Gadgets en onderwijs

maandag, december 15, 2008

Universiteit Keulen koopt iPhones, of toch niet?


Via CrunchGear kwam ik bij een bericht uit over de universiteit van Keulen waar men zou hebben besloten om alle studenten te voorzien van eeniPhone, althans volgens CrunchGear. Het plan is om er speciale applicaties voor te ontwikkelen die het de student makkelijker moeten maken. Zo kan hij zijn taken bijhouden, contact leggen met docenten of zich inschrijven voor tentamens via de iPhone.
Het Duitstalige artikel waarop het bericht gebaseerd is, zwakt het geheel wel aardig af, want op verschillende plekken wordt duidelijk dat het om een mogelijke aanschaf gaat, een idee van professor Andre Bresges dat hij bij de iPhone Developer Conference heeft genoemd. Er zal eerst nog bestudeerd worden wat er voor mobiele diensten zouden kunnen worden ontwikkeld en in januari komt er hierover een workshop. Uiteindelijk doet men dan een aanbeveling naar het CvB om de iPhones wel of niet in te voeren.
Het zou wel wat zijn, wanneer er inderdaad 45.000 studenten van een iPhone worden voorzien. De vraag die bij mij dan wel meteen weer opkomt is: wie gaat al die docenten daar leren hoe ze de iPhone zinvol kunnen inzetten?

Labels: , ,

maandag, augustus 18, 2008

I'm in love!


Wat nou iPhone. Ik wil een HTC Touch Diamond als mijn volgende telefoon! Na het zien van dit filmpje ben ik verkocht. Lekker met mijn oude, vertrouwde Windows Mobile erop, zodat ik al mijn oude software gewoon weer kan gebruiken. Natuurlijk ben ik dan niet zo hip (gebruikt men dat woord eigenlijk nog?) als met een iPhone, maar volgens mij is deze ook best trendy. Helaas moet ik nog wachten tot januari voordat ik van mezelf weer een nieuwe telefoon mag uitzoeken...

Labels: ,

vrijdag, mei 23, 2008

Geschiedenis van het mobieltje

Op 5min.com (via Gadgetzone) heb ik dit leuke filmpje gevonden over de opkomst van het mobieltje. Het begint met de Motorola DynaTAC in 1985 en eindigt met de iPhone in 2007. Daarna worden nog wat grappige concepten getoond. Het is wel in korte tijd heel snel gegaan!


Labels: ,

donderdag, april 03, 2008

Indirect gadgetnieuws


Ga ik een paar dagen even wat afstand nemen van mijn blog, gaan er ineens allerlei anderen over gadgetnieuws bloggen! :-) Ik volsta daarom maar met wat verwijzigen hier naar interessante posts die de laatste dagen verschenen.

Zo had Wilfred een item over de iPhone binnen het onderwijs. Natuurlijk is de iPhone helemaal hot en kan je als school ook wel scoren als je daarmee iets in je onderwijs gaat doen. Toch denk ik dat de functionaliteiten die genoemd worden niet zo typisch voor de iPhone zijn (zoals Wilfred ook al opmerkt) en dat je als alternatief ook heel goed een Windows Mobile telefoon kan gebruiken, die ook nog een stuk goedkoper is.

Pierre maakte een uitgebreide vergelijking tussen de Eee pc en de OLPC XO die nog eens goed aangeeft wat de apparaten interessant maakt en wat de overwegingen zijn om er 1 te kiezen. Ik ben zelf natuurlijk weg van de Eee pc, nog steeds mijn favoriete gadget op dit moment, dus mijn keuze is gemaakt.
Ook de aflevering van Klokhuis waarin gamebesturing wordt uitgelegd en waarover Pierre berichtte was erg aardig. Nooit geweten hoe een muis precies werkt bijvoorbeeld en dat daarbij een kleine lichtbron wordt gebruikt.

Bij Gizmodo (waar natuurlijk alleen maar over gadgets geblogd wordt, dus dat telt eigenlijk niet) zag ik nog de nieuwste Eee pc variant van Asus, namelijk een desktop model, de EP20 (zie plaatje). Helaas is er nog niks bekend over wat het ding allemaal gaat kunnen en wat het moet kosten. Ziet er wel aardig uit.

