Gadgets en onderwijs

woensdag, december 17, 2008

OLPC stand van zaken tijdens EduExchange 2008


De laatste sessie van vandaag tijdens de EduExchange met de titel "De invloed van de $100 laptop op ons onderwijs" wilde ik natuurlijk niet missen! Hij werd geleid door Frits Hoff van Stichting Openwijs.nl en ging over OLPC, een project naar mijn hart en waarover ik al veel vaker heb bericht.

Er werd gestart met de achtergronden van de OLPC (One Laptop Per Child) gedachte en de millenniumdoelen die de aanleiding voor de ontwikkeling van deze goedkope laptop (XO) vormden. Daarna wat technische specificaties. De XO is 100% recyclebaar en zo goed als gifvrij. Hij is op afstand beveiligd, dus stelen ervan is geen optie. Gevoeligheid voor netwerken in de omgeving is groot, de pc's kunnen ook tot op 2 km in onbebouwd gebied (!) met elkaar communiceren, zonder dat internet nodig is. Accu gaat 5-16 uur mee! Voor een school is er bovendien een koffer met zonnecellen te leveren waarmee de pc's kunnen worden opgeladen. Iets wat ik nog niet wist was dat de XO opstart met de boodschap: "Welcome children of the world". Ik wist ook niet dat het apparaat zelf te repareren is, het is modulair opgebouwd. Allemaal heel erg gericht op de situatie in een ontwikkelingsland. Belangrijke overweging voor inzet in ontwikkelingslanden is verder dat de pc's die daar nu heen gestuurd worden erg vervuilend zijn en kostbaar zijn in vervoer en gebruik. De XO is schoon en kost bovendien veel minder. Intussen is men ook bezig met een XS schoolserver, die volgend jaar te leveren zal zijn.

Het besturingssysteem, Sugar, is gebaseerd op Linux en is simpel te begrijpen. Binnenkort gaat Hoff sd-kaartjes leveren met Sugar erop. Er is intussen ook al aardig wat software voor de XO ontwikkeld door een kleine, maar actieve groep programmeurs. Voorbeelden van software zijn o.a. ESpeak,GeoQuiz, Memory, Measure, animaties maken, muziek componeren en presentatiesoftware. Samen werken in een tekstverwerker kan ook, er zijn dan 2 cursors op het scherm. De laatste handleidingen zijn altijd online gratis beschikbaar. Voor heel veel talen is een eigen variant gemaakt, zelfs voor plaatselijke dialecten. Sinds kort kan het apparaat ook gedeeltelijk Flash aan. En via een Jabber server is te chatten met XO gebruikers wereldwijd.

Inmiddels zijn er rond de 600.000 exemplaren wereldwijd verkocht. Meest wordt hij gebruikt in Zuid-Amerika. In Europa zijn ook al aardig wat groepen op kleine schaal met projecten met de XO bezig. Via Google maps is de wereldwijde verspreiding van de pilots met de XO te vinden.

Bram Renckens van basisschool Elckerlijc en Stichting Jong Leren vertelde vervolgens nog kort over zijn ervaringen. Met de XO wordt individueel onderwijs weer beter mogelijk. Creativiteit van de kinderen wordt gestimuleerd. Ze maken bijvoorbeeld ook tekeningen, reclameboodschappen en foto's met de XO. Het is geen vervanger voor de pc's die er al stonden op school, de mogelijkheden blijven beperkt. Maar het voegt wel weer extra mogelijkheden aan je onderwijs toe.

Er komt in het voorjaar van 2009 een nieuwe XO 1.5 op de markt waarin meer geheugen zit en waarop XP draaien mogelijk wordt. De XO 2 wordt dan eind 2009 verwacht, wat echt een heel nieuw toestel zal zijn. Zie daarover een eerder bericht. Hoff gaf aan dat deze wel eens voor de spectaculair lage prijs van $75,- zou kunnen worden verkocht. Het zal een dubbel touchscreen hebben en is ook te gebruiken als e-book reader.

