, de Willcom D4, is slechts 188 x 84 x 25,9 mm groot en weegt 470 gram. Verder heeft het o.a. een 5 inch touchscreen, 1GB RAM, Wifi, een 40GB harddisk, Bluetooth, 2 MP camera,micro-SD slot en Voorlopig alleen in Japan te koop en dan voor omgerekend €740.

Het mij onbekende Kohjinsha komt met een UMPC waarin een dvd brander zit, iets wat toch wel heel bijzonder is in zo'n klein apparaat. Deze gadget heeft verder een 7 inch scherm, 1GB RAM, 60 GB harddisk, en nog wat andere, niet zo heel spannende zaken. Volgens Engadget gaat hij rond de $1500,- kosten (au!).

HP tenslotte heeft een heel leuke lijn van mini laptops aangekondigd, die ik vooralsnog alleen op de Amerikaanse website kon vinden. De laptop heet Mininote 2133 en is er in meerdere varianten, die weer in prijs varieren van $499 tot $849. Het instapmodel heeft dan bijvoorbeeld 4GB flashdrive en 512 MB RAM, terwijl de topper een 160 GB harddisk en 2GB SDRAM heeft. Kijk, daar gaat mijn gadgethart nou wel sneller van kloppen...

Labels: , ,

zondag, april 13, 2008

Video tips van Click


Dit weekend zat ik wat te zappen (af en toe kijk ik nog wel eens tv) en kwam bij het programma Click van de BBC uit dat via BBC World wordt uitgezonden. Deze keer ging het over camcorders en digitale camera's en men had allerlei tips over aanschaf en het filmen zelf. Helaas viel ik er halverwege in, maar gelukkig kan je de uitzending ook online bekijken. Leuk is bijvoorbeeld het filmen van een groep straatartiesten door de presentator (= amateur) en een professioneel filmer, allebei met dezelfde camera. Een aanrader als je een digitale (video) camera wilt aanschaffen of betere opnames wilt leren maken.

Labels: ,

zaterdag, april 05, 2008

Crreeepy gadgets


Bij Engadget hebben ze een opsomming gemaakt van de raarste, meest nutteloze of ronduit enge gadgets die dit jaar bij de CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas te vinden waren. Ze noemen het zelf crapgadgets. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ei vormige, marmeren mp3 speler, een webcam met een zuignap (want dat stuk scherm heb je toch niet nodig?) of de wel heel bizarre telefoon in de vorm van een engeltje. Ook in een eerdere post hadden ze al een hele opsomming van deze creepy gadgets, waaronder een display van electronisch papier die van gewoon papier is gemaakt! Wie verzint toch dit soort dingen?

Labels: ,

donderdag, april 03, 2008

Indirect gadgetnieuws


Ga ik een paar dagen even wat afstand nemen van mijn blog, gaan er ineens allerlei anderen over gadgetnieuws bloggen! :-) Ik volsta daarom maar met wat verwijzigen hier naar interessante posts die de laatste dagen verschenen.

Zo had Wilfred een item over de iPhone binnen het onderwijs. Natuurlijk is de iPhone helemaal hot en kan je als school ook wel scoren als je daarmee iets in je onderwijs gaat doen. Toch denk ik dat de functionaliteiten die genoemd worden niet zo typisch voor de iPhone zijn (zoals Wilfred ook al opmerkt) en dat je als alternatief ook heel goed een Windows Mobile telefoon kan gebruiken, die ook nog een stuk goedkoper is.

Pierre maakte een uitgebreide vergelijking tussen de Eee pc en de OLPC XO die nog eens goed aangeeft wat de apparaten interessant maakt en wat de overwegingen zijn om er 1 te kiezen. Ik ben zelf natuurlijk weg van de Eee pc, nog steeds mijn favoriete gadget op dit moment, dus mijn keuze is gemaakt.
Ook de aflevering van Klokhuis waarin gamebesturing wordt uitgelegd en waarover Pierre berichtte was erg aardig. Nooit geweten hoe een muis precies werkt bijvoorbeeld en dat daarbij een kleine lichtbron wordt gebruikt.

Bij Gizmodo (waar natuurlijk alleen maar over gadgets geblogd wordt, dus dat telt eigenlijk niet) zag ik nog de nieuwste Eee pc variant van Asus, namelijk een desktop model, de EP20 (zie plaatje). Helaas is er nog niks bekend over wat het ding allemaal gaat kunnen en wat het moet kosten. Ziet er wel aardig uit.

Labels: , , ,

zondag, maart 16, 2008

GPS cursus in de regen

Het weer zat helaas niet mee, maar toch hebben we vandaag een aardige boswandeling gemaakt. Dit alles in het kader van een GPS cursus die ik met mijn vriend heb gevolgd via Educatracks. De hele dag waren we bezig met theorie en praktijk en aan het eind hebben we een certificaat ontvangen en een schat gevonden!

De cursusleider, oud-aardrijkskunde leraar Klaas Kuiper, vertelde tijdens de ochtend enthousiast over GPS, wat het is en wat je ermee kan. Hij liet vele websites zien die routes voor GPS apparaten aanbieden en het fenomeen van geocaching (met behulp van GPS op zoek naar een verborgen "schat") werd ook toegelicht. Zie bijvoorbeeld sites als Ontrack.nl, Geocaching.com, gpstracks.nl, oppad.nl, go-gps.nl en fietsen123.nl om er maar een paar te noemen. Nieuw voor mij was dat er zogenaamde Travelbugs en Geocoins zijn, munten die je registreert en in een geocache stopt en die door de mensen die ze vinden weer in een andere geocache worden gestopt. Zo was zijn munt in de Harz begonnen en intussen in Costa Rica aanbeland.

Kuiper gebruikt voor zijn cursussen, die ook voor scholen en bedrijfsuitjes worden ingezet, de Garmin 60, wat een handzaam apparaat is met een eenvoudige bediening zodat je zonder teveel uitleg je weg door de software kan vinden. De batterijduur van 15-20 uur is prachtig en ook is het ding waterdicht, dus dat we er vandaag mee in de regen liepen was geen probleem. Dat is het wel als je hetzelfde zou willen met je mobiel of pda en aparte geocaching software. De Garmin 60 bevat helaas geen topografische kaarten, er zijn duurdere varianten die dat wel hebben. Voor de standaard Garmin 60 betaal je rond de 200 euro.

Na de lunch volgde de praktijk in het Noord Hollands Duinreservaat en liepen we aan de hand van een vooraf ingegeven route door het bos. Onderweg beantwoordden we allerlei vragen en werd het duidelijk dat dit wel heel erg geschikt is om ook met leerlingen te doen. Je kan het ophangen aan allerlei thema's of vakken, zoals geschiedenis, biologie, milieu of aardrijkskunde. Het leukst is het dan natuurlijk als er een soort speurtocht aan vast zit, waarmee je uiteindelijk een schat of beloning kan vinden. Er zijn niet voor niets al verschillende voorbeelden van projecten in het onderwijs waarbij GPS wordt ingezet (zoals Frequentie 1550 en Veenquest). Nadat wij onze vragen hadden beantwoord volgden daaruit enkele coordinaten die we gebruikten om in de tuin van het bezoekerscentrum naar onze schat te zoeken en deze hebben we gemakkelijk gevonden. Snoepgoed en 2 pennen!

Ik vond deze cursus, ondanks het slechte weer, zeer de moeite waard. Eerst een stukje theorie en daarna lekker zelf proberen. En als het weer nou ook weer eens meezit ga ik zeker nog een keer op pad met GPS en op jacht naar 1 van de duizenden schatten die er inmiddels in de wereld verborgen zijn. Alleen probeer ik eerst wat software uit voor op mijn pda, want om nou meteen zo'n toch wel prijzig gps apparaat aan te schaffen vind ik nog wat te vroeg. Kuiper zei nog wel dat wanneer je eenmaal begint met geocaching, je er nooit meer mee zult stoppen....

Labels: ,

woensdag, maart 12, 2008

MSI Wind een Eee PC killer?


Bij Gizmodo kwam een artikel voorbij over een mini laptop die wellicht de Eee pc (waar ik dit bericht trouwens op zit te tikken) het vuur na aan de schenen gaat leggen: de MSI Wind. Dit kleine laptopje, dat op de Cebit vorige week werd getoond, heeft een 10 inch scherm (de Eee pc heeft 7 inch), meer werkgeheugen (1GB), een strakkere vormgeving, snellere processor opties, een batterij die 7 (!) uur zou meegaan, en de mogelijkheid om er Linux of Windows op te draaien. Vooralsnog waarschijnlijk alleen nog een concept, maar zeker iets om in de gaten te houden. Verwachte prijs, afhankelijk van de specificaties: 299 - 699 euro. Volgens Tweakers komt hij in juni uit. Iets om op te wachten, Willem?

Labels: , ,

Knokken met usb


Ik vond het weer eens tijd voor een grappige, volkomen nutteloze gadget en die vond ik net op Gizmodo: de USB punch head. Sla al je frustratie van je af met dit rubberen usb hoofd. In de bijgeleverde software laad je een foto van iemand die je altijd al hebt verwenst en al slaande worden er effecten op de foto toegepast, zoals uitpuilende ogen en een scheef trekkende mond. Op de site zie je hoe het werkt bij bijvoorbeeld Bin Laden of George Bush. Ik vind hem toch net iets leuker dan het ouderwetse stressballetje. Binnenkort te koop.

Labels: ,

vrijdag, maart 07, 2008

De eerste indrukken van de Eee pc

Jawel, gisteren heb ik mijn Asus Eee pc opgehaald op het postkantoor en de hele avond heb ik ermee kunnen stoeien. Nu is het tijd om een eerste verslag te doen van dit prachtige apparaatje! Want dat is ie zeker.
Bij het openen van de doos was er verder weinig spannends, er zit een Eee pc in, een accu, een adapter, een cd-rom (die je er trouwens niet in kan afspelen, want er zit geen cd-drive in) en enkele boekjes met handleidingen. Maar het hele idee is natuurlijk ook dat je weinig nodig hebt om ermee aan de slag te kunnen.

Buitenkant: wit (nog wel...), 3 USB poorten, mmc/sd kaart slot, netwerkkabel ingang, ingang voor microfoon en koptelefoon, beeld uitgang. Bij het openklappen valt op dat dit vrij stroef gaat, je hebt er wel twee handen bij nodig. Toetsenbord is klein, dat is wel even wennen, je zit er al gauw naast. Maar oefening baart kunst zullen we maar denken. Kleine touchpad met muisknop eronder en een scrollmogelijkheid aan de rechterkant. Verdere specificaties: 4GB SSD, 512 MB RAM, 7 inch scherm, Linux besturingssysteem. Hij weegt nog net geen kilo (0,89). De accu gaat volgens de leverancier 2,5 uur mee, maar dat heb ik nog niet kunnen testen.

En dan zet je hem aan en valt meteen op hoe helder het beeldscherm is. Weliswaar klein (met 7 inch), maar toch heel duidelijk, omdat de iconen van het Linux besturingssysteem hierop zijn aangepast. Achtereenvolgens heb je bovenaan de keuze uit de tabbladen Internet, Work, Learn, Play, Settings en Favorites en kun je ook nog op een Help knop klikken. Ik heb trouwens overal screendumps van gemaakt die je hier kan vinden.

Het werken met de Eee pc gaat heel makkelijk, de tabbladen zijn intuitief, je hoeft maar 1 keer op een icoon te klikken en je kunt aan de slag. Voorgeinstalleerde programma's zijn Open Office, Firefox, Skype, Messenger, een PDF lezer, File Manager, een Longman woordenboek (wel Engels-Engels of Engels- Japans), Sound recorder, Music-, Video- en Photo manager, Media Player, verschillende kleine programma's voor het leren van taal, scheikunde, astrologie en rekenen, Paint en spelletjes als Solitaire, Sudoku, Tetris en Penguin racer. Een aardig uitgebreide selectie dus, en meteen waren daar al allerlei updates voor de downloaden nadat ik het draadloze netwerk aan de praat had gekregen.


