Gadgets en onderwijs

donderdag, juni 12, 2008

Firefox 3 Download Day bekend


Al een tijdje geleden heb ik me aangemeld op de pagina van Download Day voor Firefox 3, de nieuwste versie van deze geweldige gratis browser, een prima alternatief voor IE7. Men wil een download recordpoging doen, dus over de hele wereld hebben mensen al hun "pledge" gegeven dat ze op D-day het programma zullen downloaden. Bij Gizmodo lees ik net dat nu de datum bekend is: 17 juni (dus a.s. dinsdag) gaat het gebeuren!

Labels:

vrijdag, augustus 31, 2007

Mashable Media God pagina


Bij Mobuzz TV, waar het helaas al een tijdje stil is omdat ze maar geen nieuwe presentator kunnen vinden, werd deze Mashable site genoemd die wel een heel uitgebreid overzicht geeft (meer dan 400 tools) van allerlei handige sites die je nodig zou kunnen hebben als je met foto's, video, podcasts of muziek werkt. Zo kun je er allerlei (gratis) filesharing sites vinden, online bewerkingstools, gratis software, foto's en muziek. Ik ga de komende maanden op school aan de slag met het maken van video en daar kan deze site heel goed bij van pas komen als je op zoek bent naar bijvoorbeeld bewerkingstools of een rechtenvrij muziekje of plaatje. Je moet wel een heel eind scrollen, maar alles is in duidelijke categorieen ingedeeld. Ik heb hem meteen bij mijn favorieten gezet!

Labels: ,

dinsdag, augustus 28, 2007

Course Genie


Al een tijdje geleden had ik een 14-dagen-trial versie van het programma Course Genie van Wimba gedownload en eindelijk de tijd gevonden om er even mee te experimenteren. We zijn altijd op zoek naar kleine tools die snel iets opleveren voor docenten die digitale content willen maken.
Course Genie werkt als macro in Word en de installatie verliep zonder problemen. Bij het openen van Word even aangeven dat de macro te vertrouwen is en je krijgt er een menuoptie en een toolpanel bij. Vreemd dat niet alles in 1 menu staat. Het principe is eenvoudig: je typt je tekst in Word en geeft door middel van Opmaakprofielen aan waar bijvoorbeeld een nieuwe pagina begint, wat er in een tekstbox moet enz. Je geeft het bestand nog Metadata mee zoals auteursnaam, datum, rechten, titel enz. Vervolgens kun je kiezen uit verschillende stijlen en genereer je een HTML-site, een zip-bestand voor Elo's als WebCT, Blackboard en Moodle of een standaard SCORM pakket. Ik heb bijvoorbeeld een website hier neergezet waarin de meeste opties terug te vinden zijn.
Wat aardig is aan Course Genie is dat er verschillende vraagtypes inzitten zodat je je site interactief kan maken. Zo zijn er bijvoorbeeld de welbekende Multiple Choice, Gap Fill en Matching vragen. Je kunt ook mediafragmenten en plaatjes in je vragen toevoegen en er is een apart Flashcard onderdeel. Alle soorten zijn op mijn voorbeeldsite terug te zien.
Voordeel van Course Genie is dat het laagdrempelig is, dat je een docent in Word makkelijker aan de gang krijgt dan met een apart programma en dat je niks van de achterliggende techniek hoeft te weten om iets aardigs te maken. Ook kun je precies aangeven waar je het voor wilt gebruiken: in een Elo of als website. En als je wat meer weet van HTML kun je de site ook openen in je webdesigner en er naar hartelust verder aan knutselen.
Nadeel vind ik dat je bij elke kleine wijziging weer je hele site moet genereren om te zien wat het effect is en dat men op veel scholen toch wel huiverig is over macro's, ivm mogelijke virussen. Ook kwam ik een bug tegen bij het beantwoorden van 1 van mijn vragen waarbij een druk op de knop Check Your Answer altijd aangaf dat ik een fout antwoord had gegeven terwijl mijn antwoord echt goed was. Tenslotte is alles in het Engels, wat voor sommige docenten en cursisten de drempel te hoog legt. En als je bedenkt dat je hiervoor 99 pond per licentie moet betalen, terwijl Hot Potatoes, dat gratis is, grotendeels hetzelfde kan, weet ik niet of we hiermee verder zullen gaan. Wel leuk om uit te proberen!

Labels:

vrijdag, augustus 24, 2007

Daar zijn we weer!