Een hele mooie afsluiting voor mij van de EduExchange en het was goed om alles rondom de XO nog eens op een rijtje gepresenteerd te krijgen. Wil je alles weten over de XO in Nederland of meedoen aan een project ermee? Kijk dan op www.openwijs.nl.

Labels: , , , ,

zaterdag, november 29, 2008

Medion Akoya E1210: eerste indrukken


Zoals in het vorige bericht aangekondigd heb ik dus vandaag een nieuw netbook gekocht. Mijn Eee pc 701 Surf is dus te koop! :-)
De eerste indrukken van de Medion even kort op een rijtje:
- Prettig groot scherm (10") vergeleken met de Asus (7") en hogere resolutie (1024 x 600).
- Groter toetsenbord is even wennen.
- Touchpad gebruiken bij scrollen is ook nog even wennen. Ging op de Eee makkelijker.
- Batterij gaat helaas niet langer mee dan de Eee (ongeveer 2 uur).
- Windows XP werkt prima en is lekker vertrouwd (sorry Martijn).
- Webcam werkt ook goed en geeft beeld zoals je van eenvoudige webcams mag verwachten.
- Veel minder scrollen tijdens het browsen.
- Ietsje zwaarder dan de Asus, maar niet veel.
- De adapter is helaas wel erg zwaar, waardoor het geheel toch nog wel zwaarder is dan de Asus met toebehoren.
- Geinstalleerd zijn Wordperfect Office X3, Power DVD (hoewel er geen dvd speler inzit), FGoogle Desktop, Adobe Acrobat Reader en een programma voor bij de webcam (Cyberlink YouCam).
- Mooie afwerking, grijs met zwart, degelijk toetsenbord.
- Lekker grote schijf (160GB) voor zo'n klein apparaat.
- 3x USB, LAN, VGA uit, geheugenkaartslot, microfoon in en audio uit. Eigenlijk hetzelfde als op de Eee.
Al met al ben ik tot nu toe heel tevreden (maar dat ben ik al snel als ik wat nieuws heb). In de loop van de komende weken ga ik hem net zo gebruiken als de Eee en zal ik berichten over de verdere ervaringen.

Labels: ,

vrijdag, augustus 29, 2008

De geschiedenis van de OLPC op een rij


Gizmodo post vandaag een interessant bericht met de titel "OLPC origin: Bittersweet success and future of the XO laptop"waarin het verleden, heden en de toekomst van de OLPC (jeweetwel, dat was die lelijke groene pc die slechts 100 dollar had moeten kosten) eens goed op een rijtje is gezet. De bedenker van het apparaat, Nicholas Negroponte, komt aan het woord en ook worden de nieuwe spelers op de markt, zoals de Classmate en de EEE pc genoemd. De OLPC organisatie is in de loop der jaren aardig uitgedund doordat velen ontevreden zijn opgestapt, maar Negroponte gelooft nog steeds in het concept. De vroege aankondiging van de XO-2, waarvan alleen maar foto's bestaan en waarover ik al eerder blogde, zou anderen kunnen stimuleren om het concept verder uit te werken en te kopieren, aldus Negroponte.

Een duidelijk overzicht van hoe het was, hoe het is (met een link naar een handige database van Liliputing) en hoe het (misschien) zal worden. Onderaan het bericht staan ook nog links naar eerdere posts over de OLPC van de afgelopen jaren. Zeker het lezen waard als je er de tijd voor hebt.

Labels: , , ,

donderdag, augustus 21, 2008

Intel presenteert Classmate tablet pc


OLPC move over! Bij Liliputing stond een bericht over een nieuwe speler op de pc markt voor het onderwijs, namelijk de Classmate tablet pc (of Classmate 3, er is nog wat onduidelijkheid over de naam). Dit door Intel ontwikkelde apparaat is de opvolger van de Classmate pc en is voorzien van een 8.9 inch 1024 x 600 pixel touchscreen, 1.6GHz Intel Atom CPU, 1GB RAM, en een SSD. Verder zit hij in een stevig omhulsel met een handvat. Het scherm kan 180 graden roteren en er zit ook nog een webcam in.
Zie verder nog dit filmpje en het blogbericht van Pierre Gorissen die me net voor was.