Het draadloze internet instellen was een fluitje van een cent, alleen de WEP key intikken en browsen maar. Helaas moet je wel elke keer je Web-key opnieuw intikken om verbinding te maken, maar misschien moet ik nog even verder zoeken waar ik dat automatisch kan instellen. Met Firefox is surfen heel vertrouwd, ook op het kleine scherm werkt het goed. Soms moet je wel horizontaal scrollen, wat vervelend is en lettertypes zijn op enkele sites wel klein. Op het tabblad Internet staan allerlei links naar bijvoorbeeld Webmail (je kiest zelf tussen Gmail, Hotmail, AOL of Yahoo), iGoogle, Messenger, Google Docs en Wikipedia. Google docs is net te doen op het kleine scherm, je merkt wel dat je zit te priegelen, vooral in Presentations. Dan is een groter scherm toch beter. Voor een indruk heb ik daar ook wat screenshots van gemaakt die op mijn picasasite staan.
Het geluid is boven verwachting goed. Het klinkt niet erg blikkerig en is nog behoorlijk hard te zetten zonder dat het vervormd. Er is ook een icoon Internet radio waar je naar Mediayou.net wordt geleid die allerlei kanalen biedt die je kan luisteren en ook dat werkt goed. De opname van geluid werkt ook, maar de microfoon zit aan de onderkant, dus als je hem even optilt gaat het wel beter. Geen topkwalitet, maar dat mag je hiervan ook niet verwachten vind ik.

Alles bij elkaar denk ik dat ik me hier wel aardig mee kan redden als ik bijvoorbeeld op vergaderingen aantekeningen wil bijhouden, bij conferenties verslag wil doen of gewoon op de bank wil zitten browsen. Na een tijdje wordt hij trouwens wel vrij warm aan de onderkant, dus dan is hij op schoot niet meer zo comfortabel. De komende weken heb ik wel genoeg gelegenheden om hem verder te testen, dus mensen die mij in Maastricht tegenkomen zullen mijn Eee pc ook zeker zien.

Of het apparaat ook voor cursisten interessant zou kunnen zijn is natuurlijk de hamvraag. Als je ze wilt laten tekstverwerken, internetten en geluid, foto's of film wil laten luisteren/bekijken dan is het prima geschikt. Maar het kleine scherm en toetsenbord is wel een beperking als je hem veel gaat gebruiken. Sommige zaken zijn dan niet zo prettig als bij een normale pc. Natuurlijk kun je er ook wel weer een extern toetsenbord, scherm en muis aan koppelen via de verschillende poorten, maar dan heb je een pc die natuurlijk minder kan dan een normale laptop. De vraag is dan of je een volwaardig apparaat nodig hebt of dat je hiermee kunt volstaan. In mijn situatie denk ik dat ik een heel eind kom, maar als ik een presentatie wil maken of foto's wil bewerken denk ik toch dat ik mijn gewone pc kies. En ik denk dat dit voor cursisten net zo zal gelden.

Labels: , , ,

dinsdag, maart 04, 2008

Eee pc part two


Helaas is mijn Eee pc nog niet afgeleverd (de bezorger stond voor een dichte deur en morgen ook weer, dus dat wordt donderdag pas), maar er is wel ander nieuws op dit front. Op de CEBIT, de jaarlijkse "grootste beurs te wereld voor de digitale industrie" in Hannover is een nieuwe versie van de Eee pc (de 900) gepresenteerd met een groter scherm (9 inch), meer RAM (1GB), een grotere SSD (12GB) en mogelijk zelfs Windows XP erop (maar dit alleen tegen meerprijs). Verwachting is dat deze halverwege dit jaar gaat uitkomen voor 399 euro. Ook werd een samenwerking met T-Mobile aangekondigd waar men een abonnement wil aanbieden voor gebruik van hun Hotspots in combinatie met een Eee pc.
Daarnaast zijn er enkele accessoires door Asus gepresenteerd voor de Eee pc, die misschien nog niet erg spannend zijn, maar wel aangeven dat Asus serieus van plan is om hiermee verder te gaan en het niet als eendagsvlieg ziet. Ik kan bijna niet wachten tot ik hem heb, maar tot die tijd ga ik maar in mijn pas aangeschafte tijdschrift Linux Starter zitten bladeren...

Labels: , ,

maandag, maart 03, 2008

De Eee pc is te koop!


Ik kreeg net een tip dat de Eee pc van Asus nu ook al in Nederland te koop is via Komplett. Hij kost er €339,- en dat is een hele aardige prijs denk ik, hoewel eerder geruchten rondgingen dat hij €299,- zou gaan kosten. Ook zou hij pas in april in Nederland beschikbaar zijn, maar dat blijkt dus ook niet waar te zijn geweest. Het is de witte uitvoering, de zwarte staat ook op de site, maar is nog niet op voorraad. Ik heb de bestelling meteen maar geplaatst, en als hij er is zal ik uitgebreid verslag doen van de mogelijkheden. En in Maastricht kan ik er dan uitgebreid mee aan de slag!

Labels: , ,

dinsdag, februari 26, 2008

Interactief bord zonder bord


Van de IPON had een collega nog een interessante folder meegenomen van een aardig stukje techniek dat ik daar gemist had. Het gaat om een LC-XIP2000 beamer van het mij onbekende merk EIKI, een apparaat waarmee je op ieder oppervlak kan projecteren en door middel van de bijgeleverde software, bekabeling en een interactieve pen kun je dan net zo werken als met een digitaal bord!
Wat mij vooral aanspreekt bij dit apparaat is de flexibiliteit ervan. Je neemt de beamer overal mee naartoe en bent niet meer afhankelijk van het lokaal waar toevallig het digitale bord is geinstalleerd. Helaas heb ik het niet werkend kunnen zien, dus misschien is er iemand die hier ervaring mee heeft. Er zijn ook nog geen reviews online te vinden. De productinformatie (PDF) vind je hier. Op YouTube stond nog een heel kort filmpje met een kleine demonstratie. 
Volgens de folder kost het apparaat incl. BTW toch nog 2374,05 euro, wat veel duurder is dan de huidige aanbiedingen met digitale borden als bijvoorbeeld een Active Board en de vraag is dus of je voor een stukje extra flexibiliteit ook zoveel extra wilt betalen. Ook zou ik dan willen weten hoeveel software ervoor te krijgen is. Kortom, nog even teveel vraagtekens om dit als alternatief voor een digitaal bord aan te prijzen.

Labels: , ,

woensdag, februari 20, 2008

Dubbel feest!


Vandaag ben ik jarig en hoewel ik me niet al te jofel voel (al een paar dagen een zware verkoudheid onder de leden ) begon mijn dag op 2 manieren erg goed. Allereerst met het cadeautje van mijn vriend: een Wake-up Light van Philips. Kan ik lekker ontspannen van wakker worden met een gesimuleerde zonsopgang en vogelgeluiden. Ik ben trouwens niet de enige die er eentje heeft. Ben benieuwd hoe hij zal bevallen.

Het andere cadeautje is toch wel dat mijn blog op de Longlist van de Dutch Bloggies staat! Dat ik dit nog mag meemaken, ik ben er even stil van.... Dat mijn blog prijkt tussen (in mijn ogen) veel waardiger blogs als die van Pierre Gorissen, Willem Karssenberg en Margreet vd Berg vind ik al een eer op zich! En dat Karin Winters met haar blog van nog geen half jaar oud hier al tussenstaat is ook een enorm knappe prestatie.

Straks nog even aan de koffie met gebak en mijn dag kan niet meer stuk!

Labels: , ,

woensdag, februari 13, 2008

Graag linken

Vandaag kreeg ik een verzoek om op mijn blog een link naar een gadgets webshop te plaatsen. Eigenlijk klonk het meer als een opdracht:
"Graag een linkvermelding van onze pasgereleasde e-shop.
We linken graag terug.
Alvast bedankt."
Dat was alles wat er in het mailtje stond. Tja, als je het zo stelt dan doe ik het natuurlijk niet. En ik ben trouwens helemaal niet van plan om webshops aan nieuwe klanten te helpen. Die moeten ze via andere kanalen maar proberen te vinden. Goeie omgangsvormen in de mail zouden al helpen... (of ben ik nu te licht geraakt?).

Labels: ,

dinsdag, februari 05, 2008

2 rapporten over mobile learning en web 2.0

Op de weblog Onderwijsvooruitzichten van John van Dongen, die ik meteen maar aan mijn blogroll heb toegevoegd hiernaast, kwam ik een verwijzing tegen naar twee rapporten die ik nog niet kende. Het eerste stuk is de Quickscan mobiele toepassingen in het onderwijs. Niet alleen is er in Nederland gezocht naar voorbeelden van de inzet van mobiele oplossingen, maar ook in het Verenigd Koninkrijk en in de VS. Het is een opsomming van 22 voorbeelden op verschillende schooltypen, stuk voor stuk het lezen waard.
Het tweede stuk is nog nieuwer en komt van Kennisnet ICT op School. Het heeft de titel Web 2 in de BVE en is een exploratief onderzoek, uitgevoerd door CINOP en Hogeschool In Holland, dat gericht was "op een inventarisatie en evaluatie van vormen en effecten van het gebruik van Web 2.0 informele leermiddelen in de BVE sector". Nog meer leesvoer voor in de trein.

Labels: , ,

dinsdag, januari 29, 2008

De MacBook Paper

Als reactie op de MacBook Air kan je nu je eigen MacBook Paper maken, getuige dit filmpje. Gezien bij Gizmodo.

Labels: ,

donderdag, januari 24, 2008

Gadgets, gadgets, gadgets!Mijn laatste workshop op IPON 2008 was ook wel de leukste. Maar wat wil je als het gaat om gebruik van gadgets in het onderwijs. Frits Hoff van Edupaper.nl hield een verhaal over de ontwikkelingen op het gebied van digitaal papier en Mobile Learning. Hij had voor de gelegenheid enkele e-book readers bij zich, de Eee PC en ook de 100 dollar laptop. Eindelijk mocht ik deze ook eens vasthouden!

Hoff vertelde dat men met deze kleine groene laptop (zie de foto's) van plan is pilots op Nederlandse scholen te doen en vroeg geinteresseerden contact op te nemen. Hij is bezig een Stichting hiervoor op te richten. Helaas zit de overheid er ook tussen en moet er van de leverancier een minimum van 10.000 pc's worden afgenomen. Maar het is wel een heel mooi dingetje, met een nieuw type LCD scherm dat in de zon juist beter leesbaar wordt. Verder is hij heel energiezuinig en kan hij niet alleen wifi ontvangen, maar ook weer verzenden. Hoff sprak de verwachting uit dat de prijs van deze laptop dit jaar tot slechts 68 euro zal gaan dalen. Daar koop je al bijna geen schoolboek meer voor.
Tussenopmerking: Scholen die nu nog moeten starten met de aanleg van een draadloos netwerk, raadde hij aan om te wachten op het veel snellere Wimax.
Wat betreft de Iliad e-book reader van iRex meldde hij nog dat daarvan dit jaar een nieuwe versie zal verschijnen, met 10" kleurenscherm en internet waarschijnlijk. Content wordt nu al geleverd met DRM via Mobipocket, maar er moeten met uitgeverijen nog veel afspraken worden gemaakt. In sommige gevallen kan de kostenbesparing volgens Hoff wel oplopen tot 70% van de prijs van een normaal boek! De prijs van de nieuwe Iliad zou rond de 450 euro komen te liggen, toch wel veel duurder dan de 100 dollar laptop of de Eee pc.
Ook noemde hij nog de Amazon Kindle, een apparaat van 400 dollar. Speciaal voor het lezen en downloaden van het digitale boekenaanbod van Amazon, maar met meer mogelijkheden. Tenslotten heb ik ook nog even een Franse Bookeen CyBook vastgehouden. Helaas heeft dit apparaat geen touchscreen zodat je er geen notities op kan maken, zoals dat wel op de Iliad kan. Bij Edupaper kost de CyBook € 350,- en kun je er nog meer informatie over vinden.

