Gadgets en onderwijs

zondag, januari 11, 2009

Samsung MBP200 Pico projector en mediaspeler


Een interessante gadget die op de CES gepresenteerd werd is de MBP200 pico projector van Samsung. Naast het feit dat het apparaat kan projecteren, bevat het ook nog een lcd scherm en kun je er mediabestanden opzetten middels een microSD kaart. Een mediaspeler dus, met projector ingebouwd. Hij projecteert tot ongeveer 50 inch beeldgrootte en weegt slechts 160 gram. Het apparaatje kan ook bestandsformaten als pdf, ppt en doc aan. Alle specificaties op een rijtje (volgens Gadgetgarden):

Features: File viewer, picture viewer, music player, video player
Projection Panel: HVGA (480*320)
LCD: 2.2” QVGA(320*240)
Audio Output: 3.5 mm Standard Stereo Earphone Jack
Storage: microSD slot (up to 16 GB)
Picture Viewer: JPEG, GIF, Animated GIF, MBP
Music Player: MP3, WMA, OGG, AAC, WAV
Video Player: Video CODEC: DivX, Xvid, WMV9 Simple Profile, MPEG-2, MPEG-4; Audio CODEC: MP3, AAC, WMA
File Viewer: Adobe PDF (.pdf), MS PowerPoint (.ppt), MS Word (.doc), MS Excel (.xls), Text (.txt)
Size/Weight: 107.3 x 48.8 x 19 mm / 160 g

Labels: ,

woensdag, november 26, 2008

En nog maar een mini projector


Vandaag viel mijn oog op een interessant bericht van Gizmodo over een mini projector van Aiptek. Dit is dezelfde fabrikant die ons ook regelmatig die goedkope videocamera's bij de Blokker brengt (een post van vorig jaar daarover levert me nog steeds veel hits op hier, dus je kunt niet genoeg over Aiptek bloggen zeg ik maar zo).

De mini projector met de naam Pocket Cinema V10 pico projector wordt in een korte review door Gizmodo vergeleken met de 3M projector waar ik al eerder over schreef. En de Aiptek komt er dan goed vanaf, vooral door de betere beeldkwaliteit, de mogelijkheid om er sd kaartjes in te stoppen en bijgevoegde conversiesoftware, zodat je zelfs films kan afspelen zonder dat de projector ergens aan vastzit. De prijs is, vergeleken met de 3M, lager ($300,-), en daarvoor krijg je dan ook nog een tripod en een afstandsbediening, wat weer erg handig is voor presentaties. Kortom, ziet eruit als een goeie investering. Maar omdat de techniek nog steeds in de kinderschoenen staat is het misschien toch beter om nog even te wachten, aldus Gizmodo. Maar of ik dat kan?

Labels: ,

woensdag, november 19, 2008

2 Mini projectoren vergeleken


Op het blog van Laptop magazine kwam ik een aardige vergelijking tegen van 2 mini projectoren. Er zit een filmpje bij waarin de 3M MPro 110 en de Dell M109S worden getoond en de beelden die ze op de muur projecteren. De Dell komt er duidelijk beter vanaf en deze geeft een heel behoorlijk beeld. Wel is het nodig om in een browser horizontaal te scrollen, wat best irritant kan zijn. De 3M vervormt het beeld licht, en de kleuren zijn ook niet mooi. De resolutie van de 3M is dan ook lager (640 X 480) dan die van de Dell (858 x 600).
Qua prijs en omvang verschillen de beide apparaatjes nogal van elkaar. De Dell is duurder (475 euro) dan de 3M (287 euro), maar is ook veel groter zoals je op het plaatje kan zien. Toch zou ik denk ik voor de Dell kiezen, omdat het beeld er gewoon veel beter uitziet. Wel jammer dat hij niet in je binnenzak past. Op dit moment vind ik de prijzen echter nog te hoog en de kwaliteit nog te laag om te overwegen een dergelijk apparaat aan te schaffen. Maar het is ongetwijfeld een kwestie van tijd voordat deze projectoren zich kunnen meten met de grote jongens.

Labels: ,

zaterdag, november 15, 2008

Mini projectoren


Is er eindelijk een besluit genomen op school om in alle lesruimtes draadloos internet en beamers op te hangen, zie ik de laatste dagen meerdere mini projectoren voorbij komen. Zo kun je op een klein stukje muur even snel iets van je telefoon laten zien bijvoorbeeld. Ook erg handig voor kleine projectruimtes, die we op school veel hebben en waar maximaal zo'n 10 mensen kunnen zitten. Daar komen ook geen beamers te hangen.

Een klein overzicht van 18 mini projectoren, inclusief enkele concepten, is te vinden bij OObject. De afgelopen week kwam ik nog tegen:
- De Optoma Pico Projector, die je kan aansluiten op je iPod of iPhone, een pda of mobiele telefoon. Lees er meer over bij Gizmodo.nl. Hij kan een beeld tonen van 0,15 tot 1,5 meter in doorsnee, wat heel behoorlijk is voor zo'n klein dingetje. Er is een brochure (pdf) over te downloaden.
- De M3 MPro 110 kwam ik tegen bij GadgetGarden (een site die ik trouwens ook nog maar net heb ontdekt). Deze kost omgerekend slechts iets van 280 euro en toont een iets kleiner beeld dan de Optoma.

En eerder dit jaar was er al de Chinese telefoon van CKing met ingebouwde projector. Hierover is verder weinig bekend, behalve dat hij een beeld van ongeveer 30 inch kan projecteren en dat de batterij 2 uur meegaat. Hij wordt intussen in China gemaakt, maar wanneer we iets dergelijks in Nederland kunnen verwachten en wat dat dan zou kosten is onduidelijk.

Een interessante nieuwe technologie die volgens mij een enorme vlucht gaat nemen. Er worden tegenwoordig zoveel foto's en filmpjes gemaakt met de mobiele telefoon en wat is er dan mooier dan het meteen (of op een later tijdstip) te kunnen laten zien? Ook ideaal voor al die scholen waar beamers geen optie zijn en weer een manier om flexibeler beeldmateriaal te kunnen inzetten.

Labels: , ,

zondag, februari 12, 2006

Micro mini-projector voor bij je mobieltje


Dit is nou weer eens een leuke nieuwe gadget, waar ik meteen allerlei aardige mogelijkheden voor in mijn lessen voor zie. Light Blue Optics heeft een mini projector ontwikkeld die niet veel groter is dan een luciferdoosje en samen kan werken met je mobiele telefoon. Je stopt hem in je binnenzak en als je als docent (of cursist) even snel wat plaatjes vanaf je mobiel wilt laten zien, bijvoorbeeld foto's of een video die je hebt gemaakt, pak je even dit apparaatje erbij en laat het op een muur zien. En natuurlijk zou je de projector in de toekomst gewoon in een pda of mobiel kunnen inbouwen, dat is helemaal makkelijk.
De technologie die is gebruikt (PVPro, op de site van de makers wordt er verwezen naar CGH, Computer Generated Holograms) is volgens Gizmodo nieuw voor projectoren, waardoor het apparaat aanzienlijk kleiner kan worden gemaakt. Volgende week al gaan ze deze projector presenteren op de 3GSM World Congress in Barcelona. Die hou ik in de gaten!

Labels: ,


Wikipedia Affiliate Button