Vol indrukken en verhalen over China ben ik deze week weer met frisse moed aan de slag gegaan. Ik heb de weken die ik nog had na mijn reis vooral gebruikt om eens met de foto's te stoeien en ben daar weer aardig wijzer van geworden.
Zo heb ik allereerst al mijn China foto's via Picasa van Google (intussen versie 2, maar nog steeds beta) online gezet en heb toen alle overige foto's van vorige reizen ook meteen maar geupload. Je krijgt 1GB ruimte, dus dat was geen probleem. Nieuw in de laatste versie is trouwens dat je er ook filmpjes bij kan zetten in aparte albums, dus ook dat heb ik gedaan met de (kwalitatief misschien niet zo fraaie) filmpjes van China. Maar van een fotocamera kan je ook geen prachtige videobeelden verwachten.
Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met Magix Foto's naar CD en DVD Deluxe 6, en daar heb ik een prachtige presentatie mee kunnen maken met overgangen, achtergrondmuziek en titels erin. Deze was, inclusief mooi geanimeerd menu, eenvoudig op een DVD te branden en de komende weken zal ik daar familie en vrienden mee vermoeien... Het programma vond ik gebruikersvriendelijk en doordacht en de extra effecten en mogelijkheden van de Deluxe versie zijn de investering van 60 euro zeker waard. De basic versie kost zelfs maar 30 euro! Voor school hebben de video variant aangeschaft (Magix Video Deluxe 2007, intussen is versie 2008 alweer uit) wat we willen inzetten voor het maken van bijvoorbeeld voorlichtingsfilms en lesmateriaal voor de school, in het kader van het Streaming Media Project van Kennisnet. Dit schooljaar hopen we aardig wat materiaal hiermee te kunnen bewerken en de werkwijze verschilt niet erg van de foto variant, dus dat lijkt me heel goed bruikbaar. Voorwaarde is wel een snelle computer met veel geheugen, want hoe langer je presentatie, hoe sneller hij vastloopt was mijn ervaring. Het scheelde wel toen ik de lange presentatie in stukjes had opgeknipt met daarin niet meer dan 40 foto's. Ik had ook wat brandproblemen thuis, maar op de Magix site zijn daarvoor weer patches te downloaden.
Tenslotte heb ik nog wat van de foto's laten printen in verschillende vormen, bij Mypix van Pixmania, waar ik al vaker goed geholpen ben. Ik heb een fotoboek online samengesteld en laten drukken, 1 print op canvas en een bureaukalender voor op mijn werk. Alles was al na 3 dagen in huis, dus dat is razendsnel. De enige teleurstelling was de canvasprint, die toch niet zo mooi afgewerkt is als eerdere exemplaren die we via de Canvascompany hadden laten doen. Verder ziet alles er prima uit, mooi afgewerkt en duidelijke prints.

En nog even dit: ik was natuurlijk in China op zoek geweest naar de leukste gadgets zoals de Chinese iPhone, maar heb deze helaas niet kunnen vinden. Wat ik wel een aantal keren tegenkwam wat ik hier nog niet heb gezien zijn de telefoonopladers op straat en op vliegvelden. Waarvan bijgaand een plaatje.

Labels: , ,

dinsdag, november 28, 2006

Slim gaat ook gadgets verkopen
Ik kreeg vandaag een mailtje van Slim.nl met daarbij nieuw promotiemateriaal (zie bijvoorbeeld de banner bij dit bericht). Onze medewerkers en cursisten kunnen alweer een tijdje vrij goedkoop software voor thuis kopen bij Slim en ik ben op school verantwoordelijk voor de verspreiding van de Slim informatie.

In een bijgeleverde tekst viel nog een interessant nieuwtje te lezen. Na het aanbieden van computerboeken, -tijdschriften en games gaat Slim binnenkort ook computergadgets leveren. En dat vind ik natuurlijk altijd leuk! Ik hou de website wat beter in de gaten de komende tijd.

Labels: ,

maandag, oktober 23, 2006

Desktop Sidebar


Om alvast een beetje het "Vista gevoel" op mijn pc te krijgen heb ik een gratis tooltje voor de desktop, de Desktop Sidebar geinstalleerd. In het tijdschrijft Chip van vorige maand stond een lang artikel over het helemaal ombouwen van Windows XP om een soort Vista uiterlijk te maken en daarbij stond dit Freeware programma ook genoemd.
Het programma toont een balk ergens op je bureaublad (standaard aan de rechterkant) met daarin allerlei aparte vakken ("panels") voor verschillende doeleinden. Zo kun je het weer zien, het laatste nieuws van je favoriete sites via een RSS lezer, je foto's in een slideshow, een snelstartvenster, de media player bedienen en ga zo maar door. Er zijn intussen al aardig wat varianten (plugins en skins) te downloaden via de site van de makers. Net als bij de Widgets van Yahoo of de Gadgets in Vista is iedereen druk aan het ontwikkelen geslagen en kun je het zo gek niet verzinnen of iemand heeft het gemaakt.
Erg handig lijkt dit me als je bijvoorbeeld als cursist op school na inloggen je eigen sidebar te zien krijgt met daarin een overzicht van het belangrijkste nieuws van je school, roosterwijzigingen, een speciaal zoekvenster om in je documenten te kunnen zoeken, links naar de elo of het portal van de school en nog meer handige zaken die ik zo een twee drie niet kan verzinnen maar die er ongetwijfeld zijn. Een beetje handige docent of systeembeheerder zou toch eigen "panels" hiervoor moeten kunnen maken lijkt me. En als je daar als cursist nog je persoonlijke draai aan mag geven met een zelfgekozen (bijv. XBox, iPod of Spiderman) skin is iedereen blij.