Labels: , ,

vrijdag, juni 20, 2008

Mini laptops vergeleken


Bij PC Magazine hebben ze een handig overzicht gemaakt van een aantal mini laptops naast elkaar, zodat je makkelijker een keuze kan maken op basis van bijvoorbeeld prijs, schermgrootte of geheugen. De modellen zijn de Acer Aspire One, de HP Mininote en de Eee pc types 900 en 700. Het is soms wel een beetje lastig tegen elkaar afwegen, want de HP Mininote is dan wel heel compleet, maar kost ook meer dan het dubbele van een standaard Eee pc. Toch kan het wel handig zijn om eens alles naast elkaar te zien. Alleen jammer dat de MSI Wind , die later deze maand uitkomt, en de wat onbekendere Jisus van Van der Led. Vooral de nieuwste versie van de Jisus (de V2, zie het plaatje) lijkt een heel interessant alternatief voor een Eee pc 900 te zijn en kost slechts €350,-. Hij is er in rood, bruin leer en rose (!) leren uitvoering.

Labels: ,

zaterdag, mei 24, 2008

Advanced desktop en The Gimp op de eee pc


Via een tip van een collega (bedankt Hans!) heb ik in hele korte tijd de zogenaamde Advanced desktop op de eee pc gezet. Hierdoor krijg je de optie om te switchen tussen een reguliere desktop, of de standaard geinstalleerde easy mode van Xandros. Alles is te vinden op de eeeuser site, met name de wiki bevat veel waardevolle instructies voor als je wat meer met je systeem wil doen en niet zoveel verstand hebt van Linux (zoals ik).
Op de advanced desktop heb je eigenlijk meteen 2 desktops waartussen je kunt schakelen en in het Launch menu heb je dan ook nog de optie om de vertrouwde easy mode weer op te roepen. Verder is het natuurlijk prettig dat je de desktop nu met je eigen snelkoppelingen kan aankleden. Ik ben nog maar net begonnen, dus ga nog veel meer ontdekken!
Daarnaast heb ik in dezelfde wiki de instructies opgevolgd om The Gimp te installeren. Ik had namelijk de behoefte aan een programma waarmee ik bijvoorbeeld gemaakte foto's kon bewerken en dat zit niet standaard op de eee pc. Ook dit ging eigenlijk heel simpel, alleen heb ik dat vanuit de easy mode gedaan, omdat de instructies ook daar vanuit gaan.
Ik moet nog even uitzoeken hoe ik hier overal screenshots van maak (de standaard toetsen combinatie hiervoor werkt niet onder advanced desktop), en die zal ik dan bij Picasa neerzetten. Wordt vervolgd!
PS: ik tik dit trouwens in ScribeFire in de Firefox browser, hoop dat het er straks goed instaat.
UPDATE: plaatje toonde niet goed na uploaden, daarom maar even in Blogger aangepast.

Labels: , ,

dinsdag, april 15, 2008

The invasion of the minis

Het lijkt of er de laatste dagen steeds meer nieuws is over mini laptops, jeweetwel, iets als de Eee pc of de OLPC. Steeds meer grote fabrikanten in computerland zien er wel brood in en zetten hun eigen variant in de markt, met steeds weer net even andere specificaties dan die van de concurrent. Een klein overzicht van nieuws van de afgelopen week:

MSI Wind prijsindicatie: de MSI Wind, waarover ik al eerder berichtte, zal, afhankelijk van de gewenste hardwareconfiguratie, tussen de $470 en $1099 gaan kosten. In dat laatste geval krijgt zo'n mini laptop toch wel een maxi prijs.

Sharp brengt kleinste UMPC op de markt: dit wel heel fraai ogende apparaat, de Willcom D4, is slechts 188 x 84 x 25,9 mm groot en weegt 470 gram. Verder heeft het o.a. een 5 inch touchscreen, 1GB RAM, Wifi, een 40GB harddisk, Bluetooth, 2 MP camera,micro-SD slot en Voorlopig alleen in Japan te koop en dan voor omgerekend €740.