Labels: , , ,

dinsdag, februari 05, 2008

2 rapporten over mobile learning en web 2.0

Op de weblog Onderwijsvooruitzichten van John van Dongen, die ik meteen maar aan mijn blogroll heb toegevoegd hiernaast, kwam ik een verwijzing tegen naar twee rapporten die ik nog niet kende. Het eerste stuk is de Quickscan mobiele toepassingen in het onderwijs. Niet alleen is er in Nederland gezocht naar voorbeelden van de inzet van mobiele oplossingen, maar ook in het Verenigd Koninkrijk en in de VS. Het is een opsomming van 22 voorbeelden op verschillende schooltypen, stuk voor stuk het lezen waard.
Het tweede stuk is nog nieuwer en komt van Kennisnet ICT op School. Het heeft de titel Web 2 in de BVE en is een exploratief onderzoek, uitgevoerd door CINOP en Hogeschool In Holland, dat gericht was "op een inventarisatie en evaluatie van vormen en effecten van het gebruik van Web 2.0 informele leermiddelen in de BVE sector". Nog meer leesvoer voor in de trein.

Labels: , ,

dinsdag, januari 08, 2008

M-Learning en Hot Lava SoftwareAllereerst wens ik natuurlijk al mijn lezers een pr8 200acht!


Ik ben het nieuwe jaar begonnen met het doornemen van 2 artikelen over M-Learning, die ik via mijn collega Rob Smit (bedankt!) had ontvangen nadat hij in de VS de IT conferentie in Nashville in november had bijgewoond. M(obile)-Learning is het leren met behulp van mobiele apparaten, zoals telefoons en pda's en is in de VS behoorlijk in opkomst. Het voert te ver om het hier allemaal uit te leggen, daarvoor is er al een prachtige Wikipedia pagina, maar wel staat voor mij vast dat er hier nog veel winst te behalen valt in het Nederlandse onderwijs. In een white paper over de materie wordt duidelijk dat het gebruik van mobiele apparaten zeker meerwaarde heeft voor het onderwijs. Verschillende onderzoeken hebben in de afgelopen jaren aangetoond dat studenten die gebruik maken van bijvoorbeeld hun telefoon om interactief lesmateriaal in hun eigen tijd en op een door hun gekozen plek te raadplegen, beter scoren dan studenten die dit niet doen. En als je hen de tools geeft om zelf content te maken, leren ze daar ook meer van dan wanneer je alles voorkauwt. Aldus de Learning pyramid van Jeanne Meister, die ik al vaker voorbij heb zien komen. (zie het 1e plaatje).

Een van de tools die gebruikt kan worden om content voor mobiele apparaten te maken is Hot Lava Software. Ik heb er even een introductie over gekeken en het ziet er vrij gebruikersvriendelijk uit. De Mobile Author software genereert pagina's die kunnen worden bekeken op Palm en Windows Mobile apparaten en via websites, Java of WAP op allerlei telefoons. Je kunt eenvoudig pagina's aanmaken, of testjes, met plaatjes, links, flash of audio erin. Vervolgens kun je met het 2e pakket MDTS (Mobile Delivery and Tracking System)de content aanbieden en hou je allerlei gegevens bij op de server, zoals wie er wat wanneer heeft gedaan en wat er gescoord is. Een trial is hier te downloaden, je betaalt wel bijna 1000 dollar voor de twee pakketten samen.

Als ik zie hoeveel mogelijkheden een gemiddelde telefoon al heeft en hoeveel cursisten een telefoon hebben, dan denk ik dat er over enkele jaren veel meer gebruik van kan worden gemaakt in het onderwijs. Toegang tot een (gratis)wifi netwerk is dan wel iets waar nog aan gewerkt moet worden op veel plekken. Het vergt natuurlijk ook wat creativiteit om je content interactief te maken en geschikt voor gebruik op een mobiel apparaat, maar daar kan Hot Lava zeker bij helpen. Er staan ook al vele (2166!) voorbeeldmodules op http://hdwap.com/ceo/login.html (inloggen met 2x een 1). Maar het zal pas echt werken als de docenten bereid zijn om de mobieltjes ook eens tijdens de les aan te laten staan...

Labels: , ,

zondag, juli 01, 2007

De iPhone, echt alles in 1!

Het zal je niet ontgaan zijn dat gisteren in de VS de iPhone, de nieuwste hype van Apple, op de markt is gekomen. Er stonden zelfs mensen 's nachts in de rij om er op tijd bij te zijn. Ik snap het niet helemaal , want zo bijzonder is hij qua functionaliteiten helemaal niet, hij heeft minder mogelijkheden dan mijn huidige telefoon. Wel ziet hij er natuurlijk prachtig uit, en de interface is wel heel speciaal, met een touchscreen waarin je makkelijk met 1 vinger door alle functionaliteiten kan scrollen. Maar om daar nou meer dan 500 euro (met abonnement!) voor neer te tellen...
Ik kwam dit filmpje nog tegen, waarin maar weer eens onderstreept wordt dat de verwachtingen rondom de iPhone misschien wel een ietsje te hoog gespannen zijn.