Labels: , , ,

Proview Visboard


Ik heb net bij de stand van Centenna een Proview Visboard bekeken. Dit is een tablet monitor die goed te gebruiken is als alternatief voor een digitaal schoolbord. Je sluit hem aan op een beamer met pc en kan vervolgens het scherm gebruiken als tablet, met programma's als Photoshop of Word, of met software die voor een digitaal schoolbord is gemaakt. Je staat niet meer tussen een beamer en een bord, maar kan zelf je plek kiezen en alles wat je schrijft of tekent staat ook op het grote scherm. De speciale pen heeft helaas wel een batterij nodig,
maar volgens de folder zou dit jaar een nieuwe versie zonder batterij beschikbaar komen. Kosten? €599 of €820, excl. btw.

Labels: , , ,

woensdag, januari 23, 2008

Nintendo DS browser


Ik kreeg vandaag na de IPON nog een leuk pakje in de bus. Ik had namelijk voor mijn Nintendo DS Lite de Nintendo DS Browser gekocht. En nu kan ik dus ook via Wifi op ons thuisnetwerk op de bank zitten surfen op mijn favoriete gadget! De browser die op Opera gebaseerd is, komt met een normale cartridge en een memory expansion, die in het andere gat gaat, waar normaal de Gameboy Advance cartridges ingaan.
De browser heeft alle functionaliteiten die je nodig hebt. Je kan een URL intikken, links aanklikken, scrollen, favorieten toevoegen, de geschiedenis bekijken en zoeken op het web en op een pagina. Doordat je twee schermen boven elkaar hebt, krijg je nog een aardig stuk van een site in beeld. Je kan in een andere weergave ook de hele site zien en dan met een kader naar een stukje hiervan inzoomen op het andere scherm, maar voor mij voldoet de normale stand prima.
Eerste indruk is dat het wel werkt, maar helaas wel traag is. Ook kan je er geen YouTube filmpjes op kijken, omdat Flash niet wordt ondersteund. Toch wel een beperking. Maar als je gewoon de laatste nieuwtjes op andermans weblogs wilt bijhouden, voldoet hij prima en ik ben er zeker blij mee. In de gelinkte review las ik trouwens nog dat elke officiele T-Mobile hotspot gratis toegang zou geven voor de DS tot het internet, dus dat ga ik natuurlijk heel snel ook eens testen. Kan het me bijna niet voorstellen, maar wie weet...

Zie op het plaatje (als je heeeeel goed kijkt) nog deze weblog in het scherm. Was een beetje lastig om op de foto te zetten.

Labels:

Eee PC in het wild


Ik heb net een Eee pc van Asus in het echt gezien bij de stand van Skool. Prachtige kleine laptop, op Linux gebaseerd en voorzien van een software "schil" die het voor cursisten makkelijk maakt om de programma's te vinden die ze nodig hebben. Foto en links volgen!

Labels: , , , ,

dinsdag, januari 22, 2008

Favoriete gadget voor beheerders?


Tijdens de ambassadeursdag van Kennisnet vorige week kwam ik nog een leuk plaatje tegen in de presentatie van Jan Bartling van een wel heel aparte gadget: de Stupida Mouse! Deze muis heeft geen knoppen, zodat je nergens op kan klikken en er dus ook niks fout kan gaan. Makkelijk beheren dus voor de dienst ICT. In de kleine lettertjes worden ook nog de StupidaKey (een toetsenbord zonder toetsen) en de StupidaScreen (een blanco beeldscherm) voor de Really Really stupid users genoemd.

Ik weet zeker dat er ergens een systeembeheerder nu verlekkerd zit te kijken!

Labels: ,

donderdag, januari 17, 2008

Apple nieuws


Tijdens Macworld 2008 deze week in San Francisco waren er enkele interessante nieuwtjes die werden gepresenteerd door Steve Jobs in zijn keynote.

Allereerst was er de Time Capsule, een backup apparaat dat draadloos alle mac's in je huis op afstand kan backuppen (is dat een woord?) in combinatie met het Time Machine applicatie. Geen draadjes meer dus.

2e nieuwtje was dat er op de iPhone allerlei verbeteringen waren gekomen. Zo kun je ook zonder GPS met je iPhone routes zoeken met Google Maps, dmv wifi hotspots en gsm signalen. Ook is de browser functionaliteit verbeterd en kun je meer doen met het herschikken van de iconen. De update is gratis voor iPhone eigenaren.

Verder zijn er nog wat verbeteringen voor de iPod Touch en kun je films huren via iTunes (maar alleen in de VS), maar het belangrijkste was toch wel de Mac Book Air, de dunste laptop ter wereld. Qua design weer om je vingers bij af te likken, maar verder is de laptop niet zo revolutionair nieuw. Er zit natuurlijk wel op wat je van een goeie laptop mag verwachten, maar het is vooral het feit dat hij zo dun is wat hem speciaal maakt.

Persoonlijk had ik ook nog een Apple nieuwtje, want sinds eergisteren staat er een iMac in de huiskamer. Ik zal dan ook wat meer gaan rondkijken naar wat er bij Apple allemaal te halen valt.

Labels:

dinsdag, januari 08, 2008

M-Learning en Hot Lava SoftwareAllereerst wens ik natuurlijk al mijn lezers een pr8 200acht!


Ik ben het nieuwe jaar begonnen met het doornemen van 2 artikelen over M-Learning, die ik via mijn collega Rob Smit (bedankt!) had ontvangen nadat hij in de VS de IT conferentie in Nashville in november had bijgewoond. M(obile)-Learning is het leren met behulp van mobiele apparaten, zoals telefoons en pda's en is in de VS behoorlijk in opkomst. Het voert te ver om het hier allemaal uit te leggen, daarvoor is er al een prachtige Wikipedia pagina, maar wel staat voor mij vast dat er hier nog veel winst te behalen valt in het Nederlandse onderwijs. In een white paper over de materie wordt duidelijk dat het gebruik van mobiele apparaten zeker meerwaarde heeft voor het onderwijs. Verschillende onderzoeken hebben in de afgelopen jaren aangetoond dat studenten die gebruik maken van bijvoorbeeld hun telefoon om interactief lesmateriaal in hun eigen tijd en op een door hun gekozen plek te raadplegen, beter scoren dan studenten die dit niet doen. En als je hen de tools geeft om zelf content te maken, leren ze daar ook meer van dan wanneer je alles voorkauwt. Aldus de Learning pyramid van Jeanne Meister, die ik al vaker voorbij heb zien komen. (zie het 1e plaatje).

Een van de tools die gebruikt kan worden om content voor mobiele apparaten te maken is Hot Lava Software. Ik heb er even een introductie over gekeken en het ziet er vrij gebruikersvriendelijk uit. De Mobile Author software genereert pagina's die kunnen worden bekeken op Palm en Windows Mobile apparaten en via websites, Java of WAP op allerlei telefoons. Je kunt eenvoudig pagina's aanmaken, of testjes, met plaatjes, links, flash of audio erin. Vervolgens kun je met het 2e pakket MDTS (Mobile Delivery and Tracking System)de content aanbieden en hou je allerlei gegevens bij op de server, zoals wie er wat wanneer heeft gedaan en wat er gescoord is. Een trial is hier te downloaden, je betaalt wel bijna 1000 dollar voor de twee pakketten samen.

Als ik zie hoeveel mogelijkheden een gemiddelde telefoon al heeft en hoeveel cursisten een telefoon hebben, dan denk ik dat er over enkele jaren veel meer gebruik van kan worden gemaakt in het onderwijs. Toegang tot een (gratis)wifi netwerk is dan wel iets waar nog aan gewerkt moet worden op veel plekken. Het vergt natuurlijk ook wat creativiteit om je content interactief te maken en geschikt voor gebruik op een mobiel apparaat, maar daar kan Hot Lava zeker bij helpen. Er staan ook al vele (2166!) voorbeeldmodules op http://hdwap.com/ceo/login.html (inloggen met 2x een 1). Maar het zal pas echt werken als de docenten bereid zijn om de mobieltjes ook eens tijdens de les aan te laten staan...

Labels: , ,

maandag, december 10, 2007

Digital Dan Dubno toont de laatste gadgets


Dit erg interessante filmpje bij Mobuzz toont "Digital Dan" Dubno (producer en technologist bij CBS News) die allerlei gadgets laat zien, zoals een prachtige Archos PMP, een infrarood camera, een telescoop-camera met gps, een wel heel aparte tandenborstel add-on, een duikhorloge met extra snufjes, een handscanner, een model van zichzelf uit een "self-fabricating machine", een kindertelefoon met gps, de OQO e2, een eerste hulp set met audio instructies en ga zo maar door. Veel van deze gadgets zijn al op de markt en sommige zijn wel heel erg gaaf!

Labels:

woensdag, november 28, 2007

Flexibele OLED kleurendisplay van Sony

Op Gadgetzone.nl kwam ik onderstaand filmpje tegen van een wel zeer flexibel en dun (0,3mm!)OLED kleurenschermpje van Sony. Het scherm is 2,5 inch groot. Voordeel is dat het op allerlei manieren kan worden gebruikt, bijvoorbeeld in mediaspelers, pda's of mobiele telefoons waar je een groot scherm uit zou kunnen rollen. Zo heb je een groter oppervlak om op te werken. De mobieltjes van de toekomst zijn dan nog makkelijker in het onderwijs in te zetten. OLED heeft ook nog eens als voordeel dat er weinig stroom door verbruikt wordt.

Labels: ,

zondag, november 11, 2007

Zin in een spelletje?


Afgelopen week was ik door Kennisnet gevraagd om mee te denken in een brainstormsessie over een "gaming assessment tool". Ik had vorig jaar deelgenomen aan het project MBO Gaming, vandaar de uitnodiging. Wat ik me erbij moest voorstellen wist ik niet, maar games in het onderwijs en ook gadgets interesseren me enorm en daarom wilde ik er wel bij zijn.

Arno vd Hulst, consultant van Cap Gemini, leidde de sessie waarbij we in groepjes moesten nadenken over een nieuw speeltje voor op de Kennisnet site. Veel mag ik er nog niet over verklappen, maar het idee is wel heel leuk. Als je eenmaal met het nieuwe tooltje hebt gespeeld, weet je meteen of je ook iets met games in je lessen zou willen/ kunnen. De komende weken gaat er hard aan gewerkt worden om de tool af te maken en dan wordt hij begin volgend jaar gelanceerd. Ik wacht in spanning af!

Labels: , ,

Digimemo vs Digiscribble


Ik las bij Willem Karssenberg dat hij, nadat hij de Digimemo had aangeschaft, door een aanbieding van Norrod werd geattendeerd op de Digiscribble. Hij baalde behoorlijk dat dit systeem hetzelfde kan en dan voor een veel lagere prijs. Voor mij gold hetzelfde, want ook ik had net een Digimemo aangeschaft toen ik zijn bericht las. Ik heb vervolgens toch maar besloten om de Digiscribble aan te schaffen, die Digimemo raak ik wel weer kwijt via Marktplaats.

Ik heb de Digiscribble afgelopen week ontvangen en ben er meteen wat mee gaan testen. Voor slechts 79 euro (hij kost nu trouwens 95 euro, want het was een aanbieding) krijg je een klein doosje, met daarin een pen, een basisunit die alles wat je schrijft registreert, enkele batterijtjes voor de pen, een usb-kabel, 2 kleine cd's met handleiding en OCR-software en een extra vulling voor als je de pen als muistablet wil gebruiken. Zie het plaatje voor alle inhoud. Installeren van de software was een fluitje van een cent en het apparaat werd meteen goed herkend (onder Windows XP, Vista heb ik niet getest). De OCR software is precies dezelfde als van de Digimemo, namelijk My Sript Notes. Dat beloofde dus goede resultaten, want bij de Digimemo werd mijn hadschrift heel goed herkend.
Ik heb wat zinnen zitten testen op een los velletje papier en dat werkte prima. Je ziet in de bijgeleverde software je pagina als een soort post-it verschijnen en met een druk op de knop stuur je het door naar de OCR-software die het omzet naar Word. Je kunt de ontvanger eenvoudig met een clip aan je papier bevestigen en, afhankelijk van of je links-of rechtshandig bent, een bovenhoek kiezen. Er zit maar 1 knopje op de basisunit, die het apparaat aanzet en tijdens het schrijven een nieuwe pagina aanmaakt. De batterij erin is oplaadbaar, dus je moet weleen pc in de buurt hebben om hem af en toe op te laden. Hoe lang hij meegaat heb ik nog niet kunnen testen.
Al met al denk ik dat de Digiscribble een prima alternatief is voor de Digimemo, zeker als je bedenkt dat hij een stuk lichter is, goedkoper is en gebruik maakt van dezelfde software. Dus hou je van aantekeningen maken op papier, maar heb je vervolgens geen zin om die allemaal weer over te gaan tikken, dan is dit een uitkomst. Ik vond wel de reactie van de firma Digiscribble.nl (tenzij Anoniem iemand is die de firma zwart wil maken) op het bericht van Willem zodanig dat ik denk dat je het daar niet moet kopen. Ze hebben duidelijk moeite met het begrip concurrentie. Maar gelukkig zijn er alternatieven, waar het soms ook nog goedkoper kan!