Het mij onbekende Kohjinsha komt met een UMPC waarin een dvd brander zit, iets wat toch wel heel bijzonder is in zo'n klein apparaat. Deze gadget heeft verder een 7 inch scherm, 1GB RAM, 60 GB harddisk, en nog wat andere, niet zo heel spannende zaken. Volgens Engadget gaat hij rond de $1500,- kosten (au!).

HP tenslotte heeft een heel leuke lijn van mini laptops aangekondigd, die ik vooralsnog alleen op de Amerikaanse website kon vinden. De laptop heet Mininote 2133 en is er in meerdere varianten, die weer in prijs varieren van $499 tot $849. Het instapmodel heeft dan bijvoorbeeld 4GB flashdrive en 512 MB RAM, terwijl de topper een 160 GB harddisk en 2GB SDRAM heeft. Kijk, daar gaat mijn gadgethart nou wel sneller van kloppen...

Labels: , ,

donderdag, april 03, 2008

Indirect gadgetnieuws


Ga ik een paar dagen even wat afstand nemen van mijn blog, gaan er ineens allerlei anderen over gadgetnieuws bloggen! :-) Ik volsta daarom maar met wat verwijzigen hier naar interessante posts die de laatste dagen verschenen.

Zo had Wilfred een item over de iPhone binnen het onderwijs. Natuurlijk is de iPhone helemaal hot en kan je als school ook wel scoren als je daarmee iets in je onderwijs gaat doen. Toch denk ik dat de functionaliteiten die genoemd worden niet zo typisch voor de iPhone zijn (zoals Wilfred ook al opmerkt) en dat je als alternatief ook heel goed een Windows Mobile telefoon kan gebruiken, die ook nog een stuk goedkoper is.

Pierre maakte een uitgebreide vergelijking tussen de Eee pc en de OLPC XO die nog eens goed aangeeft wat de apparaten interessant maakt en wat de overwegingen zijn om er 1 te kiezen. Ik ben zelf natuurlijk weg van de Eee pc, nog steeds mijn favoriete gadget op dit moment, dus mijn keuze is gemaakt.
Ook de aflevering van Klokhuis waarin gamebesturing wordt uitgelegd en waarover Pierre berichtte was erg aardig. Nooit geweten hoe een muis precies werkt bijvoorbeeld en dat daarbij een kleine lichtbron wordt gebruikt.

Bij Gizmodo (waar natuurlijk alleen maar over gadgets geblogd wordt, dus dat telt eigenlijk niet) zag ik nog de nieuwste Eee pc variant van Asus, namelijk een desktop model, de EP20 (zie plaatje). Helaas is er nog niks bekend over wat het ding allemaal gaat kunnen en wat het moet kosten. Ziet er wel aardig uit.

Labels: , , ,

woensdag, maart 12, 2008

MSI Wind een Eee PC killer?


Bij Gizmodo kwam een artikel voorbij over een mini laptop die wellicht de Eee pc (waar ik dit bericht trouwens op zit te tikken) het vuur na aan de schenen gaat leggen: de MSI Wind. Dit kleine laptopje, dat op de Cebit vorige week werd getoond, heeft een 10 inch scherm (de Eee pc heeft 7 inch), meer werkgeheugen (1GB), een strakkere vormgeving, snellere processor opties, een batterij die 7 (!) uur zou meegaan, en de mogelijkheid om er Linux of Windows op te draaien. Vooralsnog waarschijnlijk alleen nog een concept, maar zeker iets om in de gaten te houden. Verwachte prijs, afhankelijk van de specificaties: 299 - 699 euro. Volgens Tweakers komt hij in juni uit. Iets om op te wachten, Willem?