Labels: , ,

donderdag, januari 18, 2007

iPhone perikelen


Natuurlijk kan het je niet ontgaan zijn dat Apple tijdens de CES in Las Vegas (irritante muziek op de site trouwens) van afgelopen week een telefoon heeft geintroduceerd met de naam iPhone. Een leuk ding wel, maar ook met beperkingen. De styling is prachtig, met een touchscreen waarmee je via grote iconen alle belangrijke functies kunt bereiken. Ook heeft de telefoon een grote opslagcapaciteit van 4 of 8 GB.
Het apparaat heeft echter geen 3G functionaliteit, wat in een beetje telefoon tegenwoordig toch wel hoort te zitten, zeker als je bedenkt dat de iPhone pas aan het eind van het jaar op de markt komt en vooral de multimediale functies groots worden uitgemeten (integratie met iTunes en het feit dat de iPhone wordt aangeprezen als een "widescreen iPod") . Toch een gemiste kans denk ik.
De geruchten gaan dat de iPhone met een abonnement nog steeds iets van 500 dollar zal gaan kosten en bij Amazon Duitsland is intussen een voorinschrijving gestart waarbij bedragen van tegen de 1000 euro worden gevraagd (aldus Mobuzz TV)! Je moet wel heel erg van Apple houden om er zoveel voor neer te willen tellen.

De naam was meteen al omstreden, want enkele weken geleden had Cisco ook al een telefoon met dezelfde naam gelanceerd en nu wordt er over en weer door advocaten onderhandeld. Een ander probleem dook op toen een handige ontwerper bij XDA-developers een mooie iPhone skin had gemaakt voor op je Pocket pc of Smartphone met Windows Mobile erop. Meteen togen de Apple advocaten aan het werk om op alle plekken waar de skin te downloaden was de site-eigenaren te sommeren de links te verwijderen. Wat ook aardig gelukt is, want ik heb de skin helaas nergens meer kunnen vinden, alleen verwijzigen naar een bericht van de Apple advocaten.

Labels: ,

zaterdag, december 02, 2006

Telefoon upgradeIk mocht van mezelf, na bijna 2 jaar mijn S100 te hebben gebruikt, weer een nieuwe telefoon aanschaffen. Ik heb gekozen voor de MDA Compact III van T-Mobile (ook wel HTC Artemis) omdat hij in alles net even beter was. Zo heeft het toestel een 2MP camera, meer intern geheugen, wifi, GPS (!), een 1 GB micro SD kaartje, Windows Mobile 5 als besturingssysteem, een FM radio en aardig wat extra software.
De doos is al een vernuftig ding op zich. Hij bestaat uit 2 delen met in de deksel verborgen 2 handleidingen en 2 cd-roms met software. In het grotere deel zit de telefoon zelf, een stroomsnoer, een koptelefoon, een usb-kabel, een micro-sd kaartje met adapter voor een normale sd-poort, een hoesje, een schermbeschermer (zo'n plakplaatje tegen het krassen dat ik er nooit zonder bubbles op weet te plakken) en een wifi kaartje voor 1 uur gratis gebruik van T-Mobile Hotspots.
Het eerste wat ik heb gedaan is het apparaat unlocken, want mijn abonnement gaat pas over 3 maanden in (= opzegtermijn van mijn oude abonnement van KPN) en tot die tijd wil ik er natuurlijk wel mee kunnen bellen. Ik heb dit gedaan bij Imei-check in Engeland waar ze als een van de weinigen dit type telefoon hebben staan. Je maakt eenvoudig 20 pond over via paypal en je download een stukje software en een key voor jouw imei nummer. Even doorwerken en je telefoon is simlockvrij. Ik heb nu mijn kpn simkaart erin en alles werkt prima.
Dat geldt trouwens ook voor de GPRS, Wifi en radio. De GPS heb ik helaas nog niet kunnen testen, omdat er daarvoor geen software bijgeleverd is. Ik ga eens op zoek naar een goedkope Tom Tom oplossing.

