Gadgets en onderwijs

woensdag, augustus 13, 2008

Ook maar weer aan de slag


Nadat al meerdere collega bloggers een bericht hadden gepost over hun vakantieperikelen en de start van een nieuw schooljaar (zie bijv. hier, hier, hier of hier), kon ik natuurlijk niet meer achterblijven. De vakantie viel voor mij vroeg dit jaar en lijkt al weer lang geleden, maar voor wie het interesseert: de foto's met beschrijvingen en hoog kastelengehalte staan hier. Ik heb nog enkele panoramafoto's gemaakt die ik met de software van de Canon camera eenvoudig heb bewerkt en die best aardig gelukt zijn, al zeg ik het zelf. Mocht je nog een leuk overnachtingsadres zoeken dan kan ik je Chateau de Cheman of de parador in Hondarribia van harte aanbevelen. We zijn er enorm in de watten gelegd, iets wat ik erg belangrijk vind bij een vakantie. Voor ons geen camping, gasstelletjes en BBQ, wij houden van luxe!

Onderweg hadden we op meerdere adressen wifi (meestal gratis, men begint het te leren) en daarom kwam mijn Eee pc goed van pas. Ik kon het toch niet laten af en toe te twitteren en wat gadgetnieuws door te nemen. Vooral op het gebied van de mini notebooks kwam er weer veel voorbij. Zie bijvoorbeeld de weblog Lilliputing voor actueel nieuws hierover. De mininotes/ netbooks/ ulpc's nemen momenteel echt een vlucht en ook de Aldi had deze zomer een 10 inch Medion variant te koop. Natuurlijk heb ik mijn pc-tje weer te vroeg gekocht, want de schermen van de nieuwe modellen zijn groter, er zit een webcam in, er zit een Nederlandstalig besturingssysteem op en er zit meer geheugen in voor dezelfde prijs. Toch ben ik nog steeds heel blij met de Eee pc en gebruik hem iedere dag.

Mijn andere favoriete gadget, de Nintendo DS Lite, is helaas niet ongeschonden de vakantie doorgekomen. Ik heb hem laten vallen op een stenen vloer en het bovenste scherm is nu stuk. Dat betekent dat veel spellen niet meer te spelen zijn, maar gelukkig doet Mahjong het nog wel, iets wat ik het meeste doe. Ik wacht tot de feestdagen in de hoop dat er dan aanbiedingen komen en dan schaf ik een nieuwe aan. Of heeft iemand er nog eentje liggen die ik voor een zacht prijsje kan overnemen?

Labels: , ,

maandag, juni 23, 2008

La douce France


Mijn zomervakantie is vandaag begonnen (iets eerder dan de reguliere schoolvakantie) en morgenochtend reizen we af naar het zuiden. Voor het eerst van mijn leven ga ik Frankrijk ontdekken, waar we, behalve in Parijs, nog niks hebben gezien. De route loopt langs Parijs, de Loire, Limoges en de Languedoc naar de Pyreneen waar we een week zullen blijven. Daarna gaat het in een week weer terug via min of meer dezelfde route. Ik ben al een paar dagen bezig mijn Frans op te krikken met My French Coach en Travel Coach Europe 1 (de leukste van de 2, maar online bijna niks over te vinden) voor op de Nintendo DS, dus je parle me daar wel een stuk in de ronte. Hier zal het even wat stil worden, hoewel ik wel verwacht af en toe online te kunnen zijn op mijn Eee pc, maar voorlopig even drie weken stil hier. Daarna zal ik me weer vollop in de blogosphere storten!

Labels:

zaterdag, april 05, 2008

Er is er een jarig...


Vanaf deze plek, Willem, nog een keer gefeliciteerd! Ik ben benieuwd hoeveel mailtjes je nu gehad hebt. En Karin, leuke actie!

Labels:

woensdag, februari 20, 2008

Dubbel feest!


Vandaag ben ik jarig en hoewel ik me niet al te jofel voel (al een paar dagen een zware verkoudheid onder de leden ) begon mijn dag op 2 manieren erg goed. Allereerst met het cadeautje van mijn vriend: een Wake-up Light van Philips. Kan ik lekker ontspannen van wakker worden met een gesimuleerde zonsopgang en vogelgeluiden. Ik ben trouwens niet de enige die er eentje heeft. Ben benieuwd hoe hij zal bevallen.