Labels:

maandag, oktober 09, 2006

Gabcast testbericht

Via een online presentatie van Pierre Gorissen over Social software in het onderwijs kwam ik bij Gabcast terecht, waar je vrij eenvoudig via je telefoon een audiobericht kunt opnemen en publiceren in je weblog. Ik heb helaas nog niet de juiste instellingen gevonden om het hier rechtstreeks in te krijgen, maar door het kopieren van wat html-code op de Gabcast-site kwam ik tot onderstaand resultaat. Erg grappig!
UPDATE: intussen heb ik ook de juiste instellingen voor het rechtstreeks publiceren naar hier gevonden, dus vanaf nu kan ik zomaar iedereen interviewen en het gesprek meteen publiceren.
Gabcast! Gadgets en onderwijs #2

Labels:

zondag, oktober 08, 2006

Google WritelyIk was al een tijdje van plan om een keer naar Google Writely te kijken, maar een vraag van een collega over hoe hij eenvoudig PDF-bestanden kon genereren was een goede aanleiding om me er eens in te verdiepen.
Google Writely is een online gratis tekstverwerker waarin je je tekstdocumenten kunt aanmaken, bewerken, uploaden, opslaan en downloaden als bijvoorbeeld pdf-bestand. Met name dat laatste vind ik erg handig, het komt regelmatig voor dat je een Word-document in bijvoorbeeld een Elo wilt publiceren, maar dat je wilt voorkomen dat iedereen ermee aan de haal gaat en het naar eigen inzicht bewerkt. Daarom heb ik met name die functionaliteit in Writely eens goed bekeken.
Als je bent ingelogd op de Writely site (wat eenvoudig gaat als je al een Google account hebt, en anders maak je er even eentje aan) krijg je een pagina met enkele tabbladen en menuopties. Je kunt een nieuw document aanmaken, of een bestaand Word- of ander tekstbestand uploaden. Op de pagina staan alle formaten even opgesomt die je kunt uploaden en downloaden:

" What you can upload:
- HTML files and plain text (.txt).
- Microsoft Word (.doc), Rich Text (.rtf) and OpenOffice (.odt, .sxw) files smaller than 500K.
- Image (.gif, .png, .jpg and .bmp) files smaller than 2Mb.
What you can download as:
(from the File menu within the editor)
- Zipped HTML, RTF, and PDF.
- Microsoft Word and OpenOffice. "

Een heleboel opties dus. Ik heb voor New gekozen en kwam in een venster terecht dat lijkt op het scherm van een tekstverwerker. Bovenaan staan allerlei bewerkingsknoppen (zie het plaatje) voor bijvoorbeeld opslaan, printen, aanpassing van de tekst, uitlijning enz. Het voelt allemaal vrij bekend en je kunt er zo mee uit de voeten.
Na het bewerken van wat tekst en het invoegen van een plaatje koos ik voor File> Save as PDF en je kunt dan het bestand opslaan waar je maar wil. Alle documenten kunnen ook in Writely zelf opgeslagen worden zodat je een aparte bewaarplek online hebt. Tijdens de beta fase van Writely is die opslagruimte zelfs onbeperkt! En wat ook niet onaardig is is dat je anderen toegang kunt geven tot die spullen zodat je ook samen aan documenten kunt werken. Een volgende mogelijkheid is dat je teksten die je in Writely maakt naar je weblog kunt publiceren of dat je je tekst als webpagina aanbiedt, zonder dat je verstand hoeft te hebben van website maken. Er is zoveel mogelijk dat ik nog wel even bezig ben om het allemaal uit te proberen. Ik ben in dit beta product nog geen bugs tegengekomen maar als dat wel gebeurt kun je die eenvoudig melden door op "Report bugs" te klikken.
Ik denk dat dit een hele handige optie is voor mensen die snel een pdf-bestand willen genereren zonder daar speciale Adobe software voor aan te moeten schaffen of onnodige reclameboodschappen door te moeten spitten zoals dat bij PDF995 het geval is. Verder is het een tekstverwerker die overal via internet te gebruiken is, dus ook als je op een pc in een ver land werkt kun je met Writely gewoon teksten maken.

Labels: ,

donderdag, oktober 05, 2006

My Daily startpaginaVia Trendmatcher Willem Karssenberg kwam ik bij MyDaily terecht, waar je zeer eenvoudig een startpagina kunt maken van je favoriete RSS-feeds. Het is heel simpel: je meldt je aan op www.mydaily.nl, kiest daarbij een woord dat in het adres voor mydaily.nl komt te staan en je kan aan de slag om je pagina te vullen. Je kunt extra tabbladen aanmaken, kleurtjes voor je feeds kiezen (wel allemaal wat saaie pasteltinten, maar dat zal wel erg Web 2.0 zijn), het aantal links per feed aangeven en je kunt de kaders met de feeds erin overal op de pagina plaatsen door ze eenvoudig te verslepen. Klik je op een titel van een artikel dan wordt het in een apart scherm geopend. Het deed mij erg denken aan een al veel ouder initiatief, www.mijneigenfavorieten.nl (ook wel www.lnqs.com), waar je ook je eigen startpagina kan aanmaken. Zo heb ik er al jaren een startpagina Engels ondergebracht. Helaas is dat geen gratis dienst (alleen tot 150 links), dit MyDaily (nog?) wel.
In een reactie op het artikel van MyDaily zelf staat dat er gewerkt wordt aan een uitbreiding zodat ook nog eens gewone favorieten kunnen worden toegevoegd. Dan wordt het inderdaad interessant om zo'n pagina als je startpagina in te stellen. Ik heb er intussen eentje gemaakt over gadgets en onderwijs en krijg hem thuis als eerste op mijn scherm in de browser.