Labels: ,

zondag, november 12, 2006

Mijn nieuwe telefoon


Alweer bijna twee jaar geleden heb ik mijn vertrouwde Qtek S100 met een KPN abonnement aangeschaft en zo langzaamaan wordt het weer tijd voor een opvolger. Ik denk die gevonden te hebben in de MDA Compact III van T-Mobile. Het is een Artemis toestel van hTC met een T-Mobile stempel erop.

Hoewel ik niet zo'n fan ben van gelockte toestellen (ik kan er alleen maar een sim-kaart van T-Mobile instoppen), is er toch wel een goede abonnement/internet (web-and-walk) combinatie waardoor het toestel erg aantrekkelijk wordt. En er is vast wel weer ergens iets te vinden waarmee je softwarematig de simlock kan verwijderen...

Toegevoegde waarde t.o.v. mijn Qtek S100 is dat deze GPS, WiFi, micro-SD kaartje van 1GB, meer geheugen, Windows Mobile 5 en een 2MP camera heeft . Hij is ietsje langer, maar daarvoor weer ietsje dunner en ik kan er gewoon weer al mijn vertrouwde Pocket PC software en mijn losse bluetooth toetsenbord erbij gebruiken.

Verbazingwekkend vind ik trouwens nog dat mijn oude telefoon nieuw nog steeds 539 euro bij pdashop.nl) moet kosten! En dat voor een toestel dat alweer 2 jaar op de markt is en waarvoor intussen al veel betere alternatieven te vinden zijn. Ik zal eens kijken waarvoor ik hem op Marktplaats ga zetten...

Labels: ,

zaterdag, september 23, 2006

Spieken met je mobiel verleden tijd?


In het Onderwijsblad van deze week las ik een klein artikel over een fenomeen dat schijnbaar steeds vaker voorkomt, namelijk leerlingen die hun mobieltje gebruiken om te spieken. Het gaat nog niet om hele grote aantallen, er wordt een onderzoek van de TKMST Monitor uit 2005 (zie hun persbericht van 12 januari van dit jaar) aangehaald waarbij sprake is van 9 procent van de jongens en 3 procent van de meisjes in de hoogste klassen van havo/vwo, maar het komt wel steeds meer voor. Ik moet zeggen dat ik het zelf nog niet heb ervaren, maar dat zal een kwestie van tijd zijn.
In Engeland werden vorig jaar 4500 examenkandidaten geschorst omdat ze hun mobiele telefoon hadden gebruikt om te spieken en een bedrijf dat daar handig op inspringt is Mobysafe (erg magere website helaas). Zij hebben een apparaatje ontwikkeld dat in- of uitgaande signalen van mobieltjes opspoort binnen een straal van tien meter. Volgens het blad zijn ze meteen al een hit en waren ze zelfs even uitverkocht. Voor 95 pond kun je er eentje bestellen.

Labels: , ,

donderdag, maart 23, 2006

De HvA, smartphones en Shotcode


In de laatste nieuwsbrief van E-learning plaza stonden weer enkele interessante zaken. Zo las ik dat de Hogeschool van Amsterdam de studenten op de hoogte houdt van roosterwijzigingen en ander nieuws via een zogenaamde ShotCode. Ik had daar al eerder iets over gelezen op de weblog van Pierre Gorissen, die er ook wat mee aan het experimenteren was geslagen.

De ShotCode is eigenlijk een soort cirkelvormige barcode (zie het plaatje) die met de camera van een mobiele telefoon kan worden gefotografeerd. Vervolgens treedt een stukje software in werking (wel eerst even downloaden en installeren natuurlijk) dat de ShotCode vertaalt naar gegevens die online staan. Het scheelt een hoop typwerk, wat op een klein toetsenbord vaak niet zo prettig werkt.
"Studenten komen na het scannen van de persoonlijk ShotCode direct bij hun eigen rooster en webmail terecht. Ook kunnen ze met hun mobiel op deze manier berichten versturen."

Het bedrijf dat dit alles ontwikkelt heet OP3 en op hun site is nog het volgende te lezen:
"End-users download special ShotCode software on their cameraphones. When they scan a ShotCode, the software contacts our servers and identifies the right url. We then broker a connection between the phone and your server, meaning neither you nor the end-user need to do any of the hard work."

Ik vraag me hierbij wel af of het zomaar op alle telefoons gaat werken. Ik kan me voorstellen dat het wel werkt op een pocket pc phone zoals ik zelf heb, maar dat het met een eenvoudiger model, waar welliswaar een camera inzit, maar waarop je niet zomaar iets kan installeren, lastiger wordt. Ik heb geen idee hoeveel mensen er intussen al in het bezit zijn van een smartphone, maar als ik naar mijn cursisten kijk dan zijn dat er helemaal nog niet zoveel. Voordat dit van de grond komt zul je dus nog een tijdje moeten wachten denk ik. Wel een goed idee van de HvA!