Labels:

dinsdag, oktober 16, 2007

Pileus internet paraplu


Nou had ik al eens eerder een paraplu met weersvoorspelling gevonden, maar de Pileus van de Keio universiteit in Japan is wel even een stapje meer. Dit is wat erover gezegd wordt:

"Pileus is an umbrella connected to the Internet to make walking in rainy days fun. Pileus has a large screen on the top surface, a built-in camera, a motion sensor, GPS, and a digital compass, and it provides two main functions; A Social Photo-sharing and A 3D Map Navigation. The photo function is connected to a major web service "Flickr". A user can take photo with a camera on the umbrella, and pictures are uploaded to Flickr in two minutes with context tags via a wireless Internet connection. User can also enjoy theirselves watching photo-streams downloaded from Flickr (and video-stream from YouTube on an advanced proto) with simple operation of wrist snapping. 3D Map Navigation is powered by "Google Earth". Detecting a location data from GPS, it shows a 3D bird view around the user. User can walk-through a city comparing the 3D views and real sights, and the map is always updated by GPS and a digital compass. As it has a large screen, it create virtual reality but not immersive."

Hoewel oorspronkelijk een experiment voor onderzoek was, probeert men hem nu op de markt te krijgen. Wel een hele hoop mogelijkheden voor een paraplu, maar zou hij wel goed tegen de regen kunnen?

Labels: ,

maandag, oktober 15, 2007

Blog Action Day en Eeko.nl

Bloggers Unite - Blog Action Day
Vandaag is het Blog Action Day en het onderwerp dit jaar is het milieu. Het is de bedoeling dat bloggers wereldwijd aandacht besteden aan het milieu in combinatie met het onderwerp van hun eigen blog. Dus zat ik te denken over gadgets, onderwijs en milieu en kwam vervolgens bij Eeko.nl uit. Ik had al een tijdje een folder van hen liggen en daar kan ik nu mooi eens aandacht aan besteden.


Eeko.nl zamelt lege inktcartridges en mobiele telefoons in en als school kan je dat een leuk extr zakcentje opleveren. Je kunt er echter ook voor kiezen om goede doelen te steunen, zoals Stichting AAP, Artsen Zonder Grenzen of het Wereld Natuur Fonds. Je kunt bij je school een speciale inzamelbak neerzetten waarin lege cartridges en oude mobieltjes kunnen worden gedaan. Eeko verzamelt het weer en verwerkt alles, zodat er een stuk minder chemisch afval op de grote hoop terecht komt. Ook als particulier kun je enveloppen krijgen waarmee je de spullen gewoon op de bus kan doen.
Kijk even naar het filmpje! Er is ook nog een speciale site voor scholen. Onze school doet nog neit mee, maar ik heb wel even wat mensen ingeseind. Ben benieuwd of het wordt opgepakt.

Labels: , ,

vrijdag, oktober 05, 2007

PDA's in de klas


Eindelijk kwam ik er aan toe om het artikel "PDA's in het onderwijs: leuke gadget of echte meerwaarde?" uit de Vives van september door te nemen. Dit past natuurlijk helemaal in mijn straatje!

Op 4 basisscholen in Nederland wordt een project gedraaid (op kosten van Kennisnet ICT op School) waarbij gekeken wordt wat het gebruik van een PDA voor leerlingen en docenten nou kan opleveren. Enkele interessante uitspraken uit het artikel wil ik hier even op een rijtje zetten:

- De verwachtingen bleken wel hooggespannen te zijn, maar zijn toch al gaande het project wat bijgesteld. "Wij hadden verwacht dat ze met de PDA hun wereld buiten de school meer zouden onderzoeken en die kennis de school in zouden brengen. Die stap maken ze niet. Wel zie ik dat je met de PDA de leeromgeving interessanter kunt maken." Aldus Benedict Hal, directeur van een van de deelnemende basisscholen.

- Het was lastig om de ideale PDA te vinden. "De ideale PDA moest aan nogal wat eisen voldoen: kindvriendelijk, stootvast en met tal van functionaliteiten en applicaties". Er is uiteindelijk gekozen voor de Ipaq rx5935 NL en daarop is vervolgens het softwarepakket RedHalo geinstalleerd, dat speciaal gemaakt is voor het onderwijs. Men had eigenlijk ook een camera gewild, maar die zit hier niet op. Ze noemen het apparaat trouwens de Verkenner.

- Het blijkt moeilijk vast te stellen of de kinderen daadwerkelijk meer leren. Wat ze wel goed blijken te kunnen is omgaan met het apparaat, de spelletjes erop en bijvoorbeeld functionaliteiten als TomTom en Skype gebruiken.

- Volgens een van de ondervraagde directeuren is een PDA straks in de klas net zo belangrijk als televisie, video, pc en mobieltjes.

- De financiele kant is een lastige. De scholen geven aan er eigenlijk geen geld voor te hebben om dit op grote schaal te gaan inzetten. Een bijdrage van ouders vragen zou dan kunnen, maar ook dat kan niet iedereen opbrengen.

- Heel belangrijk om zoiets op je school te starten is enthousiasme bij de betrokken docenten en dat kan belemmerd worden door kennistekort en angst.

Al met al een heel interessant project, waarvan het eindresultaat nog niet bekend is. Indrukwekkend op de site van het project (http://www.lopendleren.nl/) is de hoeveelheid links naar allerlei media die er al aandacht aan hebben besteed. Zo staat er bijvoorbeeld een kort filmpje op van RTV Rijnmond. Jammer dat de site geen RSS feed heeft, dat maakt het wel veel makkelijker om alles te volgen. Eind dit jaar zal er een eindrapportage verschijnen, die ik natuurlijk met spanning afwacht!

Labels: ,

woensdag, september 26, 2007

Filmpje!In het kader van het Streaming Media project van Kennisnet waar we dit schooljaar aan mee doen met drie opleidingsteams zijn we de laatste weken hard bezig om te komen tot een wensenlijstje voor hardware en software. Een derde deel van het totale budget mag daaraan worden besteed en dan wordt je natuurlijk wel hebberig! Er is van alles nodig om een goede werkplek voor het maken van video voor de les mogelijk te maken.


Allereerst is daar een goeie pc, met veel geheugen, een snelle processor, veel harde schijf ruimte, een goeie grafische kaart, een tv-kaart en een groot (22") beeldscherm. Daar gaat de helft van je budget... Onze ICT afdeling is momenteel aan het uitzoeken wat dat moet kosten.
De software die we gaan gebruiken is Magix Video Deluxe 2008, waarvan ik al met de foto-variant aardig wat ervaring heb opgedaan bij mijn China foto's. Er wordt binnen de school ook wel gebruik gemaakt van Pinnacle, maar deze software is toch net iets toegankelijker en levert al hele mooie resultaten op.


Daarnaast moeten er camera's worden aangeschaft. De discussie over wat voor soort opslagmedium je dan moet gebruiken heeft erin geresulteerd dat we met twee verschillende soorten gaan werken, namelijk eentje met een harde schijf (de JVC GZMG275) en eentje met bandjes (de Panasonic NV-GS320). De eerste is vooral gekozen omdat er al zo'n camera was met extra accu's en ander toebehoren en dan wil je toch hetzelfde erbij, de laatste is gekozen omdat volgens de plaatselijke fotozaak de kwaliteit daarvan beter is. Opslaan op een harde schijf brengt bovendien het probleem met zich mee dat je er alles eerst af moet halen als een ander ermee op pad wil.


Tenslotte wil je natuurlijk ook nog de nodige statieven en microfoons. Daarbij is voor de statieven de keuze gevallen op een combinatie van een Velbon klemstatief met een aparte dolly erbij, waardoor je met de camera kan rijden over een vlak oppervlak. Erg handig voor in de klas. Ook komen er nog enkele 1-been statieven bij, zodat je welliswaar uit de hand kan filmen, maar het apparaat tussendoor ook even neer kan zetten voor een rustiger beeld. De microfoons zijn van het type Rode NT3, met bijbehorend snoer en apart microfoonstatief.

Om je video op te slaan wordt er nu ook nog gekeken naar externe harde schijven, maar wanneer je ze vanaf een externe schijf wilt gaan bewerken loopt dat via een usb-kabel toch niet lekker. Meer schrijfruimte op een server is dan een optie. Ook heb je een plek nodig waar je je films kan plaatsen, een streaming media server. Dit laatste is iets dat niet meer uit het projectgeld gefinancierd kan worden, dus daar moet op hoger niveau naar gekeken worden. Aangezien Kennisnet de voorkant van de Videoportal op 1 november uit de lucht haalt (heel erg jammer....), zoeken we naar een alternatief. Misschien moeten we wel een eigen voorkant maken, die bijvoorbeeld in onze Sharepoint omgeving kan draaien. En zo is er nog heel wat uitzoekwerk te doen voordat je je films ook echt kunt laten zien.

Binnenkort gaat de bestelling voor de hardware de deur uit. Nu maar hopen dat iedereen er makkelijk mee kan werken en dat de apparatuur ook levert wat het belooft. Wordt vervolgd!

Labels: , , ,

One laptop per child kerstactieBij Mobuzz, waar ze eindelijk weer een goede presentatrice hebben gevonden, werd gisteren verwezen naar het One laptop per child (OLPC) project. Al enkele jaren is de Foundation van het OLPC bezig om voor met name ontwikkelingslanden een goedkope laptop te produceren, waar al heel wat over te doen geweest is. Zo kwam er geen Windows op, maar Linux om het apparaat goedkoop te houden. Later berichtte Tweakers weer dat op het apparaat misschien toch een Windows variant zou kunnen draaien en dat hij $175,- moest gaan kosten. Er was in het begin steeds sprake van een prijs van 100 dollar, maar dat hebben ze niet vol kunnen houden.


Nu is het eindelijk zover en kan de laptop (het XO model) vanaf 12 november worden gekocht als kerstcadeautje voor je eigen kind. Voor $399,- koop je een laptop en krijgt een ander kind in een ontwikkelingsland er meteen ook eentje. Je kunt ook $200,- doneren om alleen een laptop weg te geven aan een kansarm kind.
Hoewel de prijs niet zo laag is gebleven als men gehoopt had, denk ik nog steeds dat dit een heel goed idee is. Kinderen in arme landen krijgen zo de kans om ook hun wereld te vergroten en te leren met goede apparatuur. En dat het apparaat voor je eigen kinderen ook de moeite waard is, is dan mooi meegenomen.