Het andere cadeautje is toch wel dat mijn blog op de Longlist van de Dutch Bloggies staat! Dat ik dit nog mag meemaken, ik ben er even stil van.... Dat mijn blog prijkt tussen (in mijn ogen) veel waardiger blogs als die van Pierre Gorissen, Willem Karssenberg en Margreet vd Berg vind ik al een eer op zich! En dat Karin Winters met haar blog van nog geen half jaar oud hier al tussenstaat is ook een enorm knappe prestatie.

Straks nog even aan de koffie met gebak en mijn dag kan niet meer stuk!

Labels: , ,

donderdag, januari 17, 2008

Off topic: boeken te koop


Ik maak even schaamteloos gebruik van mijn blog om een advertentie die ik gisteren bij Marktplaats heb gezet onder de aandacht te brengen. Ik verkoop namelijk mijn complete voorraad Engelstalige thrillers en detectives (en dat zijn er een hele hoop...). Ik heb intussen al zoveel van de boeken digitaal dat ik wel wat kastruimte wil vrijmaken.
Dus, lees je net als ik graag boeken in het Engels van John Grisham, Patricia Cornwell, Sue Grafton, Ian Rankin, Minette Walters, Nicci French, Val McDermid en David Baldacci, of ken je iemand die dat graag doet, neem dan even contact op via gadgetsenonderwijs@gmail.com. Ik heb ook nog wat losse boeken van andere schrijvers als Stephen King, Mary Higgins Clark en Elizabeth George. Geef even aan welk boek je zoekt, dan kijk ik of ik het heb. Het kost me teveel tijd om al mijn boeken ergens op een pagina te zetten (ik denk dat het al gauw tegen de 700 loopt), dus even opvragen is makkelijker. Ik heb zowel hardbacks als paperbacks en de prijs kunnen we onderling afspreken.
Het plaatje komt trouwens van Imagechef, een ontdekking!

Labels: ,

donderdag, oktober 04, 2007

Free BurmaFree Burma! Petition Widget


Name: (required)


Email:


Web:


Country:


De wereldwijde oproep aan Bloggers om aan de onderdrukking in Birma aandacht te besteden zal ik ook niet voorbij laten gaan. Vandaag doen zoveel mogelijk bloggers een poging om mensen op de petitie Free Burma te wijzen. Laatste stand gisterochtend was 5000 stemmen. Via deze widget kun je ook je stem laten horen!

Labels:

vrijdag, augustus 24, 2007

Daar zijn we weer!


Vol indrukken en verhalen over China ben ik deze week weer met frisse moed aan de slag gegaan. Ik heb de weken die ik nog had na mijn reis vooral gebruikt om eens met de foto's te stoeien en ben daar weer aardig wijzer van geworden.
Zo heb ik allereerst al mijn China foto's via Picasa van Google (intussen versie 2, maar nog steeds beta) online gezet en heb toen alle overige foto's van vorige reizen ook meteen maar geupload. Je krijgt 1GB ruimte, dus dat was geen probleem. Nieuw in de laatste versie is trouwens dat je er ook filmpjes bij kan zetten in aparte albums, dus ook dat heb ik gedaan met de (kwalitatief misschien niet zo fraaie) filmpjes van China. Maar van een fotocamera kan je ook geen prachtige videobeelden verwachten.
Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met Magix Foto's naar CD en DVD Deluxe 6, en daar heb ik een prachtige presentatie mee kunnen maken met overgangen, achtergrondmuziek en titels erin. Deze was, inclusief mooi geanimeerd menu, eenvoudig op een DVD te branden en de komende weken zal ik daar familie en vrienden mee vermoeien... Het programma vond ik gebruikersvriendelijk en doordacht en de extra effecten en mogelijkheden van de Deluxe versie zijn de investering van 60 euro zeker waard. De basic versie kost zelfs maar 30 euro! Voor school hebben de video variant aangeschaft (Magix Video Deluxe 2007, intussen is versie 2008 alweer uit) wat we willen inzetten voor het maken van bijvoorbeeld voorlichtingsfilms en lesmateriaal voor de school, in het kader van het Streaming Media Project van Kennisnet. Dit schooljaar hopen we aardig wat materiaal hiermee te kunnen bewerken en de werkwijze verschilt niet erg van de foto variant, dus dat lijkt me heel goed bruikbaar. Voorwaarde is wel een snelle computer met veel geheugen, want hoe langer je presentatie, hoe sneller hij vastloopt was mijn ervaring. Het scheelde wel toen ik de lange presentatie in stukjes had opgeknipt met daarin niet meer dan 40 foto's. Ik had ook wat brandproblemen thuis, maar op de Magix site zijn daarvoor weer patches te downloaden.
Tenslotte heb ik nog wat van de foto's laten printen in verschillende vormen, bij Mypix van Pixmania, waar ik al vaker goed geholpen ben. Ik heb een fotoboek online samengesteld en laten drukken, 1 print op canvas en een bureaukalender voor op mijn werk. Alles was al na 3 dagen in huis, dus dat is razendsnel. De enige teleurstelling was de canvasprint, die toch niet zo mooi afgewerkt is als eerdere exemplaren die we via de Canvascompany hadden laten doen. Verder ziet alles er prima uit, mooi afgewerkt en duidelijke prints.

