Gadgets en onderwijs

woensdag, januari 07, 2009

Eerste berichten en beelden van CES 2009

In Las Vegas is weer de Consumer Electronics Show (CES) van start gegaan en via Twitter volg ik mensen die er heen zijn. De eerste berichten over draadloze stroom, draadloze usb en mobiele wifi hotspots(!) en een nieuwe Asus Eee tablet pc stromen binnen. De film hieronder gaat o.a. op deze zaken in.

Labels: ,

zaterdag, november 29, 2008

MultiMedia EventVandaag bezocht ik de jaarbeurs in Utrecht voor het Multimedia Event (de oude HCC dagen en carrieredagen in een nieuw jasje). Ik was van plan wat rond te kijken naar netbooks, omdat mijn eee pc (hoewel nog steeds een mooi apparaat) toch niet helemaal meer aan mijn wensen beantwoordt. Te klein scherm, te klein toetsenbord en te weinig schijfruimte. En ook al vind ik Linux op de eee een prachtige oplossing, ik heb er gewoon te weinig verstand van om het naar mijn hand te kunnen zetten. En ik heb ook niet veel zin om het te gaan leren. (ja, noem me maar lui, kommaar, kommaar, kommaar).
Dus, vol verwachting de hallen doorgestruind, maar eigenlijk viel de opbrengst wat netbooks betreft een beetje tegen. Er was bij de ingang een Medion stand met 1 variant, de Akoya E1210, die me wel aansprak. Daarna volgde nog de stand van MSI, waar de MSI Wind U100 te zien was en die lijkt wel heeeel veel op de Medion, maar was alleen iets duurder. En dan was er nog een Asus stand met een heel mooi exemplaar, de ultradunne S101, die wel erg mooi was, maar toch een beetje boven mijn budget (ruim 500 euro).
Indrukken van het MultiMedia Event: veel grote stands met weinig inhoud, veel gaming consoles, veel draadloos bestuurbare helicopters (why?), aardig wat stands van ICT headhunters en veel Duitse bedrijfjes met spulletjes voor de computer doe-het-zelver, iets waar wij intussen wel een beetje klaar mee zijn. Wel aardig was de stand van het computer museum, waar nostalgische gevoelens bovenkwamen bij het zien van gamingconsoles uit mijn jeugd (zie plaatje boven). En dan nog wat stands met tijdschriften, waar ik nog een exemplaar van het nieuwe gadgettijdschrift voor vrouwen, Savvy, heb gekocht. Hierover later wel meer.
Een laatste deel van een hal was voor de HCC leden en daar waren nog wel wat aardige zaken te zien op het gebied van modding, foto en video, gaming en simulatoren. De Flight simulator uitbreiding zag er wel heel mooi uit (zie plaatje).
Uiteindelijk kon ik me niet bedwingen, omdat de aanbieding met de Medion toch wel aantrekkelijk was en ik vlak bij mijn werk naar de Computerland kan (want daar was de stand van) als er iets mee is en ik heb dus de Akoya E1210 aangeschaft. In de volgende post mijn eerste indrukken.
Of ik nog een keer naar dit Multimedia Event ga? Denk het niet, het tijdperk van knutselen aan pc's is voor mij verleden tijd en dan vind ik er te weinig te halen. Of ik moet al echt weten dat er een speciale aanbieding is die ik niet kan missen, maar de prijzen op internet zijn tegenwoordig zo concurrerend dat het niet echt meer de moeite is.

Labels: ,

donderdag, januari 25, 2007

NOT 2007

Eergisteren heb ik een kort bezoek gebracht aan de NOT in Utrecht. In de ochtend heb ik eerst enkele workshops bezocht tijdens de MBO Centraal dag die tegelijkertijd in het Beatrixgebouw werd georganiseerd. Ik had me alleen voor een workshop van Academic Service opgegeven omdat ik daar meer dacht te gaan horen over materiaal voor mijn informatica-lessen, maar dit bleek toch specifiek op de ICT-opleidingen gericht te zijn. Toch was het interessant om te horen hoe Aventus hun comptetentiegerichte ICT-opleiding had vormgegeven en hoe ze hierin de Maatwerk MBO ICT boeken van Academic Service hadden opgenomen.
De middag heb ik met een collega doorgebracht op de NOT en daar was het erg druk. Vooral de stands van de grote uitgevers waren overvol en er waren alleen maar kleine hoekjes ingericht voor de BVE dus dat was dringen geblazen. De stand van Kennisnet- ICT op School was helemaal in de nieuwe huisstijl opgemaakt (zie foto), met vooral veel paars en blauw. Natuurlijk heb ik nog even een pen en een muismatje meegenomen.
We hebben op de Microsoft stand nog wat informatie gekregen over het Innovative Teachers Network en de Managed Learning Gateway. Over dat laatste krijg ik nog meer informatie toegestuurd, dus dat komt nog. Men vertelde ons ook nog dat er een nieuwe grfische tool door Microsoft zou worden uitgegeven binnenkort, waarmee Flash-achtige toepassingen voor in Sharepoint kunnen worden gemaakt. De codenaam is Grava en na wat googelen kwam ik er al verschillende vermeldingen over tegen. Volgens 1 bron zou het op de Bett worden gepresenteerd, maar Microsoft zelf geeft "Fall 2007" dus dat duurt nog even. Wel iets om in de gaten te houden.
Qua gadgets waren er vooral veel digitale schoolborden te zien, maar ik heb verder geen echt opvallende zaken kunnen vinden. Het lijkt er op dat de smartboards eindelijk beginnen door te dringen op de Nederlandse onderwijsmarkt en dat werd wel eens tijd. Ze zijn een stuk betaalbaarder dan enkele jaren geleden. Toch moet je natuurlijk wel oppassen dat je met zo'n bord niet de hele tijd weer frontaal gaat staan lesgeven!
Of ik over twee jaar weer naar de NOT ga moet ik nog even bekijken. Voor de BVE valt er niet zoveel te halen en ik heb weinig nieuws gezien. De MBO Centraal dag vond ik deze keer ook een beetje in het water vallen doordat het tijdens de NOT werd georganiseerd. Vorig jaar hadden de uitgevers hun stands specifiek voor de BVE ingericht en dan vind je veel makkelijker wat je zoekt. Ik hoop dan ook dat de organisatoren komend jaar weer een dag apart opzetten.

Labels: ,


Wikipedia Affiliate Button