Labels: ,

zondag, oktober 01, 2006

Articulate Quizmaker


Via mijn werkgever heb ik de programma's Articulate Presenter en Quizmaker op mijn pc mogen installeren en daar ben ik alweer een tijdje mee aan het experimenteren. Ik had al eerder over het eerste programma geschreven, nu was het tijd voor Quizmaker.
Quizmaker is een eenvoudig te gebruiken programma om snel interactieve toetsen mee te maken. Je kunt er vele soorten vragen mee maken: meerkeuze, goed/fout, gatentekst, hotspot, darg-and-drop en nog veel meer (zie het plaatje). Vooral de HotSpot vragen vind ik zelf altijd leuk om te maken. Vervolgens is een toets op verschillende manieren te publiceren. Ik heb even snel (kostte ongeveer een uurtje) een eenvoudige toets over basiskennis Informatica gemaakt (kan ik leuk even op mijn leerlingen uittesten) en dit gepubliceerd als Flash-site. Deze staat hier.
Ik ben zeer te spreken over het gebruiksgemak van dit programma. Bovendien zitten er allerlei handige opties in zoals feedback toevoegen bij de vragen, de mogelijkheid om scores op te sturen naar een e-mailadres en de Engelstalige instructies kun je helemaal aanpassen naar Nederlands. Verder heb je de keuze uit uitvoer naar SCORM (zodat het in een ELO past), naar het Web en naar Word. Dit laatste levert een document op met een totaal overzicht van je toets en alle vragen en plaatjes erin. De gemaakte toetsen zijn ook te gebruiken binnen Articulate Presenter, een optie die ik in de toekomst nog wil testen. Ik vind tenslotte het uiterlijk van de toetsen ook heel fraai en je hebt daar nog de keuze uit verschillende kleurcombinaties.
Ik heb in het verleden voornamelijk met Hot Potatoes en de geintegreerde toetsfunctie in Blackboard gewerkt als ik mijn leerlingen een keer diagnostisch wilde toetsen, maar dit programma biedt minstens zoveel mogelijkheden en soms nog meer. Vooral de mogelijkheid om de resultaten op te sturen lijkt me handig, zo heb je meteen een overzicht van wat ze gedaan hebben en hoe goed het was. Ook de leerling zelf kan de uitslag nog uitprinten. Kijk voor de mogelijkheden naar de demo op de site van Articulate. Het programma kost los $399,- en in combinatie met Articulate Presenter Pro ben je al gauw $999,- kwijt, maar ik denk dat er ook veel interessante lesstof mee te maken is en dat je op deze manier "Just in Time" informatie kunt genereren die een leerling kan bekijken of maken wanneer hij/zij dat wil. Ik ga de komende tijd dit programma op school uitventen en kijken of er collega's zijn waarvoor ik een toets kan maken.

Labels:

zondag, september 17, 2006

Portable apps


In de laatste Chip las ik een korte verwijzing naar de site portableapps.com. Op deze site staan intussen al aardig wat portable (= draagbare) apps (= software applicaties) die je vanaf een usb stick of een draagbare harde schijf kunt draaien, zonder dat je op de pc waarop je ze opstart sporen achterlaat.
Ik had al eens eerder wat kleine dingen gedownload, maar was er nog niet echt ingedoken. Nu heb ik intussen Firefox portable (webbrowser), Open Office (compleet Office pakket), Audacity (audio bewerker), The Gimp (grafisch programma), Filezilla (Ftp-programma) en 7Zip (bestanden in- en uitpakken) op mijn usb-stick van 2GB geinstalleerd. Het duurde wel een tijdje voordat alles uitgepakt was (Open Office had zo'n half uur nodig!), maar vervolgens kun je alle programma's eenvoudig opstarten vanaf de stick en gebruiken. Erg handig op mijn werk, waar de meeste pc's zodanig zijn beveiligd dat je er niets op kan installeren, maar je kan er wel een usb-stick gebruiken. Zo heb ik toch overal extra software bij me. Lijkt me zowiezo erg handig voor op scholen trouwens, zo geef je iedere cursist een stick met de voor hem/haar noodzakelijke software.

Labels:

zondag, september 03, 2006

Windows Vista Pre-Release 1


Gisteren hebben we hier thuis maar eens de laatste versie van Windows Vista geinstalleerd. Het betreft de opvolger van Beta 2, waarover veel geklaagd is. Ook wij hadden de nodige problemen met die versie en waren dan ook erg benieuwd of het verbeterd zou zijn. Tot nu toe lijkt alles een stuk beter te werken. Alles gaat sneller, randapparatuur zoals de printer, het beeldscherm en een externe harde schijf worden zonder problemen herkend en geinstalleerd en voor een internetverbinding hoefde eigenlijk niks te worden ingesteld, dat werkte meteen. De installatieprocedure is een stuk verkort en er worden niet meer zoveel invulschermen getoond.
Zo maar enkele in het oog springende verschillen met XP:
- De indeling van het startmenu is iets gewijzigd, maar nog steeds vrij intuitief te gebruiken.
- De standaard achtergrond is prachtig (mooi berglandschap).
- Wanneer je wilt switchen tussen de schermen op je desktop is er een 3D-view waardoor je alle openstaande schermen achter elkaar ziet staan zodat je er makkelijk eentje uit kan kiezen. Ziet er leuk uit.
- Schermen kunnen meer of minder transparant worden gemaakt.
- Rechts op je desktop heb je een balk met daarin "gadgets", hetzelfde als de Yahoo Widgets. Standaard staat er al een klokje, een fotolijstje en nog wat zaken. Je kan er bijvoorbeeld een zoekvenster voor Google of een RSS-lezer aan toevoegen, maar, net als bij de Yahoo Widgets, zijn er nog veel meer gadgets verschenen in de Gadgets Gallery van Windows Live.
- Er is een Windows Mail programma ingebouwd, lijkt op de oude Outlook Express en werkt vrij eenvoudig.
Er zijn natuurlijk nog veel meer veranderingen, maar daarvoor kan je het beste even op de site over Vista gaan kijken. Natuurlijk zul je eerst moeten kijken of je pc wel geschikt is voor dit OS, want je hebt er wel een behoorlijke processor en voldoende geheugen voor nodig. Hier kun je meer lezen over de systeemeisen. Daar zijn we voorlopig op school nog niet aan toe...
We gaan het nu even een tijdje hier thuis gebruiken en komen wellicht nog wat problemen tegen, maar tot nu toe zijn we zeer tevreden.

Labels:

maandag, augustus 07, 2006

Prachtig Schotland

Na ruim twee weken Schotland is het nu tijd om de foto's door te nemen en te optimaliseren. Ik las in de laatste PCM dat aan het gratis programma Picasa van Google (een foto origaniseer- en bewerkingsprogramma) een mogelijkheid was toegevoegd om een gratis Web Album met mijn Gmail account aan te maken. Op de nederlandstalige pagina's over Picasa vond ik hier echter niks over, maar in het engels was het wel allemaal te vinden. Ik heb het programma geinstalleerd en vervolgens mijn harde schijven laten scannen op foto en ander beeldmateriaal. Daar was hij wel even zoet mee...
Vanuit Picasa kan ik nu eenvoudig mijn foto's naar een Web Album dat ik kon aanmaken uploaden. Dat heb ik met een kleine selectie van 54 foto's maar eens uitgetest en je kunt het album hier vinden. Heb je meteen een indruk van hoe geweldig mooi het in Schotland is als je het weer een beetje mee hebt. Posted by Picasa

Labels:

vrijdag, juli 14, 2006

WM Recorder


Een collega vroeg me vorige week of het mogelijk is om streaming media van het internet op te nemen. Nou was ik daar al eens eerder ingedoken, maar toevallig stond in de laatste Computer Totaal een interessant artikel over het programma WM Recorder van Applian. Ik had nog een aflevering van Zembla (slachtoffer van school) op het oog, die ik ook mijn collega's niet wilde onthouden, dus ik heb het programma meteen maar even geinstalleerd.
Het werkt heel simpel: na installatie en opstarten merkt het programma wanneer je een video stream in de Windows Media Player opent en begint meteen met opnemen. Helaas kun je dat in de trialversie niet meer dan 2 minuten doen, maar het programma kost slechts $29,95 los. Beter is nog om het samen te kopen in de zogenaamde Replay Video Suite. Dat pakket kost $49,95 en daarin zit dan de WM Recorder, RM Recorder (audio opname) en WM VCR (een virtuele videorecorder waarmee je je opnames kunt voorprogrammeren. Erg handig bij bijvoorbeeld live uitzendingen.)
De opname wordt opgeslagen als asf-bestand en dat is gewoon in de Windows Media Player af te spelen. Omzetten naar iets anders kan niet met het programma zelf, maar daar kun je bijvoorbeeld de Amor Video Converter voor gebruiken. Ik ga het in ieder geval aanschaffen en ga proberen om nog wat programma's op mijn mediaspeler te zetten voor op vakantie.

Labels:

dinsdag, juni 20, 2006

Articulate Presenter 5


Ik heb vandaag eens zitten stoeien met het programma Articulate Presenter 5, waarvan ik een probeerversie had gedownload. Ik mag er nu nog 15 dagen mee spelen. Al snel werd me duidelijk dat dit een erg gebruikersvriendelijk programma is waarmee je in korte tijd iets heel leuks kan maken, dus al binnen enkele uren had ik mijn presentatie omgetoverd in iets veel beters. De korte introductiefilm van Articulate (ook gemaakt met het programma) was al voldoende om me op weg te helpen.
Het programma werkt samen met Microsoft Powerpoint en je kunt je bestaande presentaties ermee naar interactieve Flash presentaties omzetten. Zo kun je geluid toevoegen, een menusysteem en nog meer aardige zaken. Ik ben aan de slag geweest met een presentatie die ik af en toe binnen de school houd over Hot Potatoes. Daarbij heb ik de zaken die ik normaal bij de presentatie vertel opgenomen en aan de presentatie toegevoegd. Eerst wel even uitgetypt trouwens, dat voorkomt veel eh's tussendoor. De menuopties voor Articulate Presenter zijn in de menubalk van Powerpoint geintegreerd (zie het plaatje) en zo kun je eenvoudig tekst inspreken en toevoegen of audio importeren.
Wil je een gemaakte presentatie publiceren dan kun je kiezen voor heel veel extra opties. Allereerst kun je de layout aanpassen en bijvoorbeeld een logo of presentatorgegevens toevoegen. Ook de kleurstelling is aan te passen, zodat het beter bij je Powerpoint dia's past. Verder kun je exporteren naar het web, als zip bestand, als leereenheid voor in bijvoorbeeld Blackboard (als Scorm-pakket) en nog veel meer. Ik heb de presentatie eerst als webapplicatie opgeslagen en deze staat hier. Je ziet daarin wel een stuk tekst op iedere dia dat verschijnt omdat ik nog niet voor het pakket betaald heb. Daarna heb ik het nog als Scorm pakket opgeslagen om het in Blackboard te testen en dat ging ook prima.
Helaas is het programma erg prijzig, namelijk $499,- voor de standaard en $699,- voor de pro versie en eigenlijk wil je dan nog liever het Articulate Rapid E-Learning Studio pakket hebben van $999,- omdat daarin ook nog het programma Quizmaker zit zodat je meteen allerlei oefeningen aan je presentatie kan toevoegen. Ik ben wel bang dat mijn baas deze prijzen wat aan de hoge kant zal vinden, dus ik ga nog maar even snel wat andere Powerpoints die ik nog heb bewerken voordat mijn 15 dagen om zijn.