En nog even dit: ik was natuurlijk in China op zoek geweest naar de leukste gadgets zoals de Chinese iPhone, maar heb deze helaas niet kunnen vinden. Wat ik wel een aantal keren tegenkwam wat ik hier nog niet heb gezien zijn de telefoonopladers op straat en op vliegvelden. Waarvan bijgaand een plaatje.

Labels: , ,

maandag, januari 08, 2007

Net Neutrality


Save the Internet Rock the Vote
Dit filmpje zorgde er bij mij voor dat ik ging nadenken over de toekomst van het internet. Hoewel het onwaarschijnlijk klinkt, is er een kans dat het internet langzamerhand door grote bedrijven zal worden overgenomen en dat het niet meer zo makkelijk zal zijn voor iedereen om er zijn/haar eigen steentje aan bij te dragen. Deze documentaire over "Net Neutrality" (wat dat is hoor je in het filmpje) geeft een beangstigend toekomstbeeld. Of het inderdaad die kant opgaat? Ik weet het niet, maar het zet je wel aan het denken...

Labels:

Information overload


Ik heb de kerstvakantie gebruikt om eens helemaal los te komen van al die bakken met informatie die er elke dag weer over me worden uitgestort. Als je niet uitkijkt ben je de hele dag bezig met het verwerken van informatie uit boeken, kranten, tv, internet, blogs, rss-feeds en YouTube filmpjes. Dus weinig nieuws gevolgd, weinig gelezen (behalve een stuk van The World is Flat van Thomas Friedman, wat al behoorlijk wat "food for thought" opleverde) en Oud en Nieuw in Gent gevierd. Ook mijn computer heeft een rustige twee weekjes gehad, alleen af en toe een film gedownload en wat mailtjes verstuurd.
Geen blog bijgehouden ook, en ik voelde me er niet eens schuldig over, want dan ben je verkeerd bezig denk ik. En toen ik vandaag weer aan het werk ging had ik weer nieuwe energie opgedaan om de nieuwe bakken informatie door te spitten, dus de komende tijd valt er weer wat te lezen hier.

Labels: ,

vrijdag, juli 14, 2006

Scotland here we come!


Morgen begint officieel mijn zomervakantie en dinsdag stappen we in Ijmuiden op de boot naar Schotland. We hebben een rondreis geboekt en alle accommodatie in Pubs en Inns onderweg is al geregeld. We doorkruisen het hele land, van Peebles naar Thurso en van Inverness naar The Isle of Skye. Natuurlijk heb ik vantevoren al wat op internet zitten rondkijken en gisteren kwamen we nog de prachtige site Undiscovered Scotland tegen, waarop heel veel informatie en prachtige plaatjes te vinden zijn. Je kunt eenvoudig op de landkaart inzoomen en doorklikken naar de bezienswaardigheden in een regio, maar je kan ook een index en alfabetische woordenlijst raadplegen. Erg mooi gedaan.
De komende weken zal ik dus even offline zijn, hoewel ik wel verwacht dat we ergens waar Wifi is nog even mail zullen checken. Helemaal afkicken is best moeilijk...