Labels: ,

zondag, november 27, 2005

De les begint. Mobieltjes aan!

Via de weblog van Pierre Gorissen kwam ik terecht bij het pdf-bestand met de titel De les begint. Mobieltjes aan! Meteen viel mijn oog op de quote op de eerste pagina, van Malcolm S. Forbes: "Education's purpose is to replace an empty mind with an open one."
Het stuk is geschreven door Dr. Piet Kommers van de Fontys Hogescholen en is een oratie die hij hield in oktober van dit jaar.
Pierre Gorissen zegt er dit over: "Centraal in Piet zijn verhaal staat de verschuiving van de zichtbare computer (op het bureau) via mobiel device (is wat anders dan een laptop, want daar moet je mee gaan zitten) naar onzichtbare computer (die onderdeel van ons lichaam uitmaakt). En ik zie daar wel wat in. Mits natuurlijk de huidige problemen van het kleine formaat overwonnen worden. Het typen op een PDA gaat niet (tenzij je er een toetsenbord aan koppelt en dan is het niet mobiel meer), afmetingen van een beeldschermpje zijn nu nog wel een beperking, batterijduur idem etc."

Hier kan ik me helemaal bij aansluiten. Ik zie zeker kansen voor het gebruik van mobiele aparatuur in de klas, maar daar zitten nu nog veel haken en ogen aan. Toch ben je met een klas veel flexibeler wanneer je niet meer perse een computerlokaal nodig hebt om tijdens je lessen toch gebruik te kunnen maken van bijvoorbeeld internet of een tekstverwerker. Met een draadloos netwerk in de sschool kom je een heel eind.

Het pdf-document is 40 pagina's groot en daar heb ik dus wel even wat tijd voor nodig om dat allemaal door te laten dringen, maar interessant is het zeker. Er zit veel toekomstmuziek in, maar alles wat ik tot nu toe heb gelezen is uitvoerbaar, want de techniek is er al. Men gaat er op de lerarenopleiding van Fontys mee aan de slag, ook een prima idee, aangezien er vaak te horen valt dat de nieuw opgeleide docenten zo weinig met ict doen in hun opleiding. Zaak is wel de docent in dit verhaal niet te vergeten en vooral ook de didactische aspecten van het gebruik van deze mobiele middelen te bekijken. Het moet natuurlijk niet een les worden waarbij iedereen in zijn eigen wereldje op zijn kleine schermpje zit te kijken, daar hebben we nu al teveel lessen van...

Labels: , ,

maandag, oktober 24, 2005

Toetsenbord voor Pocket PCAangezien ik op mijn werk regelmatig notulen uittyp op mijn Pocket PC overweeg ik een toetsenbord erbij te kopen, maar ik hik nog steeds een beetje tegen de prijs aan. Er zijn verschillende types op de markt, zowel Infrarood als Bluetooth. Dat laatste heeft wel mijn voorkeur, maar is dan ook meteen een stuk duurder. Ik heb goede dingen gelezen over de Thinkoutside Stowaway Bluetooth keyboard (op het plaatje) maar die kost maar liefst 129 euro bij Pdashop.nl. Pas geleden las ik ook iets over een ander merk, de Freedom bluetooth keyboard van Proporta en die is inclusief verzending uit Engeland 73 pond wat zo'n 111 euro is, dus ietsje goedkoper, maar ik vind het nog steeds teveel. Ook een zoektocht op Marktplaats leverde niet het gewenste resultaat, alleen wat vage advertenties waarbij geen merk werd genoemd en waarbij ook niet duidelijk stond of hij wel voor mijn Qtek geschikt was. Ik blijf nog even speuren, misschien kom ik een leuke deal tegen, maar voorlopig tik ik de notulen gewoon nog maar op het on-screen toetsenbordje in.
UPDATE: Ik heb zojuist een Thinkoutside toetsenbord gekocht via Expansys, daar bleek hij toch weer een paar tientjes goedkoper te zijn dan elders. Meer nieuws zodra ik hem heb.
UPDATE 2 (24 okt 2005): Ik heb al een tijdje zitten typen op het toetsenbord en het bevalt me prima! Het apparaat werd meteen goed herkend door mijn Qtek en de koppeling was snel gemaakt. Ik kan vrij gemakkelijk de juiste toetsen vinden en het voelt aan als een normaal toetsenbord. Vanwege het compacte karakter ontbreekt een aparte rij cijfertoetsen en een blokje met HOME-END-PAGE UP enz. Die zijn echter wel aanwezig op het toetsenbord, je moet er alleen een extra toets (een blauwe of groene Fn toets) bij indrukken. Dat is nog even wennen, maar verder gaat hij als een trein! Sneltoetscombinaties voor bijvoorbeeld letters met trema of voor knippen en plakken werken ook goed, dus ik ben zeer tevreden. Ben benieuwd hoe mijn collega's zullen reageren als ik hem inzet bij de eerste vergadering.