Labels: , ,

vrijdag, maart 07, 2008

De eerste indrukken van de Eee pc

Jawel, gisteren heb ik mijn Asus Eee pc opgehaald op het postkantoor en de hele avond heb ik ermee kunnen stoeien. Nu is het tijd om een eerste verslag te doen van dit prachtige apparaatje! Want dat is ie zeker.
Bij het openen van de doos was er verder weinig spannends, er zit een Eee pc in, een accu, een adapter, een cd-rom (die je er trouwens niet in kan afspelen, want er zit geen cd-drive in) en enkele boekjes met handleidingen. Maar het hele idee is natuurlijk ook dat je weinig nodig hebt om ermee aan de slag te kunnen.

Buitenkant: wit (nog wel...), 3 USB poorten, mmc/sd kaart slot, netwerkkabel ingang, ingang voor microfoon en koptelefoon, beeld uitgang. Bij het openklappen valt op dat dit vrij stroef gaat, je hebt er wel twee handen bij nodig. Toetsenbord is klein, dat is wel even wennen, je zit er al gauw naast. Maar oefening baart kunst zullen we maar denken. Kleine touchpad met muisknop eronder en een scrollmogelijkheid aan de rechterkant. Verdere specificaties: 4GB SSD, 512 MB RAM, 7 inch scherm, Linux besturingssysteem. Hij weegt nog net geen kilo (0,89). De accu gaat volgens de leverancier 2,5 uur mee, maar dat heb ik nog niet kunnen testen.

En dan zet je hem aan en valt meteen op hoe helder het beeldscherm is. Weliswaar klein (met 7 inch), maar toch heel duidelijk, omdat de iconen van het Linux besturingssysteem hierop zijn aangepast. Achtereenvolgens heb je bovenaan de keuze uit de tabbladen Internet, Work, Learn, Play, Settings en Favorites en kun je ook nog op een Help knop klikken. Ik heb trouwens overal screendumps van gemaakt die je hier kan vinden.

Het werken met de Eee pc gaat heel makkelijk, de tabbladen zijn intuitief, je hoeft maar 1 keer op een icoon te klikken en je kunt aan de slag. Voorgeinstalleerde programma's zijn Open Office, Firefox, Skype, Messenger, een PDF lezer, File Manager, een Longman woordenboek (wel Engels-Engels of Engels- Japans), Sound recorder, Music-, Video- en Photo manager, Media Player, verschillende kleine programma's voor het leren van taal, scheikunde, astrologie en rekenen, Paint en spelletjes als Solitaire, Sudoku, Tetris en Penguin racer. Een aardig uitgebreide selectie dus, en meteen waren daar al allerlei updates voor de downloaden nadat ik het draadloze netwerk aan de praat had gekregen.


Het draadloze internet instellen was een fluitje van een cent, alleen de WEP key intikken en browsen maar. Helaas moet je wel elke keer je Web-key opnieuw intikken om verbinding te maken, maar misschien moet ik nog even verder zoeken waar ik dat automatisch kan instellen. Met Firefox is surfen heel vertrouwd, ook op het kleine scherm werkt het goed. Soms moet je wel horizontaal scrollen, wat vervelend is en lettertypes zijn op enkele sites wel klein. Op het tabblad Internet staan allerlei links naar bijvoorbeeld Webmail (je kiest zelf tussen Gmail, Hotmail, AOL of Yahoo), iGoogle, Messenger, Google Docs en Wikipedia. Google docs is net te doen op het kleine scherm, je merkt wel dat je zit te priegelen, vooral in Presentations. Dan is een groter scherm toch beter. Voor een indruk heb ik daar ook wat screenshots van gemaakt die op mijn picasasite staan.
Het geluid is boven verwachting goed. Het klinkt niet erg blikkerig en is nog behoorlijk hard te zetten zonder dat het vervormd. Er is ook een icoon Internet radio waar je naar Mediayou.net wordt geleid die allerlei kanalen biedt die je kan luisteren en ook dat werkt goed. De opname van geluid werkt ook, maar de microfoon zit aan de onderkant, dus als je hem even optilt gaat het wel beter. Geen topkwalitet, maar dat mag je hiervan ook niet verwachten vind ik.