Labels: , , ,

donderdag, september 13, 2007

Aiptek videocamera van de Blokker
Tja, het moest er toch maar van komen. Willem Karssenberg had er al meerdere keren over geschreven en ik ben tenslotte gadgetfreak: Ik heb de goedkoopste videocamera ooit bij de Blokker gekocht. De Aiptek digital camcorder stond deze week in de folder voor slechts 69,95 en aangezien we op school ook deze week zijn gestart met ons Streaming Media Project leek het me leuk om eens te testen wat dit eenvoudige dingetje nou allemaal kan. Als het wat is kun je er een hele rits kopen voor een klas, in plaats van 1 duurdere. En als een cursist hem uit zijn handen laat vallen is het niet zo erg.
De advertentie belooft van alles, maar dat wilde ik natuurlijk zelf wel eerst even testen. Hier wat ervaringen:


In de doos zitten de camera, 2 handleidingen (Nederlands en andere talen), een cd-rom, een usb-kabel, een av-kabel (voor aansluiten op de TV) en 2 AA batterijen. Compleet setje dus.
De menu-opties op de camera zijn zeker uitgebreid te noemen. Zo kun je de resolutie instellen (1, 3, 5 of 10 MP), zelfontspanner, flitser (er zit zelfs een aparte videolamp op!), een stabilisator, smart-zoom, witbalans, effecten als zwart/wit en sepia, nachtopname en belichting. In de camera instellingen kun je nog aangeven wat voor TV uitvoer je wil, de helderheid van het scherm aanpassen, het volume van de opnames,de sd kaart formatteren, de taal, de usb modus en of je een piepje wil bij het indrukken van de knoppen.
Filmen en foto's maken gaat erg makkelijk, de knoppen spreken voor zich. Bovenop een cameraknop, op de achterkant een grote videoknop. Geluid opnemen gaat ook, maar is van slechte kwaliteit. Er is een aparte voice-recorder stand, maar elke knop die je indrukt hoor je en er is een hoop ruis, dus dat is niet aan te raden.

De schijf die erin zit zou 16 MB zijn, maar toen ik 1 foto op 10 Megapixel had genomen kon er al geen tweede meer bij. In de eigenschappen van de schijf komt hij niet verder dan 4 MB. Een foto op 10 MP is al gauw 2,2 MB, dus dan heb je de extra SD kaart wel nodig. Die werd wel zonder problemen herkend en alles wordt er automatisch op opgeslagen. Er kan maximaal 2 GB in.

De 10MP claim klopt misschien, maar kwalitatief is het dan niet zo best. De foto's zijn welliswaar groot (3584x2688), maar niet echt scherp te noemen. De dichtbij opnames komen dan nog het beste uit de bus, waarvoor een speciaal schuifje naast de lens zit.

Het filmen is eenvoudig en in- en uitzoomen (tot 4x digitale zoom) gaat ook prima. De kwaliteit is redelijk, goed genoeg voor sites als YouTube, maar verwacht voor veraf geen scherpe beelden. Zodra je gaat bewegen heeft het apparaat veel moeite met scherpstellen en wordt alles wazig. Met een statiefje werkt het wat beter.

De camera is heel makkelijk op elke pc via usb aan te sluiten en wordt onder XP en Vista meteen als harde schijf herkend. Overzetten van bestanden is dan een fluitje van een cent.


Op de bijgeleverde cd-rom staat nog wat extra software (zie de screenshot), maar dat heb ik verder nog niet getest. Alleen de videoconversie software (ArcSoft MediaConverter) heb ik geprobeerd, en dat werkte naar behoren. Je kunt een filmpje omzetten naar MPEG4 AVi of ASF file en WMV of zodat het op een klein scherm te bekijken is, bijvoorbeeld een pda of mediaplayer. Ook kun je de bitrate en frames per seconde aanpassen. De bestanden worden standaard op de camera opgeslagen als asf-bestand, wat af te spelen is in Windows Media player en ook op YouTube.

De handleiding is kort en duidelijk, zoveel toets en bellen zitten er tenslotte ook niet op en ook de taal van de camera zelf is in te stellen op Nederlands. Helaas ben ik er niet achter gekomen hoe je de tijd op de camera kunt aanpassen. Alle bestanden krijgen nu als datum mee 31-12-2100. Hij is duidelijk op de toekomst voorbereid!
Nog een eigenschap van de camera is dat er 2 penlite batterijen in moeten en daardoor is hij erg licht. Je kunt hem niet op stroom aansluiten. Ik heb wel het probleem dat ik af en toe eerst de batterijen wat heen en weer moet bewegen (of eruit moet halen en er weer in moet stoppen) voordat het ding aangaat, erg irritant!

Ik heb wat in en om het huis staan filmen en fotograferen, zodat je een idee hebt van wat het ding kan. Alles staat op mijn Picasa site.

Conclusie: Als je niet al te hoge kwaliteitseisen hebt voor film of foto's, als je goedkoop een simpele camera wil (bijvoorbeeld voor je kinderen of cursisten(!)), dan kun je hier best mee uit de voeten. Voor het geld krijg je wat je kunt verwachten, wil je meer, dan moet je ook meer betalen.

Labels:

dinsdag, september 04, 2007

gadget taart


Ik kwam via BoingBoing een hele leuke pagina tegen met daarop een verzameling foto's van wel hele speciale taarten. Sommige mensen vinden het blijkbaar leuk om voor hun trouwdag een taart in de vorm van een XBox of iPhone te laten maken! Er zitten werkelijk prachtige kunststukjes tussen zoals een Mario taart en twee taarten in de vorm van Nintendo controllers. Erg grappig!

Labels: ,

vrijdag, augustus 31, 2007

Van twee walletjes


Ik kreeg weer eens een reclamemailtje van PDAshop.nl en daar staan vaak interessante links in naar de nieuwste gadgets. Mijn oog viel deze keer op een Adapt UMPC (de MX1200), die met slechts €729,- een hele aardige aanschaf is. Ik heb wat zitten rondkijken in reviews en moet zeggen dat het kleine apparaat toch behoorlijk wat kan. Zo heeft de MX1200 1 GB geheugen, een 1,2 GHz processor, 60 GB harde schijf, draait hij Vista Home Premium en zitten er drie usb-poorten, een SD kaartlezer, bluetooth en draadloos internet op. Zelfs een webcam ontbreekt niet!
Bijna had ik hem naar mijn winkelwagentje geklikt toen mijn oog viel op een nog interessanter apparaat, de HTC Shift. Het apparaat is nog niet verkrijgbaar, maar belooft een nieuwe kant op te gaan wat betreft draagbaar computeren. Zo is het allereerst een volwaardige UMPC, met Vista Business erop, maar daarnaast heeft het apparaat ook GPRS, EDGE en UMTS/HSDPA! Daardoor krijg je veel makkelijker toegang tot het internet en kan je ermee bellen, waar je ook bent. Een bijkomend voordeel is ook nog dat er een bijna volwaardig toetsenbord aan vast zit, wat bij veel UMPC's nog ontbreekt. Ik ben al jaren een fan van HTC producten (mijn telefoons waren tot nu toe ook allemaal van HTC ) dus verwacht hier veel van.
Nou ben ik wel bang dat deze beduidend meer gaat kosten dan die Adapt, maar ik wacht toch nog even af wat eruit komt. Volgens Gadgetzone komt hij in het derde kwartaal op de markt, bij LetsGoDigital staat vierde kwartaal, maaar lang kan het niet meer duren.

Labels: ,

vrijdag, augustus 24, 2007

Daar zijn we weer!


Vol indrukken en verhalen over China ben ik deze week weer met frisse moed aan de slag gegaan. Ik heb de weken die ik nog had na mijn reis vooral gebruikt om eens met de foto's te stoeien en ben daar weer aardig wijzer van geworden.
Zo heb ik allereerst al mijn China foto's via Picasa van Google (intussen versie 2, maar nog steeds beta) online gezet en heb toen alle overige foto's van vorige reizen ook meteen maar geupload. Je krijgt 1GB ruimte, dus dat was geen probleem. Nieuw in de laatste versie is trouwens dat je er ook filmpjes bij kan zetten in aparte albums, dus ook dat heb ik gedaan met de (kwalitatief misschien niet zo fraaie) filmpjes van China. Maar van een fotocamera kan je ook geen prachtige videobeelden verwachten.
Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met Magix Foto's naar CD en DVD Deluxe 6, en daar heb ik een prachtige presentatie mee kunnen maken met overgangen, achtergrondmuziek en titels erin. Deze was, inclusief mooi geanimeerd menu, eenvoudig op een DVD te branden en de komende weken zal ik daar familie en vrienden mee vermoeien... Het programma vond ik gebruikersvriendelijk en doordacht en de extra effecten en mogelijkheden van de Deluxe versie zijn de investering van 60 euro zeker waard. De basic versie kost zelfs maar 30 euro! Voor school hebben de video variant aangeschaft (Magix Video Deluxe 2007, intussen is versie 2008 alweer uit) wat we willen inzetten voor het maken van bijvoorbeeld voorlichtingsfilms en lesmateriaal voor de school, in het kader van het Streaming Media Project van Kennisnet. Dit schooljaar hopen we aardig wat materiaal hiermee te kunnen bewerken en de werkwijze verschilt niet erg van de foto variant, dus dat lijkt me heel goed bruikbaar. Voorwaarde is wel een snelle computer met veel geheugen, want hoe langer je presentatie, hoe sneller hij vastloopt was mijn ervaring. Het scheelde wel toen ik de lange presentatie in stukjes had opgeknipt met daarin niet meer dan 40 foto's. Ik had ook wat brandproblemen thuis, maar op de Magix site zijn daarvoor weer patches te downloaden.
Tenslotte heb ik nog wat van de foto's laten printen in verschillende vormen, bij Mypix van Pixmania, waar ik al vaker goed geholpen ben. Ik heb een fotoboek online samengesteld en laten drukken, 1 print op canvas en een bureaukalender voor op mijn werk. Alles was al na 3 dagen in huis, dus dat is razendsnel. De enige teleurstelling was de canvasprint, die toch niet zo mooi afgewerkt is als eerdere exemplaren die we via de Canvascompany hadden laten doen. Verder ziet alles er prima uit, mooi afgewerkt en duidelijke prints.

En nog even dit: ik was natuurlijk in China op zoek geweest naar de leukste gadgets zoals de Chinese iPhone, maar heb deze helaas niet kunnen vinden. Wat ik wel een aantal keren tegenkwam wat ik hier nog niet heb gezien zijn de telefoonopladers op straat en op vliegvelden. Waarvan bijgaand een plaatje.

Labels: , ,

woensdag, juli 11, 2007

Ik ga op reis en ik neem mee...


Volgende week dinsdag is het zover: we gaan een grote droomreis naar China maken, drie weken met alles erop en eraan! We starten in Shanghai, maken dan een cruise over de Yangtse rivier, komen in ChongQing, Dazu, Chengdu (pandacentrum), Xi'an (terracottaleger!) en Beijing (muur en verboden stad) en doen dit alles met eigen chauffeur en gids. Wat wil je nog meer!

Natuurlijk ben je dan al ruim van tevoren bezig met de voorbereidingen zoals reisboeken doorspitten, visa aanvragen en prikken halen (drie om precies te zijn). Daarnaast ga je ook nadenken over wat je mee wilt hebben aan gadgets, want je wilt het jezelf zo makkelijk mogelijk maken en ook nog iets te doen hebben tijdens de lange reis en de binnenlandse vluchten. De volgende lijst is het geworden:

- Allebei een telefoon (MDA Compact III en Nokia N73) en we hopen dan ontvangst te hebben. Volgens de T-Mobile site zou dit op het netwerk van China Mobile en Unicom moeten kunnen. Misschien krijgen we ook nog toegang tot GPRS zodat we af en toe kunnen internetten, maar dat is wel erg duur (ruim 9 euro per MB);

- Een Nintendo DS Lite en PSP (voor elk eentje om af en toe een spelletje te kunnen spelen, te lezen of muziek te luisteren);

- Een fotocamera, de batterijoplader ervan en 2 SD kaartjes van elk 1GB (hopelijk is dat genoeg);

- 2 reis(verloop)stekkers, maar of die nodig zijn is de vraag. Ze lijken wel verdacht veel op de gewone stekkers hier;

- 1 reiswekker met ingebouwde muggenverjager (ik word nogal vaak geprikt);

- meerdere usb kabels die weer met een aparte stekker in het stopcontact kunnen;

- een usb stekker voor in de auto, waar ook weer een usb kabeltje inkan.