Labels:

donderdag, juni 29, 2006

Digiholic, digibeet of digidon't?Alweer enkele weken geleden las ik een stukje op Gadgetzone.nl over een onderzoek door Trendbox (in opdracht van Microsoft). Onderzocht werd in hoeverre mensen de technologische ontwikkelingen volgen en hoe betrokken men is bij de digitale wereld. 17% van de bijna 1300 ondervraagden kreeg de kwalificatie "digiholic" oftewel "mensen bij wie de ontwikkeling van digitale technologie niet ver genoeg kan gaan. Digitale camera's, mobiele telefoons, laptops, dvd's, flatscreens, digitale tv en mp3-spelers zijn uit hun leven niet meer weg te denken."

Andere groepen die werden onderscheiden zijn:
de techfan (30%)
de bijbener (21%)
de digibeet (23%)
de digidon't (9%)

De digitale nerd (zie het plaatje) die op een muffe zolder met zijn apparatuur zit te pielen is een verschijnsel uit het verleden. "Bij de techfan staat de digitale technologie in het teken van plezier, de bijbener oordeelt vooral vanuit functionele overwegingen en wil graag bijblijven op het gebied van ontwikkelingen om niet de kans te lopen achterop te raken in de maatschappij. De digibeet staat enigszins terughoudend tegenover digitale technologie en vindt dat het als gemak moet dienen en niet teveel moeite moet kosten.De digidon'ts ten slotte zijn überhaupt niet geïnteresseerd in nieuwe snufjes en digitale technologie. Ze hebben moeite om bij te blijven en zien het nut van technologie niet in. Ondertussen is deze laatste groep ook nog best digitaal met een mobiele telefoon en digitale camera. Eén ding staat vast: techniek wordt steeds menselijker en is niet meer weg te denken uit ons leven. "

Verder bleek uit het onderzoek ook nog dat de gemiddelde Nederlander maar liefst 11,9 digitale apparaten thuis heeft. Als ik hier kijk zitten we daar nog wel ruim boven, maar ik reken me dan ook tot de groep digiholics. En dat is helemaal geen scheldwoord want volgens Trendbox zijn die "nuchter, ze geloven minder in 'leven na de dood' dan de gemiddelde Nederlander, maar niet oppervlakkig. Mode interesseert hen minder dan de meeste mensen. De Digiholic is trendy, en overal bereikbaar, heeft de nieuwste hightech stuff en maakt van elke dag weer een nieuw avontuur." Wil je meer lezen, klik dan hier. Ik ga weer een nieuw avontuur beginnen!

Labels:

dinsdag, mei 23, 2006

Even op reis


De komende dagen zit ik in Londen. Mijn vriend doet er een cursus over Web Usability, gegeven door de goeroe op dit gebied, Jacob Nielsen. Op diens site staat onder andere dit interessante stukje over waarom er vrijwel geen plaatjes te vinden zijn.
De komende dagen is er dus even geen nieuws hier.

Labels:

SMS diensten

Ik heb een klein onderzoekje gedaan naar wat sms mogelijkheden voor mijn school. We willen binnen ons team zaken als roosterwijzigingen en ziekte van docenten door gaan geven, maar zijn er nog niet uit hoe we het beste zoveel mogelijk cursisten kunnen bereiken. De ervaring is dat e-mail slecht wordt gelezen, dat telefooncirkels altijd ergens blijven steken en ook de ELO is bij ons nog niet erg ingeburgerd. Volgend schooljaar wordt de Sharepoint portal in gebruik genomen en dan komen er wellicht meer mogelijkheden, maar of een cursist daarop zal kijken is ook maar de vraag. Ze zullen dan wel 's ochtends de pc moeten opstarten en (hoewel het langzamerhand uitzonderingen worden) nog niet iedere cursist beschikt over een pc met internet thuis.
Ik heb eens gekeken naar SMS-diensten. Ik heb een tijdje zitten googlen en kwam wat interessante zaken tegen. Ook heb ik mijn cursisten maar eens gevraagd wat zij gebruiken. De volgende dingen heb ik gevonden.