Labels: ,

zaterdag, oktober 22, 2005

Wifi kaartje voor mijn Qtek S100


Ik heb zonet een Wifi-sd kaart gekocht bij PDA shop.nl. Ik zat al een tijdje aan een Wifi uitbreiding te denken voor mijn Pocket pC telefoon, dan kan ik thuis op de bank gebruik maken van ons draadloze netwerk en als ik een keertje in het buitenland zit kan ik ook eenvoudiger internetten. Ik las dat steeds meer hotels hun Wifi netwerken gratis gaan aanbieden dus dat ik goed nieuws. De GPRS-kosten van KPN abonnement zijn erg hoog, dus dit zou uiteindelijk een besparing moeten zijn.
Het kaartje dat ik heb besteld is de
C-Guys SDIO WiFi/WLAN 802.11b Card en hij kost 99 euro. Helaas steekt zo'n kaartje wel een klein stukje uit mijn toestel, maar er staat toch verder geen data op, dus je gebruikt hem alleen maar als je wilt internetten. Als alles goed gaat heb ik hem al over enkele dagen in huis. Ik heb goede ervaringen met PDA shop.nl dus dat moet wel lukken. Als ik er even mee heb kunnen stoeien zal ik mijn ervaringen hieronder toevoegen.
UPDATE 22 okt 2005: Sinds eergisteren heb ik nu het kaartje thuis en na enige opstartproblemen werkt het prima! Na installatie van de driver werkte het kaartje meteen goed en het herkende ook twee netwerken (eentje van de buurman en eentje van onszelf). Maar toen ik de lange Key ingetikt had (26 tekens maar liefst!) begon het programma met de foutmelding dat de key te lang was. Toch gaf hij ook aan dat er een verbinding met het netwerk was, maar internetten lukte niet. Het IP-adres dat hij had gekregen begon met 169 en dat was al een teken dat er iets niet in haak was. Dat zou met 192 moeten beginnen. Na wat speuren op Modaco.com (altijd al een goede bron van informatie en gebruikerservaringen geweest) waren we helaas nog niet verder dan dat we wisten dat het IP adres niet klopte. Tenslotte maakten we opnieuw een netwerk aan op de PDA en kozen we onder het invoervakje voor de key niet voor ASCI maar voor HEX en... je raad het al, het werkte gewoon! Zoiets simpels was het dus.
Intussen zit ik dus nu af en toe te internetten op de bank in de woonkamer en ik merk dat veel sites al meteen door de IE aangepast op het scherm worden getoond (bijvoorbeeld nu.nl is een lange pagina geworden en dat gebeurt ook bij de site van mijn werk). Ik ben erg blij dat het allemaal werkt, nou maar hopen dat ik er ook wat mee kan op andere plekken waar draadloze netwerken zijn.
Deze laatste zin blog ik trouwens vanaf mijn pda, dus dat werkt ook prima.

