Gadgets en onderwijs

vrijdag, augustus 31, 2007

Van twee walletjes


Ik kreeg weer eens een reclamemailtje van PDAshop.nl en daar staan vaak interessante links in naar de nieuwste gadgets. Mijn oog viel deze keer op een Adapt UMPC (de MX1200), die met slechts €729,- een hele aardige aanschaf is. Ik heb wat zitten rondkijken in reviews en moet zeggen dat het kleine apparaat toch behoorlijk wat kan. Zo heeft de MX1200 1 GB geheugen, een 1,2 GHz processor, 60 GB harde schijf, draait hij Vista Home Premium en zitten er drie usb-poorten, een SD kaartlezer, bluetooth en draadloos internet op. Zelfs een webcam ontbreekt niet!
Bijna had ik hem naar mijn winkelwagentje geklikt toen mijn oog viel op een nog interessanter apparaat, de HTC Shift. Het apparaat is nog niet verkrijgbaar, maar belooft een nieuwe kant op te gaan wat betreft draagbaar computeren. Zo is het allereerst een volwaardige UMPC, met Vista Business erop, maar daarnaast heeft het apparaat ook GPRS, EDGE en UMTS/HSDPA! Daardoor krijg je veel makkelijker toegang tot het internet en kan je ermee bellen, waar je ook bent. Een bijkomend voordeel is ook nog dat er een bijna volwaardig toetsenbord aan vast zit, wat bij veel UMPC's nog ontbreekt. Ik ben al jaren een fan van HTC producten (mijn telefoons waren tot nu toe ook allemaal van HTC ) dus verwacht hier veel van.
Nou ben ik wel bang dat deze beduidend meer gaat kosten dan die Adapt, maar ik wacht toch nog even af wat eruit komt. Volgens Gadgetzone komt hij in het derde kwartaal op de markt, bij LetsGoDigital staat vierde kwartaal, maaar lang kan het niet meer duren.

Labels: ,

dinsdag, mei 16, 2006

Sony's antwoord op de UMPC


Ook Sony vond het tijd worden voor een kleine, ultraportable pc (UMPC) en vandaag kwamen daarvan de officiele berichten op gang over de nieuwe VGN-UX50. Het apparaat "is voorzien van een Intel 1,06 GHz processor en draait op Windows XP. Verder heeft hij twee ingebouwde camera’s, een uitschuifbaar toetsenbord en een 4,5 inch kleurenscherm. Als optie is er ook een GPS-ontvanger beschikbaar. Het apparaat is gemaakt van glasvezel, zodat hij zowel sterk als licht is. Hij verschijnt in juli op de markt voor 1800 dollar." (aldus Gizmodo.nl)
Het idee van een uitschuifbaar toetsenbord is aardig, maar zal ook meteen betekenen dat het apparaat zwaarder is. Bovendien vind ik een prijs van 1800 dollar veeeel te hoog. Daarvoor kun je iets veel snellers kopen dat niet eens zoveel groter is (een Sony Vaio uit de SZ serie bijvoorbeeld, die we hier thuis hebben). De vormgeving is trouwens wel weer fraai, dat hebben ze bij Sony altijd goed begrepen. Toch nog maar even wachten tot er wat meer keuze op de UMPC markt komt en de prijzen wat gaan dalen.

Labels: ,

vrijdag, april 07, 2006

Eerste prijs van UMPC bekend (schrik niet!)


Zoals ik al een beetje verwacht had valt de prijs voor de UMPC's die de komende maanden op de markt verwacht worden erg tegen. Hoewel Microsoft bij de lancering had aangegeven dat ze onder de $1000,- zouden blijven, is nu de Q1 van Samsung te koop via Expansys in Engeland voor maar liefst 799,95 pond! Dat is al gauw een slordige 1200 euro en daarvoor koop je toch wel een hele leuke laptop. Voorlopig dus nog niet realistisch om over inzet in klassen te gaan nadenken...