Daarnaast hebben we allebei verschillende e-books op de MDA Compact III en de PSP staan, zodat we ook wat te lezen hebben en tenslotte heb ik het programma China 2Go Talking Phrasebook voor op mijn telefoon gekocht. Dit programma bevat zo'n 1000 zinnen en woorden in het Mandarijn in verschillende categorieen en is met name handig als je de uitspraak ergens van wilt weten, want met 1 klik hoor je iemand het zinnetje voorlezen. Ik hoop het veel te kunnen gebruiken, maar heb voor de zekerheid ook alvast wat eenvoudige zinnen zoals dank u wel en tot ziens in het Chinees geleerd. Ook kan ik tot tien tellen. Ben benieuwd of ze me kunnen verstaan!

De komende weken gaat dus hier even de stekker eruit, maar daarna hoop ik iedereen te kunnen onderhouden met mooie verhalen en prachtige plaatjes. En dan heb ik het nog niet eens over de gadgets die ik misschien wel uit China mee terug ga nemen...

Labels:

zondag, juli 01, 2007

De iPhone, echt alles in 1!

Het zal je niet ontgaan zijn dat gisteren in de VS de iPhone, de nieuwste hype van Apple, op de markt is gekomen. Er stonden zelfs mensen 's nachts in de rij om er op tijd bij te zijn. Ik snap het niet helemaal , want zo bijzonder is hij qua functionaliteiten helemaal niet, hij heeft minder mogelijkheden dan mijn huidige telefoon. Wel ziet hij er natuurlijk prachtig uit, en de interface is wel heel speciaal, met een touchscreen waarin je makkelijk met 1 vinger door alle functionaliteiten kan scrollen. Maar om daar nou meer dan 500 euro (met abonnement!) voor neer te tellen...
Ik kwam dit filmpje nog tegen, waarin maar weer eens onderstreept wordt dat de verwachtingen rondom de iPhone misschien wel een ietsje te hoog gespannen zijn.

Labels: , ,

zaterdag, juni 30, 2007

Bootje varen, theetje drinken


Als afsluiting van het project gaming en simulatie in het MBO van Kennisnet zijn we afgelopen woensdag wezen varen. Niet echt, maar in de simulator van de STC-Group, en dan niet zomaar een simulator, nee, de grootste die ze hadden. De Full Mission Brug Simulator om precies te zijn. We stonden in een ronde ruimte van zo'n 30 meter doorsnee en daar middenin stond een klein bouwsel waarin een brug van een groot schip was nagebouwd. Als je daar stond en uit het raam keek was het net of je echt op zee of in Rotterdam rondvoer, want op de wanden rondom wordt een landschap geprojecteerd vanuit camera's die bovenop het gebouwtje staan (zie 2e foto).
Deze simulator, en nog een aantal kleinere die ook in het gebouw te vinden zijn, worden onder meer ingezet voor het scheepvaart onderwijs. Daarnaast worden ze ook gehuurd door (internationale) rederijen die er hun personeel mee trainen en opleiden. Een heel goeie manier om de werkelijkheid na te bootsen heb ik gemerkt, vooral toen de 8-meter-hoge golven werden aangezet.
In een eerste ronde kregen we als team op de brug de opdracht door de Erasumusbrug te varen en bij een tweede ronde kreeg een ander team de opdracht een groot cruiseschip in Kaapstad aan te meren. In beide gevallen ging er (helaas?) niet veel mis, we bereikten het doel en je had bijna het idee dat een grote boot besturen heel makkelijk is! Maar de praktijk is natuurlijk wel even anders, want we hadden nu wel alles mee (en volgens mij werden we stiekem achter de schermen ook een beetje geholpen). Toch vond ik de ervaring zeer de moeite waard en het werd me zeker duidelijk dat dit soort simulatoren een zeer waardevolle aanwinst voor het onderwijs zijn.
Na het varen hadden we nog een goed diner in het mooie Hotel New York waarbij nog even de puntjes op de i werden gezet wat betreft het project. Er is een eerste stap gezet om een competentiematrix te vullen voor enkele spellen die gespeeld zijn en de hoop is dat dit op termijn een goed beeld zal geven voor een docent die erover denkt een spel in zijn lessen in te gaan zetten. Volgend schooljaar zal het project een vervolg krijgen en hopelijk zijn wij er dan ook weer bij. De ervaringen met het gespeelde spel (Plaza Challenge) zijn goed, maar er moet nog aardig wat gebeuren om het ook een goede plek in het curriculum te geven.
Kijk verder voor alle foto's van John Hanswijk en Frans Thijssen en info over deze laatste bijeenkomst hier.

Labels: , ,

zaterdag, juni 09, 2007

Diepe zakken voor de echte gadgetfreak


Bij Mobuzz TV zag ik een fragment van een filmpje waarin een zeer Britse kleermaker (Henry Needle) de nieuwste collectie "Great pockets" toont. Zeker als je veel verschillende gadgets hebt verzamelt, kan het soms lastig zijn om alles makkelijk mee te nemen. Uiteindelijk blijkt de film een advertentie voor de nieuwe Nokia N95 te zijn en de boodschap is dan dat je geen grote zakken meer nodig hebt, want die telefoon kan echt alles! Gelukkig kan mijn telefoon dat ook, dus ik heb geen grote zakken en ook geen nieuwe Nokia nodig. Wel een heel leuke manier om je product aan de man te brengen.

Labels: ,

donderdag, juni 07, 2007

Nanobook minilaptop


Bij Gadgetzone stond weer een gadget om van te watertanden: de Nanobook van VIA Technologies. Welliswaar alleen nog een reference design, maar volgens Gadgetzone zal hij in Europa door Packard Bell op de markt worden gebracht voor rond de 420 euro (600 dollar). Als ze de prijs tenminste eerlijk omrekenen, want de dollarprijs is vaak toch wel een stuk lager dan die in euro's.


Bezwaren die je wel eens hoort bij het inzetten van laptops op scholen zijn dat ze zwaar zijn, veel ruimte in een tas innemen en stroom slurpen. Dat los je met een Nanobook grotendeels op. De specificaties:

" De NanoBook is uitgerust met een 1,2GHz VIA C7-M processor, tot 1GB DDR2 RAM, een 30/60GB harddisk, twee ingebouwde speakers, een microfoon, audio-uitgang, 4-in-1 geheugenkaartlezer, Wifi 802.11g en Bluetooth. Het besturingssysteem is Windows XP. Vista is ook mogelijk, maar dan alleen de Basic-versie en dat gaat ten koste van de levensduur van de batterij (met XP 5 uur). Een opvallende noviteit is het gedeelte rechts van het scherm. Daarin kunnen zogeheten MobilityPLUS Modules in worden geplaatst, oftewel optionele, kleine USB-apparaten, zoals een Bluetooth VoIP-telefoon, een GPS-unit, een 3G/CDMA-adapter en een wereldklok. Het apparaatje weegt 850 gram en heeft afmetingen van 230 x 171 x 29,4 mm. De prijs wordt 600 dollar." En dan heb ik het nog niet gehad over de fruitige kleurtjes waarin hij geleverd kan worden!

Wanneer het apparaat op de markt komt is onduidelijk, maar als hij er is, en ik heb nog wat geld ergens liggen, dan is ie voor mij!

Labels: , ,

zondag, juni 03, 2007

Microsoft surface interactieve tafel


Bill Gates himself heeft enkele dagen geleden een nieuwe gadget van Microsoft aan de wereld getoond, de Surface. Het is een interactieve tafel die voor vele doeleinden geschikt is en ik vind hem helemaal geweldig! Allereerst reageert het oppervlak op aanraking op meerdere punten tegelijk, multi-touch dus, en daarmee gaat weer een wereld aan mogelijkheden open, die al in Mission Impossible als Science Fiction werd getoond. Je kunt met twee handen foto's verplaatsen over het scherm, schilderen of tekenen, vergroten en verkleinen en zaken heen en weer schuiven. Er is een video die veel uitlegt en ik denk dat er voor grafische opleidingen al wel aardig wat mogelijkheden zijn om dit apparaat nuttig in te zetten.

Het oppervlak reageert ook op andere gadgets met wifi als je ze erop legt. Zo kun je foto's van je camera of telefoon afhalen, zonder nog met draden en usb stekkers te moeten werken. De manier waarop je bij de Surface met informatie omgaat wordt zo intuitief en simpel, je hoeft er geen ingewikkelde software voor te leren kennen en een kind kan de was doen. De toepassingen die nu worden getoond zijn og beperkt, maar ongetwijfeld gaan er nog veel meer toepassingen gevonden worden waar we nog niet eens aan gedacht hebben.
Ik zie wel mogelijkheden voor een dergelijk apparaat in iedere lesruimte, als naslagwerk, uitgebreide tekentafel, een plek om video en fotomateriaal te bekijken en te bewerken, enz. Maar dan moet de prijs (volgens Gizmodo , waar overigens nog een ander filmpje staat van Bill Gates bij de Today show, moet je er zo'n 10.000 dollar voor neertellen) wel omlaag.

Labels: ,

maandag, mei 21, 2007

Laptops de deur uit


Bij Engadget las ik het licht sensationele bericht dat de scholen in de VS massaal van hun laptops af willen. En dat net nu er bij ons op school steeds meer opleidingen beginnen na te denken over het invoeren van laptops en er enkele pilotgroepen zijn gestart.


Engadget haalt op zijn beurt weer een artikel uit de New York Times aan (wel eerst even gratis registreren) waar meer achtergrond te lezen valt en alles toch wat genuanceerder wordt gebracht. De titel van dit artikel is "Seeing no progress, some schools drop laptops", dus dat massale uit het Engadget artikel blijkt al mee te vallen. Een klein stukje ervan:"LIVERPOOL, N.Y. — The students at Liverpool High have used their school-issued laptops to exchange answers on tests, download pornography and hack into local businesses. When the school tightened its network security, a 10th grader not only found a way around it but also posted step-by-step instructions on the Web for others to follow (which they did).

Scores of the leased laptops break down each month, and every other morning, when the entire school has study hall, the network inevitably freezes because of the sheer number of students roaming the Internet instead of getting help from teachers. (...)“After seven years, there was literally no evidence it had any impact on student achievement — none,” said Mark Lawson, the school board president here in Liverpool, one of the first districts in New York State to experiment with putting technology directly into students’ hands. “The teachers were telling us when there’s a one-to-one relationship between the student and the laptop, the box gets in the way. It’s a distraction to the educational process.”"

Als cursisten er inderdaad alleen maar zaken mee doen die niks met school te maken hebben, kan ik me voorstellen dat je de laptops de school uit wilt hebben, maar net als bij alle onderwijs staat of valt het natuurlijk met de begeleiding van de docent. Het is ook een waanidee denk ik dat door de inzet van laptops je cursisten ineens beter of slimmer worden. Een laptop is een middel om informatie tot je te nemen en te verwerken, net als een boek en een schrift dat zijn. Het levert pas winst op op het moment dat je bijvoorbeeld interactieve content hebt, bewegende beelden kan bekijken of als je geen vaste plek in de school meer nodig hebt om (in een groepje) aan een opdracht te werken.

De ervaringen bij ons op school met het inzetten van laptops bij o.a. de maritieme academie (een opleiding die uitermate geschikt is voor en dergelijk project, omdat veel cursisten veel buiten de deur zijn tijdens lange stages en op afstand moeten leren) zijn wel een stuk positiever dan die in de VS en men gaat volgend cursusjaar gewoon verder met de invoer van laptops.

Als je je lesmateriaal gedigitaliseerd hebt en de laptop dus het studiemateriaal bevat, maar ook meteen toegang tot internet en verwerkingssoftware geeft dan is het zoeken naar een vrij computerlokaal voor docenten verleden tijd. Zaak is natuurlijk wel dat je als docent met de apparatuur kan omgaan, het op een goede manier in je lessen kan inzetten en dat je je netwerk faciliteiten goed op orde hebt. En daar valt nog heel wat aan te verbeteren, waardoor waarschijnlijk ook de excessen zoals in het artikel beschreven staan konden plaatsvinden. Jammer dat het bij sommige scholen zo gelopen is, want verderop in het artikel staat wel dat nog steeds vele scholen in de VS net starten met laptops, net zoals dit nu in Nederland ook gaande is.