SMS via internetsites:
http://www.smscity.nl/ Een eigen gsm nummer is nodig om je aan te melden. Je koopt “credits” die varieren in prijs van nog geen 5 cent tot 13 cent per verstuurd bericht. Je waardeert je credits op door een nummer te bellen en een code in te toetsen. Hiervoor is dus een 06 nummer nodig van school.

http://www.hotsms.nl/ Werkt net zo als smscity. Is wel wat duurder. Je kunt hier ook credits sparen door berichten te versturen.

http://www.smspublisher.nl/ Is meer gericht op de zakelijke markt. Berichten kosten dan 20 cent en er kan een site worden gemaakt in de huisstijl van de school.

http://www.clubmessage.nl/nl/050101_sms_messaging.php Deze commerciele dienst wordt gebruikt door het ROC Nijmegen (zie http://www.w3news.org/index.php?cat=nieuws&sub=Nijmeegse%20school%20zet%20sms%20in%20bij%20rooster-wijzigingen&limit).

http://www.dotto.nl/business.action Deze site maakt het mogelijk om sms berichten via e-mail te versturen, voor 12,6 cent per bericht (ex BTW). Er is een zakelijke optie om meteen bundels vanaf 1000 berichten in te kopen.

http://www.smslorre.nl Deze dienst kwam ik ook nog tegen, maar de forum en nieuws bijdrages doen vermoeden dat er niet zoveel meer met deze (overigens wel interessante) service gebeurt. Je kunt hier een eigen SMS-dienst opzetten waarvoor mensen zich kunnen aanmelden. Je kunt er zelfs nog aan verdienen, maar dat lijkt me een beetje te mooi om waar te zijn, temeer omdat er in het forum iets te lezen valt over vertraging in de uitbetaling...

SMS via een Building Block in Blackboard:
Er bestaat een Building Block voor Blackboard (College SMS) waarmee je groepen leerlingen sms-jes kan sturen via Blackboard. Zo’n Building Block is niet gratis, maar per sms betaal je dan niet meer.

SMS via speciale diensten voor scholen:
http://sms4s.nl/ Eigenlijk bedoeld voor middelbare scholen. Het bedrijf zit in Heemstede. Een school kan zich aanmelden bij de site en de kosten op zich nemen. Een cursist kan zich ook aanmelden bij de site. Vervolgens kan een school de aangemelde cursisten een sms bericht sturen over roosterwijzingen, ziekte enz.

http://www.roosternet.nl/mobiel.html Deze dienst richt zich alleen op roosterwijzigingen, die via een sms naar leerlingen wordt gestuurd, of via een WAP site worden aangeboden.

Tenslotte:
Nog een interessant onderzoek over hoe je cursisten zou kunnen informeren is gedaan voor Fontys Hogescholen en dat staat op http://intranet.hi.fontys.nl/users/von/css/grassroot.htm. Er wordt niet alleen gekeken naar sms, maar ook naar e-mail en zogenaamde widgets (kleine programma’s die op de desktop van een cursist kunnen worden geïnstalleerd en die op basis van een rss-feed de roosterwijzigingen tonen). Over widgets heb ik al eerder geblogd evenals Margreet van den Berg. Voordeel hiervan is dat dit gratis is, nadeel is dat er niet specifiek informatie voor 1 cursist getoond wordt, maar voor alle cursisten. Uit het onderzoek blijkt trouwens dat SMS voor Fontys op de laatste plaats eindigt qua communicatiemedium, maar dat hoeft voor onze school natuurlijk niet zo te zijn.
Mocht er nog iemand weten over welke sms dienst er in Veldhoven folders werden uitgedeeld dan hou ik me aanbevolen, want ik heb die intussen weggegooid en kan er verder nergens iets over vinden. Ook andere tips of ervaringen zijn welkom!