Labels: , ,

donderdag, maart 09, 2006

De Origami is onthuld


Wat een grootse aankondiging had moeten worden, lijkt, als je het commentaar van Gizmodo moet geloven, toch wat tegen te vallen: het Origami platform van Microsoft is eindelijk aan de wereld getoond en blijkt hun codenaam te zijn voor de UMPC, oftewel Ultra Mobile PC waarover Intel het ook al een tijdje had. Iets eerder dan verwacht werden de eerste plaatjes en de specificaties van deze nieuwe Tablet achtige PC's gepresenteerd en Gizmodo was er snel bij met het volgende commentaar:

"we are thoroughly surprised at how accurately Microsoft and Intel have targeted a segment of the computing market completely barren of potential customers."

Lijkt me toch lastig wanneer je een product wilt verkopen waar helemaal geen markt voor lijkt te zijn. Toch denk ik dat er wel iets voor te zeggen is dat je een klein, handzaam apparaat mee kunt nemen waarop een (bijna) volwaardig besturingssysteem staat. Microsoft wil de UMPC positioneren tussen de smartphones/ PDA's en de laptops in. Het filmpje van een jaar oud waar ik al eerder naar linkte laat goed zien wat je allemaal zou kunnen doen met de UMPC. Vooral de snelle communicatie wordt daarin benadrukt, je ziet of hoort iets en kunt het meteen doorsturen naar je vrienden. Het altijd verbonden willen zijn is toch waar het tegenwoordig om lijkt te gaan, hoewel ik het af en toe toch wel heel lekker vind als ik geen mail hoef te lezen of gebeld wordt.
Op de Microsoft site is intussen al een stuk geweid aan de UMPC's waar je in Flash animaties de apparaten van Asus (zie het plaatje) en Samsung van alle kanten kunt bewonderen. Ook is er een Origami project site en op de site van Intel staan aardige nieuwe fimpjes waarin getoond wordt hoe je de UMPC zou kunnen gebruiken. Interessant om te vermelden bij de verschillende UMPC's is de mogelijkheid om een soort thumboard op het scherm te gebruiken om tekst in te voeren. In beide benedenhoeken staat een halve cirkel met toetsen, iets wat nog niet eerder in een dergelijke vorm is gedaan. Alles bij elkaar best een aardig apparaat, zo'n UMPC, maar een prijs van "onder de $1000", wat waarschijnlijk betekent dat het ding ergens tussen de 900 en 1000 dollar zal kosten vind ik nog wat te hoog. Als hij zakt naar rond de 500 wordt het pas interessant...

Labels: ,

zondag, maart 05, 2006

De geruchtenstroom rond de Microsoft Origami


De gadget-weblogs staan de laatste weken vol van de geruchten rond een mysterieus nieuw project van Microsoft, Origami. Sinds eind februari wordt er af en toe weer een tipje van de sluier opgelicht. Er is een speciale website gelanceerd waarop per week weer iets meer wordt prijsgegeven en steeds meer wordt duidelijk dat het waarschijnlijk gaat om een tablet pc die draait op Windows XP Tablet PC Edition. Er is ook een promotiefilmpje te vinden op YouTube, maar dat blijkt al een jaar oud te zijn. Op Engadget wordt gespeculeerd dat het misschien gaat om de UMPC (Ultra Mobile PC) van Intel. Daar wordt officieel iets over bekend gemaakt op 7 maart a.s. en dat is net even voor de Cebit in Hannover van start gaat. De origami site heeft nog 1 week te gaan en de einddatum staat op 9 maart, de start van Cebit, dus dan wordt alles hopelijk duidelijk en kunnen we kijken of al deze hype echt gerechtvaardigd is geweest.
PS: de plaatjes bij dit stukje zijn ook uit de lucht gegrepen, of het ding er echt zo uit zal zien is nog onduidelijk. Je komt ook vaak een ander plaatje tegen.

Labels: ,


Wikipedia Affiliate Button