Voorwaarden bij de invoering van laptops op school zijn dat de docenten er klaar voor zijn, dat het lesmateriaal digitaal kan worden aangeboden, dat je (draadloze) netwerk voldoende capaciteit en bereik heeft, dat er voldoende stopcontacten aanwezig zijn en dat je je vaste pc's de deur uit doet, anders levert het financieel geen voordeel op. Ook zul je moeten zorgen voor een reparatiedienst, helpdesk, een financieel plan rondom de aanschaf (doet de school dat of de cursist, of allebei een deel, of neem je een lease-constructie?), verzekering en een vervanging van laptops die stuk zijn of worden gestolen. Er komt dus heel veel bij kijken voordat een dergelijk idee ook goed van de grond kan komen. Ik denk dan ook dat men in de VS op sommige scholen te snel gestart is en dat daardoor de voorlopers nu afhaken omdat de voorbereiding onvoldoende is geweest.

En dan nog even dit: wil je nou niet elke cursist een eigen laptop geven, dan kan je als school altijd nog een laptopkar aanschaffen en die door het gebouw rijden als er op een bepaalde plek pc's nodig zijn.

Labels: ,

woensdag, mei 16, 2007

Gekleurd electronisch papier en de Readius


Het was natuurlijk een kwestie van tijd en vandaag werd bekend dat LG Philips erin geslaagd is gekleurd electronisch papier te maken (zie Engadget en Gadgetzone). Dit biedt natuurlijk weer veel meer mogelijkheden voor bijvoorbeeld de Edupaper, maar ik zou me ook kunnen voorstellen dat de flexibele schermen in gadgets als de Readius van Polymer Vision (een spin-off van Philips, zie het zeer interessante filmpje) op termijn in kleur zullen verschijnen. Het apparaatje is heel klein en zal ook in de GSM markt grote aftrek gaan vinden als het aan Polymer Vision ligt. Het is ook niet voor niks dat deze gadget op de 3GSM conferentie in Barcelona van enkele maanden geleden voor het eerst werd gepresenteerd. Het grote voordeel van e-papier is dat het weinig stroom gebruikt, dat het flexibel en oprolbaar is en dat het veel aangenamer lezen is dan van een pda scherm of een monitor. Je hebt bijvoorbeeld geen last van reflectie van zon of lampen. De Readius heeft ook nog eens de mogelijkheid om er mp3 mee af te spelen en er RSS feeds en e-mail op te lezen. Een dergelijke display in een mobiele telefoon (die toch al iedereen bij zich heeft), die je vervolgens uitrolt en waarop je RSS, e-mail, e-boeken en pdf bestanden kan lezen is toch wel een prachtig toekomstbeeld.
Wanneer de techniek van het gekleurde e-papier op grotere schaal kan worden gebruikt is nog onduidelijk, maar het is in ieder geval weer een stapje dichterbij gekomen.

Labels: ,

donderdag, april 19, 2007

Een lesje voor leraren

Via Trendmatcher Willem Karssenberg kwam ik bij een filmpje terecht (Opgelet! Een lesje voor leraren op de weblog Digitaal Inlichtingenwerk Zeeuwse Bibliotheek) waarin de boodschap opnieuw wordt overgebracht dat je meer met je lessen kan doen als je openstaat voor de technologie die je cursisten toch al gebruiken. Zo worden er voorbeelden gegeven voor het gebruik van iPods en mobieltjes. Ik herkende meerdere statements in de film uit de presentaties van Marc Prenksy, maar ook waren er weer nieuwe quotes te lezen en een verwijzing naar de website http://t4.jordandistrict.org/t4/ aan het eind. Deze heb ik ook meteen maar eens bekeken.
T4 staat voor Transforming Teaching Through Technology en de site is van het Jordan School District. Ze publiceren een podcast, houden een weblog bij en hebben een lijst met interessante links. Dat wordt nog even doorklikken dus.
Het filmpje is zeker het bekijken waard en er zit een aardige Nederlandse vertaling bij als je het Engels wat minder machtig bent. Het hele verhaal is ook nog een keer in de reacties onder het bericht te lezen.

Labels: , ,

woensdag, april 04, 2007

De Edupaper in het wild


Een van de aanwezigen tijdens de Kennisnet ambassadeurs bijeenkomst (zie het vorige bericht) had een Edupaper bij zich, en dat was de eerste keer dat ik er eentje "in het wild" heb gezien. Ik had er al eens eerder iets over geschreven. Natuurlijk heb ik hem meteen even gefotografeerd en ik mocht er ook nog even aanzitten. Hij is echt heel licht, het scherm is mooi helder en je kunt er eenvoudig met de stylus op schrijven. Volgens de eigenaar (de naam is me helaas even ontschoten) werd de geschreven tekst ook goed herkend bij overzetten naar de pc. Via een usb poort of draadloos maakt het apparaat verbinding met een pc en kun je zaken erop zetten of eraf halen. Er stonden enkele pdf-bestanden op en alles was prima te lezen en door te bladeren. Hij gaat bovendien wel 14 uur mee zonder opladen. Af en toe vond ik wel dat het apparaat wat traag reageerde op het indrukken van toetsen, maar dat zou kunnen komen door de maar kleine hoeveelheid intern geheugen van 128 MB. Helaas zit hij nog steeds boven mijn budget (650 euro), maar het is zeker iets wat een toekomst heeft in onderwijsland. Nu maar hopen dat ook uitgevers hier brood in zien en hun content ervoor beschikbaar gaan maken...

Labels: , ,

donderdag, januari 25, 2007

Limburgse school test digitaal papier"MAASTRICHT - Limburgse scholieren gaan volgende maand tests doen met 'digitaal papier'. Ze krijgen een apparaat waarop zij huiswerk kunnen maken en waarop al hun schoolboeken worden opgeslagen.
Dat heeft het bedrijf Edupaper, dat de apparaten op de markt brengt, woensdag gezegd. Volgens een woordvoerder van Edupaper leest het scherm, zo groot als een halve A4, als echt papier en schrijft het ook erg prettig.
Andere voordelen zijn dat het apparaat van een paar ons alle zware boeken vervangt en dat huiswerk via draadloos internet wordt ingeleverd bij de docent."

De apparaten die op de site van Edupaper staan lijken me erg bruikbaar, met een groot scherm (een half A4) waarop ook geschreven kan worden. Er zit standaard slechts 128 MB geheugen in, maar dat is uit te breiden met SF kaartjes, en die zijn er tegenwoordig al van meerdere gigabytes. Het apparaat herkent ook handschrift en zet dit dan om naar de pc. Helaas kan er niet op gesurfd worden of naar films gekeken, wat toch wel een behoorlijke beperking is. Zie ook de brochure (pdf) over de Edupaper (of Iliad zoals hij ook heet).
Interessant is verder nog dat er op de site staat:
"In de nabije toekomst gaan wij ook diensten rondom PDA's, Pocket-PC's, SmartPhone's, Mini-PC's en andere mobile device's aanbieden. " Ik hou de site dus nog een poosje in de gaten!
De Edupaper kost los 695 euro, maar voor scholen en grotere aantallen willen ze daar vast wel wat vanaf doen. Ik ben benieuwd wat de Limburgse scholieren ervan zullen vinden.

Labels: , ,

donderdag, januari 18, 2007

iPhone perikelen


Natuurlijk kan het je niet ontgaan zijn dat Apple tijdens de CES in Las Vegas (irritante muziek op de site trouwens) van afgelopen week een telefoon heeft geintroduceerd met de naam iPhone. Een leuk ding wel, maar ook met beperkingen. De styling is prachtig, met een touchscreen waarmee je via grote iconen alle belangrijke functies kunt bereiken. Ook heeft de telefoon een grote opslagcapaciteit van 4 of 8 GB.
Het apparaat heeft echter geen 3G functionaliteit, wat in een beetje telefoon tegenwoordig toch wel hoort te zitten, zeker als je bedenkt dat de iPhone pas aan het eind van het jaar op de markt komt en vooral de multimediale functies groots worden uitgemeten (integratie met iTunes en het feit dat de iPhone wordt aangeprezen als een "widescreen iPod") . Toch een gemiste kans denk ik.
De geruchten gaan dat de iPhone met een abonnement nog steeds iets van 500 dollar zal gaan kosten en bij Amazon Duitsland is intussen een voorinschrijving gestart waarbij bedragen van tegen de 1000 euro worden gevraagd (aldus Mobuzz TV)! Je moet wel heel erg van Apple houden om er zoveel voor neer te willen tellen.

De naam was meteen al omstreden, want enkele weken geleden had Cisco ook al een telefoon met dezelfde naam gelanceerd en nu wordt er over en weer door advocaten onderhandeld. Een ander probleem dook op toen een handige ontwerper bij XDA-developers een mooie iPhone skin had gemaakt voor op je Pocket pc of Smartphone met Windows Mobile erop. Meteen togen de Apple advocaten aan het werk om op alle plekken waar de skin te downloaden was de site-eigenaren te sommeren de links te verwijderen. Wat ook aardig gelukt is, want ik heb de skin helaas nergens meer kunnen vinden, alleen verwijzigen naar een bericht van de Apple advocaten.

Labels: ,

maandag, januari 08, 2007

Acer Idea 510 Media Center PC


Thuis hebben we er een nieuw speeltje bij, namelijk een Media Center PC van Acer voor in de woonkamer. Nou stond de pc daar ook al, maar dit is toch net even beter. Het apparaat heeft een intel core duo processor, 1 GB geheugen, een NVidio G7600 grafische kaart, 2 tv-kaarten, wifi, allerlei poorten voor randapparatuur en geheugenkaartjes en een harde schijf van 250 GB. Zie hier voor de uitgebreide specs.
Ik werd door de Media Center software van Microsoft blij verrast. Met de afstandsbediening blader je door al je muziek, foto's en video's en kun je tv kijken en opnemen. Je kunt er o.a. via de groene knop.nl ook nog eens een heleboel (vaak gratis) plugins voor downloaden zodat je bijvoorbeeld beter kan browsen op de tv of rss feeds kunt lezen. Ook zijn alle andere pc's in huis nu draadloos met deze verbonden, inclusief 2 smartphones en mijn Archos PMP en kun je met het Intel Viiiv systeem eenvoudig mediacontent synchroniseren.
Het instellen van de afstandsbediening voor het schakelen tussen tv kanalen was de lastigste klus. De afstandsbediening bij de settop box van Samsung die we voor digitale tv hebben, werd niet herkend en daarom moest elk cijfer apart worden ingetoetst om het apparaat te laten leren. Na veel gehannes werkte dat eindelijk.
Het instellen van de audio was ook lastig, de receiver ontvangt digitaal geluid en dit wordt naar bijvoorbeeld dolby surround of DTS omgezet, en gelukkig werkte dat uiteindelijk ook. Tot gisteren. Toen moesten we de pc even afkoppelen om de stickers op de onderkant te kunnen lezen en daarna deed het geluid niets meer. We vermoeden dat de digitale uitgang stuk is, want op de receiver komt geen signaal meer binnen, ook niet met een andere kabel. Zo kunnen we hem dus al meteen bij een reparatiecentre langsbrengen. Maar hopelijk weet de helpdesk eerst nog iets.