Labels: ,

zondag, oktober 09, 2005

Zijn nieuwe telefoon


Mathijs, mijn vriend, heeft een nieuwe telefoon gekocht en zit er alweer de hele week mee te pielen. Voordat het zover was hebben we al aardig wat telecomzaakjes afgelopen (daar zijn er tegenwoordig ook veel te veel van) en prijzen en mogelijkheden vergeleken. Het moest in ieder geval een telefoon met Wifi worden en dan is de keuze op dit moment nog vrij beperkt. Het is uiteindelijk de iMate SP5 geworden en hij was net een dag te koop bij de Bel Comapny. Het is een smartphone met Windows Mobile 5 erop, Wifi, Bluetooth, uitbreidbaar met Mini SD kaartjes, 64 MB RAM en ROM, quadband, 1.3 MP camera en nog een heleboel andere leuke zaken. Aangezien we allebei al een tijdje een smartphone hebben (ik een SPV en hij een Motorola MPX200) haaden we al aardig wat software verzameld, maar nu blijkt dat een groot deel ervan nog niet geschikt is voor het nieuwe besturingssyteem. Spelletjes zijn wel te spelen, maar dan op een kleiner scherm, maar veel applicaties weigeren of zien er raar uit. Dat wordt dus nog even wachten op de ontwikkelaars tot die de spullen hebben aangepast. Wat wel werkt is Opera en nu zit Mathijs gewoon op de bank via Wifi op het internet te browsen. Als er in Nederland nou steeds meer hotspots komen kan hij straks overal online zijn.
Ik vind het een mooi compact toestel met een fraaie vormgeving, maar ik hou het toch nog even bij mijn Qtek S100, die heeft tenminste een touchscreen en daar kan ik net iets meer mee.

Labels: ,

zondag, september 18, 2005

Mijn volgende telefoon, deel 2

Tja, ik dacht dat ik er was met de opvolger van mijn Qtek S100 toen ik enkele weken geleden schreef over de Qtek 9100, maar intussen heeft die een nog leuker broertje, de Qtek 9000, ook wel de HTC Universal of iMate Jasjar genoemd. Prachtig apparaat met een 520 Mhz processor, Windows Mobile 5, Wifi, een heleboel geheugen, 2 (!) camera's (eentje van 1.3 MP voor foto's en een eenvoudigere voor een video gesprek via UMTS), een omklapbaar scherm, zodat je het dicht kan klappen om het te beschermen, maar ook aan de buitenkant kan bedienen als touchscreen, een toetsenbord dat je volgens enkele reviews goed met twee duimen kunt gebruiken en nog een heleboel specificaties die ik hier niet allemaal ga opnoemen. Wil ik dit juweeltje echter aanschaffen dan moet ik bijna 1000 euro neertellen, en dat gaat me nou net te ver voor een nieuw speeltje. (The story of my life, zucht)

Labels: ,

vrijdag, augustus 26, 2005

Pocket PC telefoon pilot op Amerikaanse universiteit

Ik las dit interessante artikel over de Wake Forest University in North Carolina, USA over een pilot die ze gestart zijn met 120 studenten. Ze gaan kijken in hoeverre Pocket PC telefoons een bijdrage kunnen leveren aan het dagelijkse studentenleven. Zo kunnen de studenten gebruik maken van IM, SMS, telefoon, informatievoorziening over bijvoorbeeld roosters en nieuws van de universiteit en een aantal grappige applicaties zoals eentje die je laat weten of er nog een wasmachine of droger vrij is in de wasserette op de campus. Ik ben benieuwd wat voor andere mogelijkheden de studenten nog voorstellen, want hen is ook gevraagd zelf met nieuwe opties te komen.
Ik denk dat dergelijke apparaten zeker een toekomst hebben in het onderwijs. De huidige schooljeugd verandert in hun manier van communiceren en daar horen Pocket PC telefoons bij. Wie kan nog een leerling vinden die niets met MSN doet? En de voortschreidende technologie zorgt ervoor dat dit overal en altijd gebruikt kan worden. Ik denk dat we in het onderwijs gebruik moeten maken van deze verandering en het niet moeten verbieden, want voor leerlingen is het een deel van hun dagelijks leven geworden.
In het artikel werden ook nog de Technology Quarters genoemd, een speciaal gebouw met de nadruk op technologie waar studenten kunnen wonen die daar speciaal in geinteresseerd zijn. Daar had ik in mijn studententijd nou ook wel willen wonen...

Labels: , , ,

Mio A701 GPS Smartphone in de maak


Via MS Mobiles kwam ik op de site van The Register terecht voor dit bericht over een nieuwe smartphone van Mio. Aangezien wij hier thuis goede ervaring hebben met dit merk (we hebben een Mio 289 GPS-navigatieapparaat) lijkt me dit ook wel een aardige. De spcificaties liegen er ook niet om, alles zit erop en eraan:
Windows Mobile 5
Bluetooth 1.2
1.3 Megapixel camera
GPS
SD/MMC kaartslot
tri-band
aardig wat geheugen (totaal 192 MB)
520 MHz processor

Helaas is nog onduidelijk hoeveel die moet kosten of wanneer hij op de markt komt, maar het is een prachtig apparaat om in de gaten te houden!