Labels:

zondag, juni 18, 2006

WK op je Pocket PC en in Outlook


Enkele weken geleden heb ik het programma Worldcup Mobile voor de Pocket PC van Resco geinstalleerd en hoewel ik mezelf niet beschouw als voetbalgek moet ik zeggen dat ik dit programmaatje toch elke dag wel even raadpleeg. Er zit van alles in: het laatste nieuws, het complete speelschema, informatie over alle teams, inclusief hun voetbalgeschiedenis, de stadions en de groepsstanden en alles wordt met 1 druk op de update-knop razendsnel gesynchroniseerd. Zo kun je altijd zien welke wedstrijden er vandaag zijn, wat de huidige stand in de groep is en wat je van een ploeg kan verwachten. Volgens de Resco beschrijving is het programma alleen te gebruiken op Pocket PC's met Windows Mobile 5, maar op mijn Qtek met WM 2003 SE doet ie het ook prima.
Een ander grappig idee van Microsoft is om het mogelijk te maken dat alle WK wedstrijden in je Outlook komen te staan, zodat je helemaal op de hoogte bent van wat er komt. Op meerdere sites is een executable te downloaden dat alles meteen aan je agenda toevoegd. Als je de beide zaken op je Pocket PC hebt staan kun je natuurlijk niet anders dan de pool op je werk winnen!

Labels:

donderdag, juni 15, 2006

Nieuwe versie Mobipocket ReaderAl jaren maak ik gebruik van de Mobipocket reader voor op mijn pocket pc en vandaag heb ik daarvan de nieuwste versie van de Desktop Reader (5.2, built 547) geinstalleerd. Het is een versie met een verbeterde interface en meer mogelijkheden.
Het programma geeft je de mogelijkheid om RSS-feeds toe te voegen, die automatisch gesynchroniseerd worden met je pocket pc. Zo heb ik altijd het laatste nieuws bij me als ik in de trein of bus zit. Ik heb een aardige lijst met feeds, waarvan de meeste eenvoudig te vinden zijn in de uitgebreide Rss e-News store van het programma. Je kunt er ook voor kiezen om de berichten uit de feeds op je desktop te lezen en het programma houdt voor je bij wat je wel en niet hebt gelezen.
Je kunt er naast feeds ook e-books mee lezen, die je via het programma zlef of bijvoorbeeld via Fictionwise, waar ik meestal mijn aankopen doe, kunt aanschaffen. En daarnaast kun je Office, pdf, txt en html documenten importeren en zo ook op je pda lezen. Ik ben er al jaren heel tevreden mee en wat daarbij nog wel het mooiste is: het is gratis!

Labels:

maandag, mei 01, 2006

Testje met Kasteel Doorwerth


Kasteel Doorwerth
Video sent by gadgetsenonderwijs
Ik was het afgelopen weekend in het oosten van het land en logeerde in een hotel in Doorwerth, wat weer niet zo ver bij het kasteel daar vandaan is.
Om een testje te doen met het gebruik van mijn nieuwe voice recorder in combinatie met wat gemaakte foto's en Movie Maker, heb ik deze korte film gemaakt. Ik kon zo ook meteen even Dailymotion uitproberen, waar ik nu dit bericht vandaan stuur.

Labels:

