Gadgets en onderwijs

zaterdag, januari 17, 2009

Raarste gadget van de week: Monkey usb handwarmers

Elke week blader ik vaak met stijgende verbazing door de gadgetblogs, want de fantasie van gadgetdesigners is onuitputtelijk en levert dankbare onderwerpen voor deze rubriek op. Vooral op usb gebied valt er veel raars te vinden en zo kwam ik deze usb handwarmers tegen in de vorm van apenhoofdjes.
Nou heb ik zelf best vaak last van koude handen als ik een tijdje achter de pc heb zitten werken, maar ik geloof niet dat ik zo ver zou gaan om een dergelijke merkwaardige uitvinding om mijn handen heen te doen. Ev en eenbakje warme koffie of thee vasthouden wil dan vaak ook goed werken.

Labels: ,

zaterdag, januari 10, 2009

Raarste gadget van de week: Origami Sticky Notes


Bij Nerd Approved stond een overzicht van de voor hen raarste gadgets van 2008 en daar zat heel veel geschikts voor deze rubriek tussen. Ik heb er eentje gekozen die wellicht nog in het onderwijs een plekje zou kunnen vinden (want de Humping Bunnies vond ik wat te ver gaan), namelijk de Origami Sticky Notes. Ik gebruik ze ook wel eens, geeltjes noemen wij ze. Handig als je even iets moet noteren of onthouden. Leuk bij deze variant is dat er instructies opstaan om ze tot een figuurtje om te vouwen. Elk blaadje is weer anders, dus je kan een aardige verzameling knutselen. Vooral goed voor als je je verveelt denk ik, want enig educatief nut zie ik er zo 1-2-3 niet in. Iemand anders misschien?

Labels: ,

vrijdag, januari 02, 2009

Raarste gadget van de week: de Poken


Al enkele weken zingt het rond in Twitterland en ook Karin Winters had me al vroeg een mailtje over de nieuwste rage gestuurd: de Poken. Wat is het? Daar kun je alles over lezen op de site DoYouPoken.com en Twitteraar @jillesdotcom is intussen een eigen site erover begonnen en heeft een handeltje via Twitter opgezet. Ben benieuwd wanneer ik de mijne mag ontvangen.
Maar goed, een Poken is, in het kort, een klein apparaatje dat je ook via usb aan je pc kan hangen en waarop je je profielgegevens zet. Kom je iemand tegen die ook een Poken heeft en wil je elkaars gegevens uitwisselen, dan kan dat eenvoudig door de Pokens even tegen elkaar te houden. Je kunt je profiel van allerlei sociale netwerken waar je inzit op de Poken zetten en er nog een foto van jezelf aan toevoegen. Heel simpel dus en leuker dan het uitwisselen van visitekaartjes vind ik. Wat wel jammer is, is de vormgeving van de Pokens, die voor mijn gevoel eerder aan een kinderspeeltje doen denken dan aan een apparaatje waarmee je kan netwerken. Toch wil ik het wel eens in de praktijk uitproberen (hopelijk op de NOT eind deze maand).
En ziet iemand er ook mogelijkheden voor in het onderwijs? Zijn er misschien situaties te bedenken waarbij genetwerkt wordt, waarbij cursisten gegevens met elkaar moeten uitwisselen?
Tenslotte nog een filmpje dat precies uitlegt hoe het werkt.

Labels: , ,

maandag, december 22, 2008

Raarste gadget van de week: BagTV


Beetje laat met de wekelijkse rubriek, excuses. Al te snel was het vakantiegevoel ingedaald en was ik het gewoon even vergeten.
Hoewel ik eigenlijk de vreemde knop-gadget die ik vorige week kreeg bij de EduExchange als raarste wilde nomineren, kwam ik vandaag bij Gizmodo toch wel iets veel gekkers tegen. De BagTV, een tas met een ingebouwd TV scherm en DVD speler. "The latest fashion accessory", aldus de site. Maar wie wil dat nou? Is toch hartstikke kwetsbaar? En hoe ga je ernaar kijken als hij over je schouder/arm hangt? En krijgen we dan, naast alle pubers die hun mobiel op hun hartst aanzetten als ze op de bus wachten, ook allerlei "domme blondjes" die de laatste film met Brad Pitt hun omgeving inslingeren? Ik snap hem niet, dus daarom staat ie hier. Als schooltas lijkt het me ook helemaal niks, dus wat mij betreft een verloren zaak om dit in het onderwijs een plekje te geven. Of...?

Labels: ,

vrijdag, december 12, 2008

Raarste gadget van de week: H-Bouya usb speeltje


Gizmodo heeft voor deze rare gadget speciaal de categorie USB-weirdness toegevoegd, dus raar is hij zeker. Wat het is? De H-Bouya is een klein Japans poppetje dat gaat blozen en met de ogen knippert als je op de H-toets drukt. Waarom? Volgens Gizmodo lijkt de letter H in het Japans als je hem uitspreekt op het woord erotisch (klinkt als "eechi"). Preuts volk, die Japanners. Een toepassing in het onderwijs in Nederland? Misschien om te kunnen zien wanneer cursisten Hyves bezoeken?

Labels: ,

woensdag, december 03, 2008

Raarste gadget van de week: Mouse Scale


Het is weer tijd voor de raarste gadget van de week en ik heb er weer eentje weten op te snorren die 2 zaken combineert op een heel bijzondere manier. Het gaat hier om de American Weigh MSC-500Mouse Scale! Deze muis heeft (jawel) een ingebouwde precisie weegschaal en dat alles voor het aantrekkelijke prijsje van slechts $59,95.

De feiten: "Introducing the NEW Mouse Scale from American Weigh Scales. This scales acts as both an optical mouse and a precision pocket scale. Simply plug the included USB cord into the scale to use with your laptop or computer."


De specificaties:
  • USB Cable included
  • Back-lit LCD Display
  • Two key operation
  • Compatible Scroll Wheel
  • Removable cover can be used as a tray.
  • 10 Year American Weigh Warranty

Is het geen plaatje? En hoe we dit in het onderwijs gaan inzetten? Roept u maar!

Labels: , ,

woensdag, november 26, 2008

Nieuw: Raarste gadget van de week

Om de vaart hier er een beetje in te houden vond ik het tijd worden voor een vast, wekelijks terugkerend onderwerp. Geinspireerd door Karin Winters, die eerst haar TGIF en nu Woensdag gehaktdag stukjes schrijft, ga ik me richten op gadgets (what else?). En zo is vanochtend toen ik voor me uit zat te staren in de bus de nieuwe rubriek "raarste gadget van de week" geboren.
Ik kom op de verschillende gadgetsites die ik volg regelmatig zaken tegen waarvan ik me afvraag wie die in hemelsnaam heeft verzonnen of waar je dat voor zou kunnen gebruiken. De uitdaging leg ik neer bij mijn lezers om voor de gadget een toepassing in het onderwijs te verzinnen en dit via commentaar te delen. Zo houden we de titel van dit blog ook nog een beetje in het achterhoofd.
Goed, als eerste genomineerde voor deze week wil ik dit verkeersbord voor op je bureau naar voren schuiven. Je kan het mannetje zelf in allerlei posities zetten. Wat je eraan hebt? Geen idee, en daarom is dit een goede kandidaat als raarste gadget van de week. Zie je mogelijkheden voor het onderwijs? Ik lees ze graag!

Labels: ,


Wikipedia Affiliate Button