Labels:

zaterdag, december 02, 2006

Telefoon upgradeIk mocht van mezelf, na bijna 2 jaar mijn S100 te hebben gebruikt, weer een nieuwe telefoon aanschaffen. Ik heb gekozen voor de MDA Compact III van T-Mobile (ook wel HTC Artemis) omdat hij in alles net even beter was. Zo heeft het toestel een 2MP camera, meer intern geheugen, wifi, GPS (!), een 1 GB micro SD kaartje, Windows Mobile 5 als besturingssysteem, een FM radio en aardig wat extra software.
De doos is al een vernuftig ding op zich. Hij bestaat uit 2 delen met in de deksel verborgen 2 handleidingen en 2 cd-roms met software. In het grotere deel zit de telefoon zelf, een stroomsnoer, een koptelefoon, een usb-kabel, een micro-sd kaartje met adapter voor een normale sd-poort, een hoesje, een schermbeschermer (zo'n plakplaatje tegen het krassen dat ik er nooit zonder bubbles op weet te plakken) en een wifi kaartje voor 1 uur gratis gebruik van T-Mobile Hotspots.
Het eerste wat ik heb gedaan is het apparaat unlocken, want mijn abonnement gaat pas over 3 maanden in (= opzegtermijn van mijn oude abonnement van KPN) en tot die tijd wil ik er natuurlijk wel mee kunnen bellen. Ik heb dit gedaan bij Imei-check in Engeland waar ze als een van de weinigen dit type telefoon hebben staan. Je maakt eenvoudig 20 pond over via paypal en je download een stukje software en een key voor jouw imei nummer. Even doorwerken en je telefoon is simlockvrij. Ik heb nu mijn kpn simkaart erin en alles werkt prima.
Dat geldt trouwens ook voor de GPRS, Wifi en radio. De GPS heb ik helaas nog niet kunnen testen, omdat er daarvoor geen software bijgeleverd is. Ik ga eens op zoek naar een goedkope Tom Tom oplossing.

Labels: ,

donderdag, november 30, 2006

Kensington FM transmitter


Omdat we in onze nieuwe auto een radio zonder MP3 afspeelmogelijkheid hebben, hebben we een handige gadget gekocht om toch naar onze enorme MP3 collectie te kunnen luisteren, namelijk de Kensington FM transmitter. Het principe is heel eenvoudig: plug het apparaat in de koptelefoonaansluiting van MP3 speler, stop de FM Transmitter in je sigarettenaansteker en het signaal wordt via een FM-frequentie uitgezonden. Op je radio zoek je de frequentie op en je hebt muziek.

Het apparaatje kostte nog net geen 50 euro en daarvoor krijg je een heel behoorlijk geluid. Helaas is het nog niet helemaal storingvrij (bij zachte muziek hoor je een klein beetje storend geluid). Volgens de site van PDAshop waar we hem kochten zou dit niet moeten kunnen:
"Kensington onderscheidt zich door het gebruik van de ClearFM technologie in al haar FM Transmitters, die de puurheid van het geluid verbeteren en een helder, duidelijk en ruisvrij geluid opleveren. " (Nog) niet dus.
We gaan hem in het weekend nog even wat finetunen als dat mogelijk is. Je kunt op het apparaat nog enkele voorkeursfrequenties invoeren, wat we nog niet hebben uitgeprobeerd. Toch zeker geen slechte koop.

Labels:

dinsdag, november 28, 2006

Slim gaat ook gadgets verkopen
Ik kreeg vandaag een mailtje van Slim.nl met daarbij nieuw promotiemateriaal (zie bijvoorbeeld de banner bij dit bericht). Onze medewerkers en cursisten kunnen alweer een tijdje vrij goedkoop software voor thuis kopen bij Slim en ik ben op school verantwoordelijk voor de verspreiding van de Slim informatie.

In een bijgeleverde tekst viel nog een interessant nieuwtje te lezen. Na het aanbieden van computerboeken, -tijdschriften en games gaat Slim binnenkort ook computergadgets leveren. En dat vind ik natuurlijk altijd leuk! Ik hou de website wat beter in de gaten de komende tijd.

Labels: ,

dinsdag, november 14, 2006

Surfdagen eerste indrukken


Ik was niet erg onder de indruk van de keynote speaker die dit jaar de Surfdagen mocht openen. Het was Prof. Dr. Emile Aarts, werkzaam bij Philips en ook docent bij de TU in Eindhoven. Zijn verhaal (learning for open innovation) was vooral een reclameboodschap voor Philips, met een verhaal over hoe het allemaal begonnen was, hoe goed het nu wel niet gaat en waar het naar toe moet. Pas op de laatste dia werden er nog enkele aandachtspunten voor het onderwijs genoemd, maar daar werd verder niet meer op ingegaan. Teleurstellend. Je kan natuurlijk parallellen vinden met het onderwijs in zijn verhaal over de ontwikkelingen bij Philips, maar ik had die dan ook wat explicieter willen horen. Nu moesten we dat er zelf bijdenken.
Wat wel aardig was voor de gemiddelde gadgetfreak zoals ik waren wat voorbeelden van de nieuwste producten die uit hun nieuwe manier van onderzoek doen (open innovation) voortgekomen zijn. Het zijn de iCat (waarom nou toch overal weer die i voor sinds Apple daarmee begonnen is?), de Entertaible (kan interessant zijn voor het onderwijs, nu vooral op spelletjes gericht), miravision (interactief spiegelend materiaal voor in de badkamer of in tv's, had ik al eens in het Huis van de Toekomst gezien), photonic textiles (stoffen met ingeweven leds zodat het van kleur kan veranderen), het alom bekende ambilight dat vooral in de VS erg goed verkoopt en de ambient experience. Bij dat laatste werd een filmpje getoond van een ziekenhuis waar een scannerruimte wordt omgetoverd tot een soort sprookjesachtige omgeving zodat kinderen die langere tijd in de ruimte moeten doorbrengen zich meer op hun gemak kunnen voelen en zelf ook kunnen bepalen hoe de ruimte eruit ziet.
Volgens Aarts hebben mensen tegenwoordig drie basisbehoeftes , te weten mobility, expression en health en daar probeert het bedrijf bij aan te sluiten. De eindboodschap vond ik nog wel een aardige. Het is belangrijker dat je studenten snel leert leren, niet om de slimste te zijn.

Labels: ,

zondag, november 12, 2006

Mijn nieuwe telefoon


Alweer bijna twee jaar geleden heb ik mijn vertrouwde Qtek S100 met een KPN abonnement aangeschaft en zo langzaamaan wordt het weer tijd voor een opvolger. Ik denk die gevonden te hebben in de MDA Compact III van T-Mobile. Het is een Artemis toestel van hTC met een T-Mobile stempel erop.

Hoewel ik niet zo'n fan ben van gelockte toestellen (ik kan er alleen maar een sim-kaart van T-Mobile instoppen), is er toch wel een goede abonnement/internet (web-and-walk) combinatie waardoor het toestel erg aantrekkelijk wordt. En er is vast wel weer ergens iets te vinden waarmee je softwarematig de simlock kan verwijderen...

Toegevoegde waarde t.o.v. mijn Qtek S100 is dat deze GPS, WiFi, micro-SD kaartje van 1GB, meer geheugen, Windows Mobile 5 en een 2MP camera heeft . Hij is ietsje langer, maar daarvoor weer ietsje dunner en ik kan er gewoon weer al mijn vertrouwde Pocket PC software en mijn losse bluetooth toetsenbord erbij gebruiken.

Verbazingwekkend vind ik trouwens nog dat mijn oude telefoon nieuw nog steeds 539 euro bij pdashop.nl) moet kosten! En dat voor een toestel dat alweer 2 jaar op de markt is en waarvoor intussen al veel betere alternatieven te vinden zijn. Ik zal eens kijken waarvoor ik hem op Marktplaats ga zetten...

Labels: ,

woensdag, oktober 11, 2006

Bar Z adventures GPS Ranger


Deze week stond er een interessant artikel bij Engadget, namelijk over een GPS apparaatje dat ook voor het onderwijs mogelijkheden biedt. De GPS Ranger van Bar Z Adventures is te vergelijken met de ouderwetse audio guides die je bijvoorbeeld in een museum kan gebruiken. Je kunt de GPS Ranger meenemen als je ergens op eigen gelegenheid een bezienswaardigheid, een stadscentrum, dierentuin (Zoo Ranger) of museum wilt bekijken en zodra je in de buurt komt van iets interessants kun je die informatie bekijken op het LCD scherm. Het GPS apparaat bepaalt je positie en biedt de relevante informatie aan. Zo kun je tekst, maar ook beeld en geluid zien en kies je er zelf voor wat je wel en niet wilt horen. De specificaties zijn aardig: 3,5 inch scherm dat ook buiten goed te gebruiken is en 4GB opslagcapaciteit. Er worden ook nog eenseen heleboel talen ondersteund. Wat het kost en wanneer het beschikbaar is is onduidelijk.
Mijn ervaring met audio guides is dat je altijd ellenlange verhalen moet beluisteren waar je niet altijd op zit te wachten. Doorspoelen dus. Als ik een filmpje zou kunnen bekijken zou me dat al meer aanspreken denk ik. Nu kan ik me zo voorstellen dat dit ook heel geschikt kan zijn voor vakken als geschiedenis of biologie (in de dierentuin) om een klas op pad te sturen met dit apparaatje. De leerlingen lopen op eigen gelegenheid rond en worden geprikkeld om extra informatie over wat ze zien door te nemen. Door ook beelden te gebruiken denk ik dat dit meer bij hun interesses aansluit. Maar of dit de Nederlandse markt gaat bereiken is nog niet bekend.

Labels: ,

zaterdag, september 23, 2006

Spieken met je mobiel verleden tijd?


In het Onderwijsblad van deze week las ik een klein artikel over een fenomeen dat schijnbaar steeds vaker voorkomt, namelijk leerlingen die hun mobieltje gebruiken om te spieken. Het gaat nog niet om hele grote aantallen, er wordt een onderzoek van de TKMST Monitor uit 2005 (zie hun persbericht van 12 januari van dit jaar) aangehaald waarbij sprake is van 9 procent van de jongens en 3 procent van de meisjes in de hoogste klassen van havo/vwo, maar het komt wel steeds meer voor. Ik moet zeggen dat ik het zelf nog niet heb ervaren, maar dat zal een kwestie van tijd zijn.
In Engeland werden vorig jaar 4500 examenkandidaten geschorst omdat ze hun mobiele telefoon hadden gebruikt om te spieken en een bedrijf dat daar handig op inspringt is Mobysafe (erg magere website helaas). Zij hebben een apparaatje ontwikkeld dat in- of uitgaande signalen van mobieltjes opspoort binnen een straal van tien meter. Volgens het blad zijn ze meteen al een hit en waren ze zelfs even uitverkocht. Voor 95 pond kun je er eentje bestellen.

Labels: , ,

zondag, september 17, 2006

Apple en Microsoft nieuws


Zowel Apple als Microsoft kwamen deze week met aardig gadget-nieuws. Bij Apple was het een aantal vernieuwingen aan de iPods, bij Microsoft werd de vermeende iPod killer, de Zune gelanceerd.
Leuk van Apple vind ik de nieuwe look van de Shuffle, hoewel er nog steeds geen display opzit (zie het plaatje). Het al behoorlijk kleine mp3 spelertje is nog eens voor de helft kleiner gemaakt en is volgens Apple nu de kleinste mp3 speler ter wereld. Je kunt hem nu ergens aan vast maken met een clip en de usb-aansluiting is verdwenen en ingeruild voor een apart dock.
Verder had Apple nog een nieuwe 2GB Nano met een nieuwe look en er waren wat prijswijzigingen. Zo kost de nieuwe 2GB Nano hetzelfde als de oude van 1GB, dus dat is wel een aardige aanpassing. Tenslotte was er ook nog een vooraankondiging van de iTV, een prototype van een nieuw apparaat waarmee je overal streaming TV kan kijken. Tot slot kun je met de laatste versie van iTunes nu ook video downloaden. Genoeg aardige dingen om eens mee te gaan stoeien dus.

Microsoft kwam met de Zune, waarover ik al eerder berichtte. Hij komt er in drie kleuren: zwart, bruin en wit. Het aardige bij de Zune zijn de wifi-mogelijkheden. Je kunt zo een andere Zune opsporen en draadloos muziek naar elkaars apparaat sturen. Er zijn nog geen prijzen voor de Zune bekendgemaakt. Het gerucht is dat Microsoft even van zijn stuk werd gebracht door de aangekondigde prijsverlagingen van Apple en vervolgens hun zaakjes opnieuw moesten bekijken. Wel is gezegd dat de Zune ergens in het "holiday season", oftewel december in de winkels zal liggen.

Labels:


Wikipedia Affiliate Button