Alles bij elkaar denk ik dat ik me hier wel aardig mee kan redden als ik bijvoorbeeld op vergaderingen aantekeningen wil bijhouden, bij conferenties verslag wil doen of gewoon op de bank wil zitten browsen. Na een tijdje wordt hij trouwens wel vrij warm aan de onderkant, dus dan is hij op schoot niet meer zo comfortabel. De komende weken heb ik wel genoeg gelegenheden om hem verder te testen, dus mensen die mij in Maastricht tegenkomen zullen mijn Eee pc ook zeker zien.

Of het apparaat ook voor cursisten interessant zou kunnen zijn is natuurlijk de hamvraag. Als je ze wilt laten tekstverwerken, internetten en geluid, foto's of film wil laten luisteren/bekijken dan is het prima geschikt. Maar het kleine scherm en toetsenbord is wel een beperking als je hem veel gaat gebruiken. Sommige zaken zijn dan niet zo prettig als bij een normale pc. Natuurlijk kun je er ook wel weer een extern toetsenbord, scherm en muis aan koppelen via de verschillende poorten, maar dan heb je een pc die natuurlijk minder kan dan een normale laptop. De vraag is dan of je een volwaardig apparaat nodig hebt of dat je hiermee kunt volstaan. In mijn situatie denk ik dat ik een heel eind kom, maar als ik een presentatie wil maken of foto's wil bewerken denk ik toch dat ik mijn gewone pc kies. En ik denk dat dit voor cursisten net zo zal gelden.

Labels: , , ,

dinsdag, maart 04, 2008

Eee pc part two


Helaas is mijn Eee pc nog niet afgeleverd (de bezorger stond voor een dichte deur en morgen ook weer, dus dat wordt donderdag pas), maar er is wel ander nieuws op dit front. Op de CEBIT, de jaarlijkse "grootste beurs te wereld voor de digitale industrie" in Hannover is een nieuwe versie van de Eee pc (de 900) gepresenteerd met een groter scherm (9 inch), meer RAM (1GB), een grotere SSD (12GB) en mogelijk zelfs Windows XP erop (maar dit alleen tegen meerprijs). Verwachting is dat deze halverwege dit jaar gaat uitkomen voor 399 euro. Ook werd een samenwerking met T-Mobile aangekondigd waar men een abonnement wil aanbieden voor gebruik van hun Hotspots in combinatie met een Eee pc.
Daarnaast zijn er enkele accessoires door Asus gepresenteerd voor de Eee pc, die misschien nog niet erg spannend zijn, maar wel aangeven dat Asus serieus van plan is om hiermee verder te gaan en het niet als eendagsvlieg ziet. Ik kan bijna niet wachten tot ik hem heb, maar tot die tijd ga ik maar in mijn pas aangeschafte tijdschrift Linux Starter zitten bladeren...

Labels: , ,

maandag, maart 03, 2008

De Eee pc is te koop!


Ik kreeg net een tip dat de Eee pc van Asus nu ook al in Nederland te koop is via Komplett. Hij kost er €339,- en dat is een hele aardige prijs denk ik, hoewel eerder geruchten rondgingen dat hij €299,- zou gaan kosten. Ook zou hij pas in april in Nederland beschikbaar zijn, maar dat blijkt dus ook niet waar te zijn geweest. Het is de witte uitvoering, de zwarte staat ook op de site, maar is nog niet op voorraad. Ik heb de bestelling meteen maar geplaatst, en als hij er is zal ik uitgebreid verslag doen van de mogelijkheden. En in Maastricht kan ik er dan uitgebreid mee aan de slag!

Labels: , ,

woensdag, januari 23, 2008

Eee PC in het wild


Ik heb net een Eee pc van Asus in het echt gezien bij de stand van Skool. Prachtige kleine laptop, op Linux gebaseerd en voorzien van een software "schil" die het voor cursisten makkelijk maakt om de programma's te vinden die ze nodig hebben. Foto en links volgen!