dinsdag, april 25, 2006

Contentcorner.nl


In Veldhoven woonde ik een workshop bij van het KWIC met de titel "Het nut van gestandaardiseerde leereenheden bij arrangeren". Hierin werd ingegaan op het vraagstuk wat de voordelen zouden zijn wanneer je content op een gestandaardiseerde manier aan zou bieden en hoe je dat dan zou kunnen doen. Men noemde hiervoor meerdere oplossingen om content te arrangeren volgens de J4-strategie.
Een van de oplossingen die werd aangestipt was de site Contentcorner.nl, een gratis middel om materiaal dat op internet staat bij elkaar te zetten en daarbij bijvoorbeeld opdrachten of uitleg te schrijven. Ik heb me er even aangemeld en even zitten stoeien.
Wanneer je je hebt aangemeld en bent ingelogd krijg je boven in je scherm 4 tabbladen: Zoeken, Favorieten, Arrangeren en Afmelden. Je zoekt vervolgens naar geschikte links op internet (het zoeken loopt trouwens via Davindi, maar je kunt ook links toevoegen die daarin niet voorkomen) en plaatst deze in je lijstje met favorieten op de site. Je kunt bij iedere favoriet de url en een korte omschrijving invoeren. Automatisch wordt er dan metadata gegenereerd.
Wanneer je een lijstje met favorieten hebt verzameld ga je via het tabblad Arrangeren een arrangement aanmaken, waarvoor je een titel en een omschrijving kunt ingeven. In de omschrijving is ruimte voor plaatjes, hyperlinks en nog veel meer. Vervolgens geef je bij het arrangement aan welke favorieten erbij horen. Het eindresultaat van mijn experimentje staat hier en daar kun je meteen de vormgevingsmogelijkheden zien.
Wanneer je arrangement af is kun je het als zip-bestand exporteren om het vervolgens in een elektronische leeromgeving te hangen. Je kunt daarin natuurlijk nog allerlei dingen aanpassen als je een beetje handig bent met HTML bijvoorbeeld. Maar ook voor wie niet zo handig is, heb je toch een leuk eindresultaat. Ik ga er in ieder geval nog een keertje mee aan de slag!

Labels: ,

woensdag, februari 22, 2006

Link Checker in Blackboard

Aangezien we op school net de uitgebreide ((Enterprise) versie van Blackboard hebben, ben ik enkele weken geleden even op cursus geweest, aangezien ik samen met enkele collega's de Systeembeheerrechten van Blackboard heb. Enkele interessante nieuwe mogelijkheden werden getoond, waaronder een gratis Building Block, de Link Checker.
Ik maak in mijn cursussen in Blackboard veel gebruik van externe links en op een bepaald moment weet je dan niet meer of ze allemaal nog wel werken. Daarom is die Link Checker wel erg handig. Hij staat onder de Course Tools in je Control Panel en laat meteen zien waar eventueel problemen zitten.
Voor de externe links op mijn website gebruik ik regelmatig het gratis programma Xenu's Link Sleuth, wat een hele poos staat te ratelen bij bijvoorbeeld mijn startpagina detailhandel of informatica, om vervolgens met een uitgebreide analyse in HTML-formaat te komen met precies die informatie die je hebben wil. Erg handig!

Labels:

zondag, februari 05, 2006

Google pack


Google heeft sinds kort een pakket gratis software samengesteld, de Google Pack, dat je hier kunt downloaden.
Zoals Google zelf aangeeft:
Google Pack is:
 • Essential: Enjoy safe, useful software for your computer
 • Simple: Download and install everything in just a few clicks
 • Customizable: Choose only the software you want
 • Up to date: Get updates and new software via Google Updater
 • Er zitten allerlei Google tooltjes in zoals Google Desktop, Google Earth en de Google Toolbar die ik zelf heel veel gebruik. Verder bestaat het pakket uit de browser Firefox, Picasa, een antivirus pakket van Norton, Adobe Reader 7, Ad-Aware Personal en nog enkele optionele spullen als Realplayer en de Trillian instant messenger. Een aardig pakket dat voor veel mensen handig kan zijn omdat je meteen de meest essentiele gratis applicaties in 1 keer binnenkrijgt. Het is nog wel in Beta vorm, dus wellicht moet er nog wat aan bijgeschaafd worden.

  Labels: ,

  zondag, januari 15, 2006

  DVD's naar mijn Archos rippen


  We hebben de laatste dagen wat zitten stoeien met de vraag hoe ik een DVD uit onze collectie op mijn nieuwe Archos AV500 zou kunnen bekijken. Daarvoor zijn we gisteren uitgekomen bij een programma van Xilisoft, DVD ripper Platinum. Met de trial konden we meteen aan de slag. Het programma heeft als grootste voordeel dat de instellingen voor de AV500 er specifiek in genoemd staan en je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor de PSP of bijvoorbeeld een WMV bestand voor op een Pocket PC.
  De eerste DVD werd eigenlijk zonder problemen omgezet en was prima te bekijken op de Archos. Helaas werkte het niet bij The Incredibles, en waar hem dat nou in zat is nog steeds niet duidelijk. Na 2% rippen hield het programma het al voor gezien en gaf aan dat het overzetten klaar was. Het bestand dat gemaakt was was veel te klein en haperde continue. We hebben dit grotendeelds opgelost door de DVD met een ander programma te rippen waardoor 1 groot VOB-bestand werd aangemaakt. Dit hebben we dan weer door de Xilisoft software heengehaald, wat een film opleverde die 10 minuten voor het einde ineens stopt. Vreemd...
  Ondanks deze problemen is DVD Ripper Platinum toch een erg handig programma, waarbij je niet al teveel hoeft in te stellen. Je kiest de bron (DVD), kiest welke taal je wilt horen, welke ondertiteling erbij moet en op welk apparaat je het wil afspelen. Dan kun je rippen, wat trouwens wel een poosje geduld vraagt. Met een speelfilm van ongeveer 2 uur is hij anderhalf uur bezig. Als je verschillende gadgets hebt waarop je je DVD's wilt kunnen afspelen is dit programma een uitkomst.