Labels: ,

zondag, mei 21, 2006

Usersmanualguide.com


Al enkele weken geleden kwam ik een link tegen naar Usersmanualguide.com, maar nu pas heb ik er even kunnen rondkijken. De makers van deze site hebben, zoals de naam al doet vermoeden, een grote hoeveelheid handleidingen online gezet van de meest uiteenlopende apparaten. Huishoudelijke spullen zoals wasmachines, koelkasten en strijkijzers, maar vooral veel audio en video apparatuur. Ook voor een van mijn mobieltjes kon ik er een handleiding vinden. De site heeft handleidingen voor de volgende merken: Panasonic, Sharp, Casio, Yamaha, Funai, Icom, Philips (met een enorme lijst handleidingen!), Motorola en Samsung.
Er staat verder niks op de site, niet wie de makers zijn en ook niet of de lijst verder wordt aangevuld, maar daar ga ik wel van uit. Toch wel erg handig als je een apparaat hebt en de handleiding niet kunt vinden.

Labels:

zondag, februari 05, 2006

De muziek van een beschadigde harde schijf

Op Gizmodo is de afgelopen weken enkele keren aandacht besteed aan de website van Hitachi die enkele geluiden op hun site hebben geplaatst van harde schijven die op het punt staan het te begeven. Zo kun je als gebruiker dus herkennen of je je zorgen moet gaan maken en binnenkort je schijf moet vervangen. Aangezien de harde schijf op mijn werk af en toe ook merkwaardige klikken laat horen wilde ik dit even checken. De geluiden 1 en 2 kwamen het dichts in de buurt, allebei hebben ze iets te maken met de schrijfkop van de harde schijf. Ik denk dat ik systeembeheer maar eens zal waarschuwen...
Grappig op Gizmodo is trouwens dat ze er meteen een prijsvraag aan verbonden hebben en de lezers hebben gevraagd met deze geluiden een leuk muziekje te maken. De prijswinnaars staan hier en de resultaten zijn geweldig!

Labels:

maandag, oktober 31, 2005

Pocket PC Addict te koop


Ik las gisteren dat een van mijn favoriete sites als het over Pocket PC's gaat te koop is. Het gaat om Pocket PC Addict, een aardige weblog die ik nu al weer enkele jaren volg en die vaak een persoonlijk tintje heeft. De man die het beheert heeft er gewoonweg geen tijd meer voor. Aangezien de website een doorstart zou kunnen maken hou ik hem voorlopig nog wel in de gaten.

Labels:

dinsdag, september 06, 2005

Katrina nieuws

Al meer dan een week kijk ik iedere dag naar CNN en Fox News om de laatste stand van zaken in het zuiden van de VS te zien. Vooral op Boing Boing lees ik er ook veel over. Enkele zaken zijn me opgevallen.
Allereerst het interview met de burgemeester van New Orleans, Ray Nagin. Hij was zeer geemotioneerd en zijn interview zit dan ook vol scheldwoorden en vloeken en tieren. Je kon duidelijk merken dat deze man ten einde raad was. CNN had alle "foute woorden" weggepiept, maar de ongeschonden versie staat hier (bittorrent).
Dan was er gisteren op Boing Boing een stuk uit een email bericht van jounaliste Laurie Garrett die in haar tekst ingaat op de grote ellende die nog gaat komen in de getroffen staten op het gebied van ziektes en insectenplagen. Ik ben er behoorlijk van geschrokken en hoop dat de Amerikaanse overheid dit probleem onderkent.
En dan was er nog de man (Aaron Broussard) die ik ook hier in het nieuws zag, die hartverscheurend een relaas deed over de valse beloftes die werden gedaan over het redden van een moeder van iemand die hij kende. Na eindeloze beloftes dat ze de volgende dag gered zou worden is ze verdronken.
Al deze verhalen vind ik behoorlijk aangrijpend en ik blijf dan ook steeds maar weer teruggaan naar CNN en Fox, hoewel ik het vermoeden heb dat hier lang niet alles objectief wordt getoond. Zeker Fox laat nog neit de helft zien van alles wat er mis is gegaan en blijft maar volhouden dat alles goed geregeld is. Ik kan de documentaire van Tegenlicht van vorig jaar oktober over deze nieuwszender trouwens aanraden, dat geeft een heel andere kijk op hun slogan "Fair and balanced".

Labels:


Wikipedia Affiliate Button