Labels: , , , ,

woensdag, september 26, 2007

One laptop per child kerstactieBij Mobuzz, waar ze eindelijk weer een goede presentatrice hebben gevonden, werd gisteren verwezen naar het One laptop per child (OLPC) project. Al enkele jaren is de Foundation van het OLPC bezig om voor met name ontwikkelingslanden een goedkope laptop te produceren, waar al heel wat over te doen geweest is. Zo kwam er geen Windows op, maar Linux om het apparaat goedkoop te houden. Later berichtte Tweakers weer dat op het apparaat misschien toch een Windows variant zou kunnen draaien en dat hij $175,- moest gaan kosten. Er was in het begin steeds sprake van een prijs van 100 dollar, maar dat hebben ze niet vol kunnen houden.


Nu is het eindelijk zover en kan de laptop (het XO model) vanaf 12 november worden gekocht als kerstcadeautje voor je eigen kind. Voor $399,- koop je een laptop en krijgt een ander kind in een ontwikkelingsland er meteen ook eentje. Je kunt ook $200,- doneren om alleen een laptop weg te geven aan een kansarm kind.
Hoewel de prijs niet zo laag is gebleven als men gehoopt had, denk ik nog steeds dat dit een heel goed idee is. Kinderen in arme landen krijgen zo de kans om ook hun wereld te vergroten en te leren met goede apparatuur. En dat het apparaat voor je eigen kinderen ook de moeite waard is, is dan mooi meegenomen.

Labels: , , ,

donderdag, juni 07, 2007

Nanobook minilaptop


Bij Gadgetzone stond weer een gadget om van te watertanden: de Nanobook van VIA Technologies. Welliswaar alleen nog een reference design, maar volgens Gadgetzone zal hij in Europa door Packard Bell op de markt worden gebracht voor rond de 420 euro (600 dollar). Als ze de prijs tenminste eerlijk omrekenen, want de dollarprijs is vaak toch wel een stuk lager dan die in euro's.


Bezwaren die je wel eens hoort bij het inzetten van laptops op scholen zijn dat ze zwaar zijn, veel ruimte in een tas innemen en stroom slurpen. Dat los je met een Nanobook grotendeels op. De specificaties:

" De NanoBook is uitgerust met een 1,2GHz VIA C7-M processor, tot 1GB DDR2 RAM, een 30/60GB harddisk, twee ingebouwde speakers, een microfoon, audio-uitgang, 4-in-1 geheugenkaartlezer, Wifi 802.11g en Bluetooth. Het besturingssysteem is Windows XP. Vista is ook mogelijk, maar dan alleen de Basic-versie en dat gaat ten koste van de levensduur van de batterij (met XP 5 uur). Een opvallende noviteit is het gedeelte rechts van het scherm. Daarin kunnen zogeheten MobilityPLUS Modules in worden geplaatst, oftewel optionele, kleine USB-apparaten, zoals een Bluetooth VoIP-telefoon, een GPS-unit, een 3G/CDMA-adapter en een wereldklok. Het apparaatje weegt 850 gram en heeft afmetingen van 230 x 171 x 29,4 mm. De prijs wordt 600 dollar." En dan heb ik het nog niet gehad over de fruitige kleurtjes waarin hij geleverd kan worden!

Wanneer het apparaat op de markt komt is onduidelijk, maar als hij er is, en ik heb nog wat geld ergens liggen, dan is ie voor mij!

Labels: , ,

vrijdag, april 07, 2006

Eerste prijs van UMPC bekend (schrik niet!)


Zoals ik al een beetje verwacht had valt de prijs voor de UMPC's die de komende maanden op de markt verwacht worden erg tegen. Hoewel Microsoft bij de lancering had aangegeven dat ze onder de $1000,- zouden blijven, is nu de Q1 van Samsung te koop via Expansys in Engeland voor maar liefst 799,95 pond! Dat is al gauw een slordige 1200 euro en daarvoor koop je toch wel een hele leuke laptop. Voorlopig dus nog niet realistisch om over inzet in klassen te gaan nadenken...

Labels: , ,


Wikipedia Affiliate Button