  Labels: ,

  zondag, december 11, 2005

  Hot Potatoes op een pocket pc

  Aangezien ik veel ervaring heb met Hot Potatoes en er altijd veel leuke reacties op krijg van mijn leerlingen was ik aangenaam verrast toen ik deze website van TechDis tegenkwam waarop wordt opgesomd hoe je de gemaakte pagina's ook op een pocket pc zou kunnen laten werken. Het is onderdeel van een project waarbij gekeken wordt of pda's een veel duurdere laptop zouden kunnen vervangen.
  Ze maakten voor het onderzoekje gebruik van 10 Ipaqs 2210, vergelijkbaar met de pda die ik heb. De problemen waar men met de HotPot bestanden tegenaan liep waren de veel minder uitgebreide browsermogelijkheden die er op de pda zitten, zodat de vrij ingewikkelde javascripts van de hotpot bestanden niet gingen werken. Ze losten dit grotendeels op door een oudere versie van Hot Potatoes te gebruiken, maar daarbij was de feedback nog niet zichtbaar. Ook werden er verschillende resultaten geboekt met de verschillende onderdelen van Hot Potatoes en niet alle soorten oefeningen werkten goed. Uiteindelijk hebben ze met enkele Hot Potatoes onderdelen aardige resultaten geboekt.
  Er is ook nog een kleine demonstratievideo te zien op de site en al met al is het een leuk idee om ook met Hot Potatoes te kunnen werken op een klein scherm. Die laptop kan binnenkort helemaal verdwijnen.

  Labels: ,

  zaterdag, november 05, 2005

  Konfabulator  Ik zat vanmiddag te lezen in de Tips en Trucs en kwam de Konfabulator tegen, een set van zogenaamde Widgets, kleine elementen die je op je bureaublad kunt plaatsen. Daar ben ik eens even lekker mee gaan pielen en intussen heb ik een klokje in de vorm van een poezekop, een Google zoekbalk, een webcam van Haarlem, een overzicht van mijn agenda, het weer, twee rss-readers (van Boing Boing en Gizmodo) en een Sudoku spelletje op mijn desktop staan. Het geheel vreet natuurlijk geheugen, maar leuk is het zeker. Je kunt ontelbare van deze Widgets vinden in de Widget gallery en het is allemaal gratis. Het is een Yahoo product zie ik op de homepage. Ik stoei nog even verder!

  Labels:

  donderdag, november 03, 2005

  Photoshop Elements


  Ik ben gisteren gestart met een korte cursus Photoshop Elements 3.0 op mijn werk. In totaal zijn er vier bijeenkomsten en we leren alle fijne kneepjes van het fotobewerken. Ik zag mezelf hier nog niet in mijn eigen tijd aan beginnen, vandaar dat ik maar een cursus doe. Het programma werkte helaas niet goed, want er was iets mis met de installatie, iets wat wel vaker gebeurt op school, helaas. Zo konden we nog niet aan de slag met de Organizer, maar we hebben al wel wat zitten stoeien met de Editor, waarin je allerlei aardige effecten en filters op je foto's kunt toepassen.
  Het programma is erg gebruikersvriendelijk, de knoppen zijn duidelijk en je ziet meteen het effect dat je toepast. We hebben ook al voorzichtig wat met filters gewerkt, maar daar moet je toch echt even langer induiken om een goed resultaat te behalen.
  Ik ben eigenlijk gewend aan Paint Shop Pro om mijn foto's te bewerken, maar wellicht dat ik hier ook eens mee aan de slag ga. Het programma kost bijna 90 euro bij de Dynabyte, daar moet ik nog even over nadenken... Volgende week neem ik mijn eigen vakantiefoto's mee.

  Labels:

  maandag, september 26, 2005

  Slyder voor Pocket PC


  Ik heb weer een leuk spelletje ontdekt waar ik even verslaafd aan ben, maar dat zal over enkele weken wel weer door een ander spelletje worden vervangen. Het spel heet Slyder en het is een puzzelspel waarbij je een balletje door een doolhof moet leiden naar het volgende level. Er zitten allerlei andere wezentjes in die je kunnen helpen of het leven zuur maken. Ik hou niet zo van spelletjes waar een tijdlimiet in zit of waarin je moet vechten, maar puzzelen ligt me wel en elke keer als ik weer een level heb opgelost (ik zit ergens rond de 70 nu) is er weer een gevoel van overwinning. Ik heb er al weer vele uurtjes aan besteed en het verveelt nog niet.

  Labels: ,

  dinsdag, september 06, 2005

  Handige pocket organizers van 1 A4-tje


  Op Boing Boing zag ik een verwijzing naar PocketMod, een website waar je een printklare versie kan maken van een klein boekje (8 pagina's) die je uit 1 A4-tje kunt vouwen. Je kan zelf bepalen wat je erin wilt hebben, zoals alleen maar lijntjes, maar ook kalenders (dag, maand, jaar), contactpersonen info, boodschappenlijstjes, tabellen. Ik heb er maar eens eentje uitgeprobeerd en moet zeggen dat het vrij eenvoudig te maken is, alleen zou ik niet weten waarom ik papier zou gebruiken ipv mijn vertrouwde pocket pc. Er stonden ook nog een andere link naar een soortgelijke website bij, te weten DIY Planner.

  Labels: ,


  Wikipedia Affiliate Button