Labels: ,

dinsdag, augustus 23, 2005

Nieuws lezen onderweg met Avantgo en Mobipocket


Om bij te blijven wat betreft het laatste nieuws gebruik ik mijn Qtek S100. Daarop zet ik allerlei RSS-feeds en websites die ik vervolgens van en naar mijn werk in de bus en trein doorlees (en soms ga ik er 's avonds in bed gewoon mee verder). Om dit allemaal mogelijk te maken gebruik ik 2 gratis hulpmiddelen: Avantgo en Mobipocket. De laatste gebruik ik al jaren en deze bevalt me nog altijd het beste. Ik wil even kort uitleggen hoe een en ander werkt.

Als je je Pocket PC of Smartphone aan je pc hangt zal informatie als je agenda, taken, mail en contactpersonen automatisch worden gesynchroniseerd met Active Sync. Als je Avantgo of Mobipocket hebt draaien gebeurt er hetzelfde, de meest recente versies van websites en "enews" worden op je Pocket PC/ Smartphone gezet. Je hoeft er dus niks voor te doen en hebt meteen het laatste nieuws bij je.

Mobipocket is gratis te downloaden van www.mobipocket.com en is geschikt voor allerlei gadgets zoals Smartphones, Pocket PC's, Palm PC's enz. Ik heb nu versie 4.9 voor Pocket PC op mijn Qtek staan. Je kunt via dit programma allerlei al voorgekauwde websites met nieuws kiezen, meestal in het engels, maar ook nederlandstalig of in andere talen. Deze "enews" kanalen staan dan in Mobipocket op je scherm en je kunt ze daarmee gemakkelijk doorlezen, inclusief de plaatjes. Omdat ik niet alle aangeboden kanalen even interessant vond heb ik naast Mobipocket het programma Enews Creator van dezelfde makers gekocht. Tegenwoordig heet dit programma Mobipocket Creator, versie 4.0 en hij kost $29,95 (en ik zie net dat deze weer veel meer kan dan mijn oudere versie, dus daar ga ik nog eens induiken). Met dit programma kan je van elke willekeurige website of RSS-feed een enews kanaal maken dat je dan weer in Mobipocket kunt lezen. Zo heb ik bijvoorbeeld een kanaal gemaakt met allerlei cartoons (van www.ucomics.com). Je kunt er ook eigengemaakte ebooks mee maken, dus een eigen Word-document omzetten naar ebook formaat, compleet met voorkant, plaatjes en hoofdstukindeling. Ik heb beide programma's altijd erg handig in het gebruik gevonden en kan het iedereen aanraden!

Avantgo is ingebakken in mijn versie van Active Sync, maar ik weet niet of dat bij alle versies erbij zit. Het hangt ook af of je firewall het toelaat dat je Avantgo aanroept. Als je dit programma (of eigenlijk is het meer een webservice) wilt gebruiken moet je het eenmalig activeren als je Pocket PC/ Smartphone aan je pc hangt (via www.avantgo.com). Wanneer je Avantgo-sites wilt lezen open je de Internet Explorer op je apparaat en heb je de hele pagina van de site op je scherm. Het betekent vaak wel wat heen en weer schuiven, want een standaard site is natuurlijk wel erg groot voor zo'n klein schermpje. Je kunt op de Avantgo site nog eigen sites toevoegen, maar er is een limiet van 2MB voor de gratis service en ik ben niet van plan te gaan betalen, want Mobipocket voldoet eigenlijk al voldoende.

Ik heb goede ervaringen met beide programma's en kan ze iedereen die op de hoogte wil blijven van het laatste nieuws op zijn/ haar favoriete sites aanraden.

Labels: , ,

Mijn volgende telefoon?


Ik heb mijn Qtek S100 nog maar een halfjaar (inclusief een duur KPN abonnement, helaas), maar het volgende lustobject komt alweer erg dichtbij: de Qtek 9100, ook wel de HTC Wizard genoemd. Op de site van Pocket PC Club Nederland, waar ik al een tijdje lid ben, is een aardige review geplaatst, met plaatjes die mij doen kwijlen. Ik heb dan wel al een soortgelijk apparaat, maar het feit dat deze een uitschuifbaar toetsenbord heeft en het nieuwste besturingssysteem (Windows Mobile 5), maken mij wel erg hongerig. Ik weet dat ik nog een tijdje met mijn S100 zal moeten doen, maar zodra ik het voor mezelf kan verantwoorden dat ik hem toch echt nodig heb (en voldoende geld opzij heb kunnen leggen) is ie van mij!

Labels: ,


Wikipedia Affiliate Button